Fondanbevonat. / Ildikó
A leggyakoribb és a legfinomabb bevonási eljárás, de elkészitése igen nagy figyelmet, ügyességet, gyakorlatot kiván.
Ezért az alábbiakban részletesen közöljük a fondankészítés minden részletét.
Egy torta bevonásához 25 - 30 dkg kocka- vagy kristálycukrot teljesen hibátlan literes lábasba taszünk, hozzáöntünk 1 dl vízet, pár csep ecetet. Előbb a tűzhely szélén addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. A lábas szélére ragadt cukorszemcséket vízes ruhával vagy vízes kézzel jól letörölgetjük, és erős tűzre forrni tesszük. Forrás közben - ami pillanatig se szünjön meg - már nem szabad keverni. A legfontosabb tudnivaló, hogy meddig főzzük a szirupot.
A szirup eleinte habosan fő és gyorsan szétpattanó buborékokat vet. Ahogy sürüsödik a buborékok nagyobbak, hólyagosak lesznek és nem pattannak szét a felszinen. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból és tányérba öntött kevés hideg vízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sürű oldat marad, vagyis összeáll, golyót formál!
az edényt a tűzről levesszük, s a szirup tetejét pár csepp vízzel meglocsoljuk.
Következik a kavarás, ezt kétféleképpen végezhetjük:
1. Márványlapra öntjük és csak addig hűtjük, amíg a teteje, széle bőrösödni kezd. Most egy széles nagy késsel addig dolgozzuk, kavaró mozdulatokkal, amíg a tömeg kifehéredik, már nem nyúlik, hanem törni kezd és a csillogó szine eltűnik, matt fényűre változik.
2. Ha nincs márványlapunk, a lábasban kavarjuk ki. A tűzről a lábast levéve, hideg vízbe vagy jég közé állitjuk, és egész langyosra hűtjük, amig a teteje bebőrösödik. ( Ha a tetejénkristályszemek képződnek, a fondanunk nem lesz sima.) Most egy fakanál nyelével addig keverjük, amíg kifehéredik, gyengén törni kezd, mint előbb láttuk, nem nyúlik, és a fénye is megváltozik. Ha a tömeg túl keményre sikerül és nem keverhető, kevés vízzel locsoljuk.
Ha azonnal nem használjuk fel a fondant, vizes ruhát vagy nedves celofánt teszünk a tetejére, hogy meg ne száradjon. Üveg vagy porcelán edényben több napig is eltartható.
Színesités.
A fondant bevonás elött szinesithetjük és ízesithetjük pár csepp citromlével, 1 kanál rummal, sötétre pirított karamellsziruppal, kevés vízzel feloldott kakaóval ( egy tortához 2 dkg), 1 - 2 kanál erős feketekávéval, barnára pirított cukorral. Ilyenkor nagyon vigyázzunk, nehogy túlhígitsuk, mert a fondan nem fog megszáradni a tortán. Szinesithetjük még gyógyszertárban vásárolt piros tortafestékkel, amelyből egy gombostűfejnyi is elég egy tortához. A festéket előbb egy kávéskanál vizben jól feloldjuk és úgy adjuk a fondanhoz.
Eljárás a bevonásnál.
A fondant nyeles edénybe tesszük ( ebben főhet is ) és gőz fölött lassan melegitve addig keverjük, amig olvadni nem kezd, de csak egészen langyos, testmeleg legyen, és olyan sürű, hogy a kanalat bevonja. Ha túl sürű, pár csepp vízzel locsolhatjuk is, de utána keverjük jól el. Az olvasztáskor adhatunk hozzá egy kávéskanálnyi tojásfehérjét is, ettől fényesebb lesz. Mielőtt a tortára öntjük, belekeverünk 2 dkg vajat és egy kanál rumot, ettől a fondan puha marad. Most az egész anyagot egyszerre a torta közepére öntjük, széles késsel 1 - 2 mozdulattal elkenjük, hogy a szélekre is egyenletesen lecsurogjon. A széleit, ahol nincs bevonva, késsel igazithatjuk, de a tetejéhez már nem nyúlhatunk, mert azonnal szárad.
A szépen sikerült fondanbevonatot nem is kell dísziteni.
Bevonás előtt a tortát vékonyan áthúzhatjuk hígitott lekvárral. Ettől a fondan jobban tapad és szebb fényt kap.
http://sutemeny.info/Receptek/Torta/Fondanbevonat.suti
|