Torta - Csokis tejszínes torta / Kiskukta
2009.02.25. 15:37
Csokis-tejszínes torta / Kiskukta
2 tojás fehérjét, csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, hozzá adink 5 dkg cukrot, kemény habot verünk.
75 ml tejet, 75 ml olajat, 12,5 dkg cukrot , 2 tojássárgát kikavarunk, adunk hozzá 17,5dkg lisztet, fél csomag sütőport. Jól kikeverjük, midaddig, míg nem látunk rajta világosodást.
A két maszzát összedolgozzuk, két felé osszuk, és 18 cm -s tortaformába két lapot sütünk belőle.
A krém:
3 dl tejet, 3 ek lisztel elkeverünk, pépet főzünk belőle, felezzük, felébe fehér csokit (100gr)teszünk, másik felébe pedig tej csokit(100 gr), ízlés szerint lehet ét csoki is ( nem tortabevonó)
Mindkettőtt összefőzük, majd hideg vízbe állítva az edényt lehütjük, időnként meg-meg kavargatva.
6 dl tejszint kemény habbá verünk, ketté osztjuk.
Egy púpos ek zselatint kis vízben dagadni hagyunk, majd felforrósítjuk olvadásig.ketté osztjuk, felét betesszük egyik pépünkbe, teszünk hozzá pár kanál felvert tejszint, csómentesre keverjükmajd a tejszin felét beleteszzük, jól elkeverjük, lehet nyúgodtan a mixerrel.
A másik péppel ugyanígy járunk el, ha időközbe megdermedne a zselatin akkor felmelegítjük.
A két lapot elvágjuk, kicsit várunk, hogy dermedjen a krém, és megtöltjük a lapokat, Három rétegbe kell krém, ezért vagy a tejcsokisból, vagy a fehér csokisból fog kimaradni, szerintem azzal nyúgodtan be lehet vonni a tortát, esetleg még egy kis tejszínnel kiegészítve.
Az előzőből azt kifelejtettm, hogy a tejszínes krémekbe ízlés szerinti porcukrot keverjünk, nekem, a fehér csokishhoz kb 2 ek kellett, a tejcsokishoz kb 3 .
Én ebben az esetben nem a kimaradt tejcsokis tejszínes krémmel vontam be, hanem vajkrémmel, de a tejszínes sem ment kárba, mert szerintem nagyon finom önnálló desszertként is, három felé ossztottam és lánykáimmal elfogyasztottuk, miután megdermedt, szerintem nagyon finom, érdemes kipróbálni.
Vajkrém: ez direkt egy dekorációra alkalas krém, hát nekem nem ez lesz a kedvencem, mert nagyon édes, viszont nagyon jól lehet vele dolgozni.
250 dkg puha margarin vagy vaj, egy vaníliás cukor ( vagy bármilyen aroma amit szeretnénk) 3-5 ek víz vagy tej vagy tejszín, 50 dkg porcukor ( én csak negyvenet tettem bele, de nekem még így is sok volt), csipet só.
Ezt legalább 15 percig mixerezzük.
Az egész tortát fehér krémmel vontam be, majd a maradékhoz tettem kakaót, ebből dekoráltam az oldalát kosárszrűre, legalább is az volt a szándékom.
A rózsákat fondant masszából csinátam.
Ezt meg lehet találni Margit 2 honlapján,(kipróbált receptek köszt, tortasuli címszó alatt) de ha valakit érdekel akkor szivesen beírom ide.
|