Süti-Mézeskalács szív és csillag / Nőklapja konyha/ jégkása
2009.02.25. 14:51
Mézeskalács szív és csillag / Nőklapja konyha/ jégkása
Hozzávalók:
100 g vaj vagy margarin, 120gr barna vagy kristákycukor,250g méz, 2-2 citrom és narancshéj, 100g cukrozott narancshéj, 500g finimliszt + a formázáshoz, 2 tasak sütőpor, 1 csapott tk. szódabikarbóna, 2 ek. mézeskalácsfűszerkeverék, 2 tojás + 1 tojássárgája, 1 kk. olaj, díszítéshez:cukrozott cseresznye, mandula, dió, magok.
A vajat/ margarint, a cukrot és amézet mérsékelt tűzön addig forrósítjuk amíg a cukor elolvad majd hideg vízfürdőbe téve langyosra hűtjük.A citromokat és a narancsokat forró folyóvíz alatt megmossuk, szárazra töröljük. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával,valamint a mézeskalácsfűszerrel, belereszeljük a citromok és a narancsok héját. Eldolgozzuk a mézes masszában a tojásokat és a cukrozott narancshéjat, fakanállal a liszthez keverjük ( egyenlőre ragad de nem baj) tetejét elsimítjuk. A tálat fóliával letakarjuk és legalább 6 órát hűtőbe tesszük, de lehet egy éjszaka is.
A téztát lisztetzett munkalapon 1 cm vastagra nyújtjuk majd nagyobb szív és csillagformával kiszúrjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 200 fokon megsütjük.
Elkeverjük a z olajat a tojássárgájával megkenjük vele a mézesek tetejét és díszítjük.
|