E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Receptek : Karácsonyi ételek és sütemények Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.10.03. 01:31 -

Sziasztok!

Bár még csak most kezdődött az október, nem árt gondolni a közeledő Karácsonyra.
Kérlek Benneteket, hogy osszátok meg kedvenc ételeitek, süteményeitek receptjét, amiből válogathatna az ide látogató.
Így talán még színesebbé tehetnénk a Karácsonyi ünnepnapok asztalát.

 

                              ^

                           <--->

                         <------>

                        <-------->

                       <---------->

                              II

Várom az ötleteket, üdv, Margit

bezsa Előzmény | 2007.10.26. 09:10 - #53

Karácsonyi narancsdzsem-moldvanm

Hozzávalók kb 4db 3,5 dl üveghez:

 1 kg narancs

 1 tasak zselésítő anyag

 1 kg kristálycukor

fél liter rostos narancslé

2 citrom leve

1 vaníliarúd

1 kisujjnyi fahéj

3-4 szegfűszeg

1 csillagánizs

3 cl Campari vagy piros gyümölcsszörp

A narancsokat forró víz alatt alaposan lemossuk, két narancs héját vékonyan lehántjuk, és vékony csíkokra metéljük. Leforrázzuk és 10 percig állni hagyjuk, majd leöblítjük és leszűrjük. Az összes narancsot meghámozzuk és kifilézzük. A zselésítő anyagot elkeverjük 2 ek cukorralés a narancshúshoz keverjük. A rostos narancslét és a hámozás közben keletkező leveket összeforraljuk a maradék cukorral, a leszűrt citromlével a vaníliával és a fűszerekkel. Beleszórjuk a narancshéjat és szelíd forralással 5 percig főzzük, aztán mehet bele a narancshús és még 2 perc főzés. Amikor levettük akkor tesszük bele a Camparit/szörpöt. Száraz gőzben dunsztoljuk.


Batka Előzmény | 2007.02.12. 19:30 - #52

(eddig ábécérendbe szedve)

bezsa Előzmény | 2006.12.20. 21:07 - #51

Gesztenyetorta Hozzávalók: Habosra keverünk három tojássárgát 10 deka cukorral, majd hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét, 10 deka őrölt diót meg két evőkanál zsemlemorzsát. Elkészítés: Kizsírozott, kilisztezett nagy tortaformába simítjuk és addig sütjük, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. A formában hagyjuk kihűlni és a tetejét vékonyan megkenjük barack- vagy málnaízzel. Közben habosra keverünk 25 deka áttört gesztenyemasszát 20 deka margarinnal meg két evőkanál rummal, és a lekvárral megkent tésztára egyenletesen, vastagon rákenjük. Tetejét csokoládéízű tortadarával meghintjük, és legalább egy napra jégbe hűtjük. Tálalás előtt a késsel meglazított tortakarimát lehúzzuk róla és a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra.

bezsa Előzmény | 2006.12.17. 20:25 - #50

Nelly jól értetted. 50 dkg dió és 50 dkg mák. Ezt a fajtát nem kell éjszkáztatni. Tojás sárgájával amikor lekened hagyod állni és amikor hajszál repedéseket látsz rajta és megszáradt a tojás sárgája akkor lekened fehérjével és egy-két órára hideg helyre teszed. MEGSZÚRKÁLOD, MEGSZÚRKÁLOD (nem úgymint én aki elfelejtette) és mehet a sütőbe. Ott nőni fog ezért ne tedd közel egymáshoz legalább 5 cm legyen köztük, mert összenőnek és akkor ott nem sül meg jól és amikor szétszeded megsérül. Tehát tedd egymástól távolra.

Judig Előzmény | 2006.12.17. 17:05 - #49

Sziasztok! Hoztam egy nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető gesztenyés receptet. Gesztenyés lepény: 7 dkg cukrot, 7 dkg vajat, 4 tojás sárgáját kikeverni.Hozzáadni 7 dkg lisztet, és legutoljára a 4 tojásfehérjének a felvert habját. Nagyméretű gáztepsiben megsütni.

Töltelék: 20 dkg vajat, 20 dkg cukrot kikeverni, és 30 dkg gesztenyepüré masszát hozzáadni, vanilliáscukrot, és rummal ízesíteni. Az egészet jó habosra kikeverni.

Máz: 4 evőkanál víz, 4 evőkanál cukor, 1 1/2 szelet csokoládé, ezt összefőzni és ha már nem forró, rákenni (folyatni) a tetejére.

Jó étvágyat!


nelly52 Előzmény | 2006.12.16. 20:51 - #48

Bezsa! Jól értettem, hogy az 1 kg lisztből 8 db beigli lett? 4 db diós, 4 db mákos? Akkor a tölteléket elfelezted, és az egyik feléhez diót, a másikhoz pedig mákot tettél? Azt hiszem, itthon maradok a jövő héten egy vagy két napot. Muszáj, annyi szépeket sütöttetek. Nelly

bezsa Előzmény | 2006.12.16. 19:10 - #47

Sziasztok! Ahol a gesztenyés tölteléket irja a recept az biztos, hogy el van irva. Én 30 dkg geszetnyéhez kb. 1 dl rumot tettem de még ez is sok volt. Túl lágy volt a töltelék.Eláztatta a tésztát. Ezt a fajtát nem kell sokáig a hideg helyentartani. A második tepsim tovább volt a kamrában az nem lett olyan szép, kicsit visszaesett. Na ezeket biztos megesszük karásonyig. 1 diós rúdnak már nyoma sincs.

masala Előzmény | 2006.12.16. 09:46 - #46

Egy kis előszó: Több, mint tíz éve már nem süti a Nagymamám a karácsonyi beiglit. Azóta kerestem a tészta receptjét, mert Ő nem papírról készítette. A nagy időhiányban mindég majd egy héttel előbb sütöttem meg és sose volt olyan, amilyet vártam. Több receptet kipróbáltam és egyik sem hasonlított. Sok-sok év után jöttem rá, hogy a legnagyobb hibája az én beiglimnek, hogy túl korán sütöttem meg. Igazi kelt tésztás ez a beigli és a Nagymamám  23-án sütötte vagy 24-én délelőtt. Ezért volt az övé olyan finom és ezért nem volt az enyém  még csak hasonló sem.  Aztán találtam egy receptet és kipróbáltam. Persze ezt sem lehet egy héttel korábban megsütni, de néhány napot kibír és hasonlít a kelttésztás beiglihez.

60 dkg liszt, 30 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva, csipet só.

Töltelék: 60 dkg mák vagy dió, 45 dkg cukor, citrom v. narancshéj, mazsola, van. cukor, rum, kevés víz.

A tésztához valókat összegyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. A töltelékkel megtöltjük a tésztát és zsírozott tepsibe tesszük. Tojássárgájával megkenjük, 1/2 órát hideg helyen pihentetjük, majd másodszor is bekenjük a tojássárgájával. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.

Nekem a hidegben is szépen megkelt. Ez nem márványos tetejű, de én nem is olyat akartam. Nekem a beigli puha, kelt tésztás! NEM tévedés, nincs benne tojás!


bezsa Előzmény | 2006.12.14. 22:02 - #45

Megtaláltam.Tavaly ezt sütöttem és nagyon finom lett. Idén azért csak próbából akarom a másikat is kipróbálni aminél a kép van. A karácsonyi beigli A családi tűzhely örzői ismét versenyt futnak legszebb ünnepünkön, hogy szeretteiket finom ételekkel és édességekkel kényeztessék. Természetesen ilyenkor a bejgli, a karácsonyi sütemények királya, minden asztalon ott díszeleg. Hazánkban évszázadok óta közkedvelt csemege a kuglóf, flódni és kindli, amelyek a bejglivel együtt a hagyományos zsidó konyhából eredeztetnek. Minden háziasszony receptfüzetében megtalálható a bejgli valamelyik változata, a következô klasszikus változattal garantáljuk nem vallanak szégyent! TÉSZTA: liszt 1 kg, vaj (margarin) 40 dkg, porcukor 10 dkg, élesztô 2 dkg, só 1 dkg, tej 3 dl, tojássárgája 4 db, vaníliás cukor 1 dkg, citromhéj reszelék 1 dkg. Az átszitált lisztet és porcukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat összegyúrjuk a zsiradékkal. Hozzáadjuk a tej felében csomómentesre kevert élesztôt és a maradék tejben oldott sót a tojássárgákkal. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, de gyorsan, nehogy a zsiradék megolvadjon. Ezt a tésztamennyiséget 8 gömbölyű részre osztjuk és formázzuk, amit legalább félórára hűvös helyre teszünk pihenni. TÖLTELÉK: dió vagy mák 50 dkg, cukor 30 dkg, mazsola 5 dkg, tej 2,5 dl, vaníliás cukor 2 dkg, citromhéj reszelék 2 dkg, (őrölt fahej, szegfűszeg, cukrozott narancshéj ízlés szerint). Mézzel kiváltani a cukrot az adott súlyban, kitűnô alternatíva. Sokan pár deka reszelt almával teszik lazábbá a tölteléket. Az ôrölt diót vagy mákot az összes járulékos ízesítôanyaggal összekeverjük. A tejet a cukorral és a mazsolával feltesszük fôzni. Mikor felforr a tej, ráöntjük az imént elôkészített dióra vagy mákra és jól összekeverjük, majd félretesszük kihűlni. (A fenti töltelék mennyiség, ha elkészítjük dióból és mákból is, 4-4 darab, kb. félkilós bejglire elegendô.) A BEJGLI ELKÉSZÍTÉSE A tésztánkat 3-4 mm vastag téglalap alakúra (kb.: A/4 méret) nyújtjuk, lehetôleg liszt használata nélkül. A tölteléket egyenletesen rákenjük a kinyújtott tésztára, ügyelve arra, hogy a szélein 1-1 cm elmaradjon. A tészta rövidebb oldalainak szélét 1 cm szélességben behajtjuk a töltelékre, majd hosszanti oldalával párhuzamosan rúd alakúra felcsavarjuk. A bejglirudakat úgy helyezzük tepsibe, hogy a hajtás alulra kerüljön. A helyes kenési móddal adhatjuk meg a bejgli jól ismert márványos jellegét. Elôször simára kevert tojássárgájával kenjük le és langyos helyen érleljük. Amikorra megszárad a felületén a sárgája a kelési folyamat miatt kis hajszálrepedések keletkeznek. Ekkor a bejgliket csak tojásfehérjével kenjük le és hűvös helyre tesszük, addig amíg felületük ismét megszárad. Sütés elôtt szerencsés hurkapálcával megszurkálni, hogy a fölösleges gôz könnyebben eltávozhasson, ne repessze szét a rudakat. Közepesen erôs, kb. 200C°-ra melegített sütôben sütjük úgy 40 percig. Gesztenyés bejglit is készíthetünk. 25 dkg gesztenyemasszát, 3 dkg porcukrot, 2 dl rumot és 3 dkg mazsolát összegyúrva, ugyanúgy járva el, mint az elôzôeknél. Tóth János, a fóti Ambrózia cukrászda cukrászmestere

bezsa Előzmény | 2006.12.14. 19:52 - #44

Beigli tészta recept :Andi1976 receptje az Ncl-ről A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni. 90 dkg liszt 25 dkg margarin 12.5 dkg zsír 10 dkg porcukor 2.5 dkg élesztő 2 db tojássárgája 1 dkg só Hideg tejszín és hideg víz, annyi,hogy a tészta kemény legyen. Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. Apukám mindig elöző nap elkészíti és betölti a bejgliket és csak másnap süti. A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszúrkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni. Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez ) 70 dkg mák vagy dió 50 kristálycukor 15 dkg zsemlemorzsa 0.5 L vizet.

 


majorkaj Előzmény | 2006.12.11. 20:20 - #43

Marcipános Stollen

Hozzávalók: 50 dkg BL-80 liszt, 2,5 dl langyos tej, 3 evőkanál méz, 2 tojás sárgája, 1/2 tk. só, 1 citrom reszelt héja, 5 evőkanál megolvasztott majd lehűtött vaj (én nem olvasztottam meg) 1 tk. őrölt mézes sütemény fűszerkeverék, 2,5 dkg élesztő (én majdnem 3 dkg-t tettem bele)
Továbbá: 12,5 dkg különböző mazsola, 5 dkg kandírozott gyümölcskeverék, 2,5 dkg darabos mandula, 30 dkg marcipán (én kevesebb mazsolát és több kandírozott gyümit tettem bele)

Én a dagasztás programot végig csináltam, majdnem kijött a végéra pitliből. Lisztezett felületre borítottam és én kézzel dolgoztam bele a mazsolát, kandírozott gyümit és a mandulát. Két darabra kell vágni. Az egyiket kinyújtani téglalap alakúra. A marcipán feléből rudacskát formálni, de egy kicsit rövidebbet mint a tészta hossza és a tészta közepére helyezni. Úgy írja a recept, hogy középen fogjuk össze a tésztát, de én egymásra hajtttam a két oldalát. Alaposan össze kell nyomkodni a tészta végét. A mási ktésztával ugyanígy kell eljárni. Kizsírozott, lisztezett tepsire vagy formába tenni és megkeleszteni. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig kell sütni. Amikor aranysárga és jól átsült, fémrácsra fektetni és hagyni kihűlni. Még melegen lekentem olvasztott margarinnal és 2-3 rétegben szórtam rá porcukrot.


jegkasa Előzmény | 2006.12.07. 22:55 - #42

MOZART-TORTA

Hozzávalók:
20 dkg marcipánmassza, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliáscukor, csipetnyi só, 4 tojás, 25 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 zacskó sütőpor, 5 dkg natúr pisztácia (én kihagytam), 22,5 dkg mogyorós nugátkrém (Nutella), 10-10 dkg tej és ét bevonó, 2 ek porcukor, a forma kikenéséhez margarin liszt.

Elkészítés:
A marcipánt durvára lereszeljük. A puha vajat vagy margarint a kétféle cukorral és csipetnyi sóval krémesre keverjük, majd belevegyítjük a marcipánt. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és rászitáljuk a az étkezísi keményítővel meg a sütőporral elvegyített lisztet.
A tésztát margarinnal kikent, liszttel meghintett 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 1 órát sütjük. A formában rácsra téve legalább 1 órát, ha nagyon sülne takarjuk le. Nkem letakarás után mire megsült behorpadt a teteje.
A tortalapot a karimától elválasztjuk és keresztben félbevágjuk. Az alacsony hőfokon felmelegített nugátkrémmel az alsó lapot megkenjük, majd ráborítjuk a másik tésztalapot. A durvára felaprított kétféle tortabevonót megolvasztjuk és bevonjuk vele a tortát. Tetejét porcukorral díszítjük.


jegkasa Előzmény | 2006.12.01. 10:44 - #41

Lekváros rudacska

Hozzávaló:
25 dkg liszt, 1/2 tk. sütőpor, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliáscukor,1 tojs, 12,5 dkg hideg vaj, 1-2 ek tej.
Díszítéshez:
1 ek ribizlizselé, 1-2 ek sárgabaracklekvár, a tetjére porcukor, a nyújtáshoz liszt, folpack, 2 kis nejlonzacskó.

Elkészítés:
A sütőporral elvegyített lisztet tálba szitáljuk. A halom közepébe mélyedést nyomunk. Beleszórjuk a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd beleütjük a tojást. A feldarabolt hideg vajat a liszthalom szélére szórjuk. Robotgép gyúrópálcájával összedolgozzuk, és közben adagonként hozzáöntjük a tejet.
Hideg kézzel gyorsan összegyúrjuk. Végül az omlós tésztát folpackba csomagolva, kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
A tésztát liszttel meghintett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk. Lisztbe mártogatott hullámosszélű formával vagy derelyevágóval 50 darab 2 x 6 cm-es rudat vágunk ki. Két sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőbe toljuk és 200 fokon, tepsinként kb. 10 perc alatt aranysárgára sütjük. Rácsra szedve hűlni hagyjuk.
A ribizlizselét és az átpaszírozott baracklekvárt külön-külön felmelegítjük, nejlonzacskóba töltjük, és  a zacskó sarkán
lyukat vágunk. A rudacskákat piros és sárga lekvárcsíkokkal díszítjük, majd száradni hagyjuk.


bezsa Előzmény | 2006.11.17. 14:39 - #40

Gesztenyepuding [ Hozzávalók, elkészítés: ] 30 dkg tejszínhab 10 dkg porcukor 20 dkg cukor nélküli gesztenyepüré 2 dkg zselatin 2 cl rum 10 dkg csokoládé 1/2 dl eperkrém öntetnek A gesztenyepüréből 4 db kis gesztenyeszívet készítünk. Olvasztott csokoládéban, hurkapálca segítségével kimártjuk. A zselatint 1/2 dl hideg vízbe áztatjuk, majd hozzáadjunk még 1/2 dl vizet és így feloldjuk. Ezután szobahőmérsékletűre visszahűtjük. A gesztenyepürét rummal, porcukorral kikeverjük, tejszínhabbal lazítjuk és az oldott zselatinnal egyneműsítjük. A gesztenyepudingot formába töltjük. Hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt melegvízbe mártjuk majd tányérra borítva tálaljuk. Tejszínhabbal, eperöntettel és a kis gesztenyeszívekkel díszítjük. Mivel cukornélküli gesztenyemasszát ír szerintem a cukor elmaradhat.

EmMargit Előzmény | 2006.11.14. 18:07 - #39

Sziasztok!

Jégkása küldött az Adventről egy érdekes ismertetőt. Úgy gondoltam, hogy talán itt lenne a legjobb helye, szép bevezetője lehet ez az idei karácsonyi időszaknak.

Íme:

Adventi angyalok


A latin eredetű szó (adventus) megérkezést jelent. A Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka. András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négy hetes "szent idő" a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Advent első vasárnapja legkorábban november 27-én, legkésőbb december 3-án lehet.

A régi időkben éjfélkor harangszó hirdette advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt tartottak. Napfelkelte előtt hajnali miséket tartottak, amelyeket "angyali misének", "aranyos misének" is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat advent első vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvőket, zajos mulatságokat. Egyes elméletek szerint Advent négy hete a Krisztus eljövetele előtti négyezer éves sötétséget szimbolizálja. Ennek az elméletnek nincs igazolása a liturgiában.

Az adventi koszorú hagyományának első nyomait a néprajzkutatók északon, a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg. Fűzfavesszőből koszorút fontak és örökzöldet csavartak köré. Ez a szokás később Európa más vidékein is meghonosodott. 

A valódi adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Egy hamburgi lelkész otthonába egy hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, melyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy-egy. Később az egyszerűség kedvéért csak négy gyetyát helyeztek el a koszorún. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg. A gyertyákat vörös és aranyszalagokkal díszítették, az élet és fény jelképével.

Az advent az ünnepekre való ráhangolódás, a készülődés ideje. Az idő múlását legérzékletesebben naptárral mérhetjük. Ezért készítenek - főleg gyerekeknek - adventi naptárt. A naptár a készülődés, várakozás idején minden nap egy apró ajándékkal, édességgel lepi meg a gyerekeket. 

Advent angyalai
Az első vasárnap angyala
 
Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. De azok, akik jól figyelnek, meghallják a hangját. Ma van az első napja, hogy az angyal először szól, s keresni kezdik azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt.

A második vasárnap angyala
A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. Az angyal szeretné megtölteni az aranyserlegét, hogy tele vigye vissza a mennybe. De mit tegyen a serlegbe? Játékot? Ajándékot? Törékeny, finom szövésű ez a serleg, a Nap sugaraiból készült. Nem tehet bele kemény, nehéz dolgokat. Az angyal észrevétlen végigmegy a világ összes házán és lakásán, mert valamit keres. Tiszta szeretetet minden ember szívében. Ezt a szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe. Mindazok, akik a mennyben élnek, fogják ezt a szeretetet, s fényt készítenek belőle a csillagoknak. Ezért olyan jó felnézni a hunyorgó, ragyogó csillagokra.

A harmadik vasárnap angyala
Advent harmadik vasárnapján egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése.

A negyedik vasárnap angyala
A karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg a mennybolton, és járja be az egész Földet. Kezében lantot tart, és azt pengeti. Közben szépen énekel hozzá. Ahhoz, hogy meghallhassuk, jól kell figyelnünk, s szívünknek tisztának kell lennie. A béke dalát énekli. Sok kis angyal kíséri, s együtt énekelnek. Daluktól valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.

 

Köszönöm szépen Jégkása, így a lelkünk is egy kicsit készülhet Karácsonyra.

Várom mindenkitől az idei recepteket is, üdv, Margit


rabim Előzmény | 2006.06.10. 17:20 - #38

 Nekem van egy jó kis mézes receptem, amit karácsonykor szokás sütni. Lehet disziteni tojásfehérjével.  

Husvétkor nyuszis motivumokat készitek (ill. tojás, csirke, kakas stb), más ünnepekre virágos, szives stb. mintával.  Szoktam ajándékba is adni. Sütés után rögtön ehető, és megfelelő tárolás mellett hosszabb ideig puha marad.
Az unokáimnak csináltam tortát is szülinapjukra ebből a tésztából.

  Mézes apró süti  Simon Magditól

1  kg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal, 60 dkg porcukorral, 3 kávéskanál szódabikarbónával, púpos kávésk. fahéjporral és 20-30 szem tört szegfüszeggel. ( lehet kész keveréket is használni, ill. kardamom magot is tehetünk bele).
Jól összekeverjük, a közepébe önteni 60 dkg langyos mézet és 6 egész tojást. Fakanállal keverni a folyós anyagokat, hagyni, hogy beomoljon a többi. Utána kézzel gyúrjuk és még 1/2 kg lisztet adunk hozzá. Amikor nem ragad, akkor jó. Pofozni!
2-3 mm vastagra nyújtjuk, nagyon lisztezett deszkán. Formára szaggatjuk. Vajazott tepsiben sütjük, és rögtön kiszedjük, egyenes asztalon hagyjuk kihülni. Lehet használni sütőpapirt.
A sütési idő 4-5  perc.
Ez az adag egy 20 tagú családnak is elég, én a felét vagy a három-negyedét sütöm egy alkalommal.


 Diszités: 1 tojásfehérjébe 10 dkg szitált porcukrot teszünk. Fehéredésig keverjük . Vékonyan diszitjük a tésztát.


Batka Előzmény | 2006.01.07. 13:01 - #37

Kandírozott narancshéj (Stahl Judit)

"Előre figyelmeztelek, nem egy expressz-munka. Tehát először is gyűjtsd össze az üres narancshéjakat úgy, hogy napról napra dobáld bele őket egy jó nagy tálba, majd önts rájuk hideg vízet. A vizet minden nap cseréld le róluk! Kb. 1 hét alatt annyi narancshéj gyűlik össze, amennyiért már érdemes nekiállnod a dolognak.

Ha már összegyűlt a heti adag, indulhat a meló. A beáztatott narancshéjakat vágd kb.10x1 centis csíkokra, majd tedd bele egy jó nagy fazékba. Engedj rájuk bőven hideg vizet, és forrald fel. Ezután tartsd forrásban a csíkokat 1-2 percig, majd szűrd le őket, és csepegtesd is le. Ezt megismétled 4-5 alkalommal, hogy elvedd a héjak kesernyésségét.

Jön a következő lépés, a cukorszirup elkészítése. 6 narancs héjához keverj össze 40 deka cukrot 1/2 liter vízzel egy fazékban, és mérsékelt tűzön kevergetve melegítsd fel, hogy a cukor felolvadjon. Ha ezzel megvagy, add hozzá a sziruphoz a lecsepegtetett, előfőzött narancshéjakat, és forrald fel az egészet. Takaréklángon kb. 1 órán át tartsd gyöngyöző forrásban a cukros narancshéjakat, és néha kevergesd meg őket. Amikor a héjak már puhák és szinte átlátszóak, abbahagyhatod a főzést. Vigyázz, ne főzd őket túl!

A megfőtt héjakat aztán szűrd le, és alaposan csepegetesd is le. Következik a hempergetés. Egy nagy tálcára szórj ki 20-30 deka cukrot, és a megfőzött, lecsepegtetett héjdarabokat alaposan hempergetsd bele a cukorba, hogy mindenhol bevonja őket. Végül a cukros héjakat tedd rácsra, és hagyd, hogy egy éjszaka alatt jól megszikkadjanak."

Megjegyzés: egy éjszaka alatt ugyan nem szikkadnak meg! A penészesedés elkerülése végett viszont teljesen ki kell szárítani őket, mielőtt a végleges helyére tesszük. Én a tálcán hagyom őket, amit beteszek a sütőbe (légkeverésesem van). Nyitott ajtónál beindítom a ventilátort (a hőmérséklet-szabályozót nem kapcsolom be! vagyis a hideg sütőt "szeleltetem"), hagyom pár percig, kikapcsolom, átforgatom a héjakat, és ha eszembe jut, aznap ezt még megismétlem néhányszor. A tálcát aztán tíz percre be kell áztatni, hogy a rákövült cukortól megszabadítsuk.

A kész kandírozott narancshéj fehér része porcukor színű, tapintásra kemény, de harapásra puha. Ha kell, könnyű kisebb darabokra törni. Légmentesen záródó műanyag dobozban az idők végezetéig eláll (ha véletlenül marad). Magában is fincsi, vagy étcsokiba mártva, de kalácsba is isteni a bolti Backmit keverékek helyett, ui. nincs mellékíze, felveszi a tészta nedvességét, felpuhul (az íz fokozása érdekében be lehet áztatni narancslébe), és nem mű-, hanem igazi narancs ízű.

 


Buzablans Előzmény | 2005.12.17. 19:36 - #36

Finom, szaftos gyümölcskenyér karácsonyra

Hozzávalók:

  • 16 dkg liszt,
  • 12 dkg margarin,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 3 egész tojás,
  • 1 citrom, vagy narancs reszelt héja (vagy pár csepp citromaroma),
  • 2 evőkanál rum,
  • fél csomag sütőpor és fél mokkáskanálnyi szódabikarbóna.
  • 15-20 dkg vegyes kandírozott vagy aszalt gyümölcs. (Én fél csomag vegyes kandírozott gyümölcsöt szoktam beletenni, de még jobb, ha plusz egy csomag kandírozott citromhéj vagy narancshéj is megy bele. Ilyen, sütibe való keveréket lehet kapni nagyobb élelmiszer boltokban)
  • Mehet még bele mazsola, apróra tört csoki, aszalt barack, szilva, eper, ananász, durvára vágott, pirított dió is (ami éppen otthon van).

A porcukrot, margarint, vaníliáscukrot habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként belekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat vagy citromaromát és kanalanként a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet, majd legvégül a 2 EK rumot. A kandírozott gyümölcsöt megforgatjuk kevés lisztben (így nem süllyed a forma aljára) és hozzákeverjük. Egy őzgerincformát kivajazunk és meghintjük liszttel (én szilikonban sütöm, még soha nem ragadt bele). Beletesszük a masszát és előmelegített sütőben légkeverésen, 150 fokon tűpróbáig (kb.35-40 perc) sütjük (amikor a teteje már kellően rugalmas és szép piros, akkor jó). A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd tálra borítjuk. Bevonhatjuk csokimázzal. Ehhez 10 dkg csokit (Én Tibi étcsokit szoktam használni) gőz felett megolvasztunk, kicsit hűtjük, majd ráöntjük a gyümölcskenyérre. Csokimáz nélkül is finom, zamatos, nem száraz. Ha van két őzgerincforma, akkor érdemes rögtön dupla mennyiséget készíteni. Megjegyzés: Minél több színű a belerakott kandírozott és aszalt gyümölcs, annál szebb lesz a felszeletelt gyümölcskenyér. Alufóliába csomagolva sokáig eláll és az állástól csak zamatosabb lesz, mert jól összeérik.


EmMargit Előzmény | 2005.12.11. 23:45 - #35

Jégkása

Stollen

32 dkg liszt,

12,5 dkg vaj,

42 g friss élesztő,

3/4 csésze cukor,

3/4 csésze tej,

1 tk só,

1/2 tk őrölt fahéj,

2 tojás,

1/2 - 1/2 csésze finomra vágott cukrozott citromhéj és narancshéj,

1/2 csésze mazsola,

1/2 csésze vagdalt dió.

Bevonat: 2 ek vaj, 2 csésze prcukor, 2 ek víz.


Az élesztőt kicsi langyos vízben és 2 tk cukorral elkeverem és langyos helyre teszem. A tejet felmekegítem és felolvasztom benne a vajat, majd hűlni hagyom, míg langyos nem lesz. A lisztet, a maradék cukrot és a fűszereket egy tálba teszem. Hozzáadom az élesztőt, a tejet és a tojásokat, tésztává keverem, majd kelni hagyom, míg duplájára nem nő. Ekkor belegyúrom a citrom- és narancshéjat, a diót és egy veknit formálok belőle. Zsírozott sütőlemezre teszem és 45 percig fihentetem. A sütőt 210 fokra melegítem elő, 15 percig sütöm, majd a hőfokot 175 fokra csökkentve további 30 percig sütöm. A bevonat hozzávalóit sima masszává keverem és bevonom vele a stollent.

 

 

 

Karácsonyi stollni (nehéz élesztős tészta, sok dióval, gyümölccsel)

Hozzávalók:

1 kg liszt,
2 dkg só,
15 dkg porcukor,
fél liter langyos tej,
30 dkg vaj vagy margarin,
6 dkg élesztő,
20 dkg mazsola,
50 dkg gorombára vágott dió,
30 dkg kis kockára vágott,
cukrozott narancshéj,
1 citrom reszelt héja,
2 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben 4-5 dkg cukorral elkeverjük. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejben felolvasztott élesztőt, a porcukrot, sót és simára eldolgozzuk. Negyedórai pihentetés után beledolgozzuk a tésztába a 20 dkg mazsolát, az 50 dkg diót, 30 dkg cukrozott narancshéjat, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot. Ezután fél kilós darabokra osztjuk és 20 centis rudakat sodrunk, amiket kissé lelapítunk. Egy órát meleg helyen kelesztjük, majd 180 fokon (5-6-os fokozat) fél óráig sütjük. Sütés után forró vajjal bőven lekenjük, és vaníliás cukorral vastagon megszórjuk. Másnap fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen sokáig eltartható. Valódi ínyencség.

 

 

 

Német karácsonyi sütemény (Stollen)

Hozzávalók:

30 dkg liszt,
10 dkg vaj vagy margarin,
8dkg porcukor,
1 egész tojás + 2 sárgája,
1 mokkáskanál só,
2,5 dkg élesztő,
2 dl tej,
20 dkg mazsola,
15 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs,
fél citrom reszelt héja,
1 zacskó vaníliás cukor.

Egy evőkanál lisztet, a szétmorzsolt élesztőt és egy teáskanál cukrot belekeverek a langyos tejbe, és az edényt letakarva felfuttatom. Közben a tojásokat a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral jól kikeverem, közben az olvasztott vajat is hozzákeverem. (Ügyelek arra, hogy a vaj már ne legyen meleg.) Ezután hozzáadom a felfutott kovászt és a lisztet. Addig keverem, amíg habos, egynemű masszát nem kapok. Mély tálba öntöm, tetejét liszttel meghintem és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára teszem, dupla nagyságúra kinyújtom, és egyenletesen rászórom a mazsolát, meg a cukrozott gyümölcsöt. A tésztát egymásra hajtom, majd hosszúkás, keskeny tepsibe gyömöszölöm úgy, hogy az csak a tepsi háromnegyedéig érjen. A tepsiben még pihentetem fél órát, majd előmelegített, közepesen meleg sütőbe téve, közepes lángon megsütöm. Porcukorral kevert vaníliás cukorba forgatom és folpackba csomagolva száraz, hűvös helyen tartom. Három hétig biztosan eláll. Vékony szeletekre vágva kínálom teához vagy kávéhoz, gyerekeknek kakaóhoz

 

 

Különleges karácsonyi gyümölcskenyér (Stollen)

Hozzávalók:

1,5 dl langyos tej,
3,5 dkg cukor,
4 dkg élesztő,
40 dkg liszt,
5 tojássárgája,
13,5 dkg vaj,
8 dkg mazsola,
2 evőkanál rum,
7 dkg gyalult, pirított mandula,
5 dkg cukrozott citrom,
5 dkg cukrozott narancs,
0,5 citrom héja,
1 teáskanál vaníliáscukor,
liszt a szóráshoz,
vaj és olaj a kenéshez,
10 dkg olvasztott vaj a kész tészta kenéséhez,
10 dkg porcukor a szóráshoz.

A tejet a cukorral, az elmorzsolt élesztővel és 5 evőkanál megszitált liszttel elkeverjük, fóliával lefedve meleg helyen 20 percig kelesztjük. A többi lisztet és a tojás sárgákat a tésztához adjuk, gyúrjuk, majd a vajat és csipet sót is hozzáadva jól összedolgozzuk. A tésztát megint letakarjuk fóliával, és meleg helyen még 2 órát kelni hagyjuk, míg a mennyisége megduplázódik. A mazsolát a rumba áztatjuk. A beáztatott mazsolát, mandulát, cukrozott citromot és narancsot, a reszelt citromhéjat, és a vaníliáscukrot fakanállal belekeverjük a megkelt tésztába. A tésztát belisztezett gyúródeszkán kézzel jól átgyúrjuk, majd hosszúkás hengert formálunk belőle. Megfelelő edényt, ha lehet "stollen-tepsit" vagy szélesebb őzgerincformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel. A tésztát beletéve a formára igazítjuk. Ezt is lefedve fél óráig kelni hagyjuk, míg elfoglalja, betölti a formát.

Egy sütőlemezt olajjal beecsetelünk, sütőpapírral befedjük. A megkelt tésztát ráborítjuk a közepére, rajta hagyva a formát a tésztán, és 180 fokon 25-30 percig sütjük, ezután 170 fokon további 20 percig. Ekkor levesszük a formát a tésztáról, amit 180 fokon még 50 percig sütünk. Ekkor ellenőrizzük az állagát, és 170 fokon kb. 45 perc alatt befejezzük a sütést. Vigyázzunk, nehogy sötétre sikerüljön! Kivéve a tésztánkat a sütőből az olvasztott vajjal mindaddig kenjük, amíg a vaj el nem fogy. A kihűlt tésztát fóliába csomagolva 3-4 hétig pihentetjük. Mielőtt felvágjuk, porcukorral megszórjuk.

 

 

 

Túrókalács (stollen)

 

10 dkg

 

étkezési keményítő

50 dkg

 

liszt

1 cs

 

sütőpor

20 dkg

 

cukor

3

 

tojás

25 dkg

 

tehéntúró

20 dkg

 

mazsola

1 ek

 

vaníliás cukor

5 dkg

 

cukrozott citromhéj

1

 

citrom reszelt héja

20 dkg

 

hideg vaj

12,5 dkg

 

porcukor

1 ek

 

rum

A keményítőt, a lisztet, a sütőport, a cukorot, a tojásokat és az áttört tehéntúrót összekeverjük.

A mazsolát forró vízzel megmossuk, leszárítjuk és a vaníliás cukorral, a kétféle citromhéjjal, a forgácsokra vágott vajjal, a lisztes túróhoz adjuk és sima tésztává gyúrjuk, majd egy vastag és egy vékony tésztalappá nyújtjuk.

A sütőt 200°C-ra felhevítjük-

A vastag tésztára ráhelyezzük a vékonyat, belefektetjük egy kikent tepsibe és egy óra alatt aranybarnára sütjük.

A porcukrot a rummal összekeverjük és a már kihűlt kalács tetejére kenjük.


Joli Előzmény | 2005.12.11. 14:30 - #34

Havas háztető (a recept az Internetről származik)

Hozzávalók, elkészítés:
6 tojásból sütött vékony piskótalap vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap
a közepéhez: 25 dkg darált háztartási keksz 4 evőkanál Koronás sütôcukor 2 evôkanál rum 2 evôkanál keserű kakaópor 5-6 dkg Rama sütômargarin 2,5 dl tej
a vaníliás krémhez: 5 dl tej 4 evôkanál Koronás sütőcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag fôzni való vanília ízű pudingpor 15 dkg Rama sütômargarin
a csokoládémázhoz: 10 dkg vaj 2 evôkanál keserű kakaópor 20 dkg Koronás porcukor 4 evôkanál víz
a tetejére: 10 dkg kókuszreszelék

A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes lapot használunk, az már fel van csíkozva. Egyet tálra teszünk belôle. A közepére valókat összegyúrjuk, és a tésztára, hosszában félhenger alakban ráfektetjük. A krémhez valókból, a margarin kivételével, kevergetve sűrű krémet fôzünk. Amikor már csak langyos, a margarint is belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszöget alakítva a tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a formája, mint a háztetô. Hűtôszekrényben dermedni hagyjuk. A mázhoz valókat kevergetve simára fôzzük, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielôtt teljesen megszilárdulna kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

Havas háztető  


[73-54] [53-34] [33-14] [13-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.