kelttészta- Fánk / Maryenne
2009.02.25. 15:30
Fánk / Maryenne
1 kg liszt,
6 dkg cukor,
4 dkg zsír vagy 5 dkg vaj,
4 dkg élesztő,
4 db tojás,
6 dl tej.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk. A lisztet előmelegitjük / én nem szoktam/. A tojást cukrot jól elkeverjük, az élesztőt beleadjuk, hozzáadjuk még az 5 dl meleg tejet, a sót a lisztet és az egészet egy tálba öntjük. Jól kiverjük kézzel./ Én dagasztó géppel csinálom/. A vajat a tál oldalához kell kenni ezt fokozatossan szedi le a gép. Ha szép holyagos a tészta, melegen letakarva, egy órát kelesztjük. Ha megkelt, jól meglisztezett táblára öntjük , ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, letakarva a táblán hagyjuk kelni 1/2 órát. Nem kell bő zsiradékban sütni, mert akkor nem lesz szalagos, inkább mindig öntsünk utána. Olajban sütve finomabb mint zsírba. Egyik oldalát fedő alatt sütjük. Cukorral lekvárral tálaljuk!
|