Süti- Mézes puszedli/ Anyuci
2009.02.25. 14:59
Mézes puszi: / Anyuci
12dkg puha margarin v. vaj,-de lehet zsír is az takarékosabb-, 25 dkg méz, 8-10 dkg cukor, 1 tojás felverve, 40 dkg liszt szitálva,2 kávéskanál szódabikarbóna, -enyhén pupozva,-tetszés szerinti fűszerek.(magam részéről a fahéjt, kardamomot, citrom héjat részesítem előnyben)
A vajat a cukrral habosra kikeverem, hozzáadom a tojást, és a mézet. Végül a szódabikarbónával, fűszerekkel elkevert lisztet. összekeverjük, gyúrjuk, majd folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe. Ezután tetszésszerinti gömbökké gömbölyítjük. sütőlemezre téve, előmelegítet sütőben sütöm. Vigyázat figyelni, hamar megég.
Cukormáz:
1 t.fehérje(kissé felverve), 1 ek citromlé, 16-24 dkg porcukor
A tojásfehérjét összekeverem a citromlével, majd apránként a cukrot. Addig keverem, habverővel, míg krémes állagú lesz, a máz vékonyan a kanál hátára tapad.
Az igazság az, hogy én nagy mennyiségben dolgozom, és nem méricskélek, tojásfehérjénkén adok kb 1 kk. citromlét,-ettől fényes- s annyi porcukrot, amennyit felvesz. (rummal szoktam higítani, az szerintem ízben tök jól megy a puszedlihez), Mindig kipróbálom, ha nem elég sűrű, sűrítem, -porcukorral-,ha nem elég híg, higítom-rummal-. Persze bevonáshoz, és vonalkázáshoz más sűrűségű kell, de majd látjátok.Természetesen kis nyomózsákokat készítek -sütőpapírból- a vonalkázáshoz, díszítéshez.
Ha szinezni akarom, aromát,-vérnarancs, mandulalikőr, császárkörte-és ételfestéket is használok. Óvatosan az ételfestékkel, csak cseppekben, mert nagyon szineznek. Higítható vízzel és citromlével is, de óvatosan, mokkáskannállal. Ha puszedlit "foltosan" akatom, egy edénybe teszek egy ek. cukormázat,-ezt is lehet szinezni is, aromával is- 5-6 db puszedlit és kevergetem kanállal, míg "foltos" lesz. Kiteszem torta rácsra míg megszárad,-meleg fűtőtest közelébe.Kályha tetejére ne tegyétek, a mézeskalács gyorsan megég Tudom.
|