Kenyér - Félbarna kenyér gépi/ Anyuci -
2009.02.25. 15:26
Félbarna kenyér gépi/ Anyuci
380-400 ml folyadék,
600-650g liszt, ebből jelenesetben 150g rozs, 150g teljeskiőrlésű, 100g rétes liszt, és200-250 finom liszt
2mk só
1 1/5mk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1-2 mk sikér /elhagyható
1/3 budafoki élesztő
2-3 mk olaj /bármilyen lehet, v. margarin 2-3 dkg
Fentiek alapján láthatjátok, az alap recept egy, és tetszélszerint variálható.
Ha burgonyás kenyérkét akartok, akkor tesztek bele 100g hideg, tört kruplit, v burgonyapüré maradékot, de ilyenkor kevesebb víz kell, és a burgonyát a dagasztás végén kell hozzáadni.
Magvas kenyérke esetén csipogáskor 3-4 mk bármilyen magot,és az utolsó tésztasimítás után spricc,hideg vízzel, és megszórni magokkal
Sajtos kenyérkéhez 100g bármilyen, esetleg többféle sajt kell még bele, s a tetejére is, uaú. mint a magvasnál leírva.
Fehérkenyér esetén, bármilyen fehérliszt variálható én 100g rétest és 500-550g finomlisztet használok.
A lényeg, h. a kenyértészta a legkeményebb tészta.
Lehet öregtésztát ( nyanya), kovászt, limaráék leírása alapján,hozzáadni, ezt nem írom le.
|