E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Aszalás - Tartósítás Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
nogea

2006.03.08. 11:51 -
Sziasztok!! Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni. Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket. Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea

Batka Előzmény | 2006.08.11. 22:01 - #97

Marika, kicsit lejjebb tettem be a linket, ami alapján én dolgoztam, és szerintem a kérdéseidre is megadja a választ:

"3. Az elérendő végeredménytől függően 100-120C-os sütőben szárítom. Félig szárított paradicsomhoz 120C-on 4 órát, teljesen szárítotthoz 100C-on 9-10 órát.
4. A félig szárított paradicsom csak 1-2 hétig áll el, a teljesen szárított sokáig. Sterilizált üvegben olívaolajjal öntöm fel, amit ízlés szerint fűszerezni lehet (fokhagyma, bazsalikom, oregano, kakukkfű, stb.). Nem extraszűz, kifejezetten semleges, lágy ízű olaj jobb hozzá. A teljesen szárított simán eláll csak úgy, egy dobozban, olaj nélkül is."

Szerintem a teljesen csontszárazat is nyugodtan bele lehet tenni olajba - én azért nem próbáltam, mert magában is elfogyott, pedig az olaja is nagyon jó lehet, ha eleget állt.

A színe, mint említettem, az enyémnek élénkpiros, de amit kaptam (piaci), az barnás volt, ez biztos fajtafüggő.

masala Előzmény | 2006.08.11. 21:32 - #96

Szia Rabim! Én sem ettem még olajos szárított paradicsomot de szerintem az nem olyan száraz.Az olaj úgyis tartósítja.A sütőben való szárítás nálam kudarcot vallott, majd Batka biztosan segít neked!

Amit én tettem el tavaly, az sütőben sütött, fűszerezett paradicsom.Ezt megsütöttem és bezacskózva, dobozolva betettem a fagyasztóba. Tésztaszószba, tésztalepénybe ízesítőnek, húsokhoz csatniba és pizzára is nagyon finom.


rabim Előzmény | 2006.08.11. 21:10 - #95

Sziasztok!

Nagyon felkeltette az érdeklődésemet a paradicsom aszalás. Több helyen olvastam az olajban eltett száritott paradicsomról. Nekünk van a kertben paradicsom. Nem sok, de próbához elég. Van koktélparadicsom is. Mindkettőt kipróbáltam. A nagyokat félbevágtam, a koktél parit csak egészben, nem izesitettem semmivel. Gyakorlatilag kb. 80 fokon hagytam száradni 20 órát. A kicsik gyönyörü pirosak maradtak. Ránézésre alig változtak, kézbe véve szépen roppant a héjuk, a közepük tömör. Izre finom , kellemes, természetes.

A nagyok sötét barnásak, kicsit karamellizre emlékeztetnek, roppanva törnek. A nagyok még nem voltak puhára érve, a férjem reggel szedte, és rövidesen ment a száritásra.

Szerintetek az olajban eltett paradicsomot mennyire kell megszáritani? Még nem láttam, és nem ettem ilyet, csak olvastam róla.   Köszönöm előre is, ha tudtok segiteni.  Marika


masala Előzmény | 2006.08.10. 22:18 - #94

Nem aszaltam, mert amit vettem a piacon,  lukulluszt, azt mondta a férjem, hogy azt Ő is szereti és megette.

superkeri Előzmény | 2006.08.10. 21:41 - #93

    Masala! Aszaltál már paradicsomot? Én szombatra tervezem, hogy körül nézünk a piacon, mert nekem sincs aszalásra alkalmas paradicsomom. Gondoltam, úgy 4 kg-mal indítok, aztán majd meglátom.

masala Előzmény | 2006.08.10. 21:17 - #92

A  fene a gusztusodat Batka! Amikor  a kisebbik fiam még kisebb volt, mindég azt mondtuk neki, hogy ha a kerítés v. a ház csokiból lenne, mi már rég az utcán ill. az árokpartján laknánk. Akármennyi szatyorral jöttünk meg a boltból, mindég elsőre megtalálta azt, amelyikben csoki volt. Mint a Gombóc Arthur a Pom-pom mesében!

Batka Előzmény | 2006.08.10. 16:12 - #91

hihi, jók vagytok: a Metróban és Tescóban van csokis almachips, de ez kemény, ropogós. Nem volt rossz, de igaziból nem az én asztalom, a csokit leginkább csokival szeretem, gyümölcsökkel (csokis eper, sárgabarack, narancs) nem annyira, kivétel ez alól a csokiba mártott, kandírozott naracshéj!

EmMargit Előzmény | 2006.08.09. 13:30 - #90

Szia Masala!

Ezt pont jónak írtad  Kíváncsi vagyok Batka mit fog hozzá szólni, úgy emlékszem a csoki az egyik gyengéje, üdv, Margit


masala Előzmény | 2006.08.08. 21:32 - #89

Szia Batka!  Tudod, mi a finom?  Csokoládéval bevont aszalt alma. Egyszer vettem valahol és azóta se.

Batka Előzmény | 2006.08.08. 00:10 - #88

Közben egy másik megközelítéssel próbáltam kideríteni, vajon mennyi áramot fogyasztott a sütőm az aszalással, és úgy nem jön ki több, mint 140 Ft. Na mindegy, legközelebb leolvasom a villanyórát előtte meg utána, és kivonom a hűtő meg a számítógépek arányos fogyasztását (azokat még a kenyérsütővel együtt kimértem). Mert még tuti aszalok paradicsomot idén!

Almát szerintem nem, mert a HerbaHázban 100-140 Ft körül van 15 vagy 20 deka, annyiért nem állok neki. És ráadásul finom puha. A Metróban az aszalt meggyből 15 dkg 320 Ft (Nobilis), de le szokták akciózni 280 körülre is.

masala Előzmény | 2006.08.07. 21:28 - #87

Sziasztok!  Szokatlanul élénk a társalgás. Gratula Batka a kitartásodhoz, ezek szerint nekem is tovább kellett volna  a sütőben  aszalnom. Most már az aszalóban szeretném kipróbálni.

Én is úgy gondoltam ,hogy a lukullusz paradicsom lenne jobb aszalni, a másik enni finomabb. Holnap megnézem a piacon, hogy mit lehet kapni. Őszibarackot is szeretnék  eltenni befőttnek és lekvárnak.

Az aszalt meggy  1o dkg: 326ft


superkeri Előzmény | 2006.08.07. 20:40 - #86

   Sziasztok! valahol korábban már írtam, hogy valószínű, a vastag húsú paradicsom alkalmas az aszalásra. Ezért is vártam idáig az aszalással, mert most kezd érni a szilvaparadicsom(apró, ovális, vastag húsú) és még később egy másik fajta, nevét nem tudom, de jókora méretű és nagyon hasonló a paprikára.

Katamami! Köszi az infót, próbálkozom a borkénporral.


Katamami Előzmény | 2006.08.07. 20:27 - #85

Nekünk van egy kis kertünk, de ott nem termelünk semmit. Nekem is meg kell vennem mindent. De azt hiszem, hogy még így is olcsóbb, mint készen megvenni.Még valami. A vastag húsú paradicsomot nem kell felvágatni (bár az a biztos), hanem  keressétek az ovális formát. Az a kemény húsú.

Batka Előzmény | 2006.08.07. 20:15 - #84

Köszi a kiegészítést. Ezek kemények voltak, de túl levesesek vagy mi, mert alig maradt belőlük valami - amit Vidovitól kaptam (azt hiszem, Lehel piaci), az láthatóan vastagabb húsú volt. Én már régóta dédelgetem a paradicsom aszalási tervet, de csak most lett idény, most van nagy mennyiség elérhető árban (sajnos nincs kertem).

Katamami Előzmény | 2006.08.07. 20:13 - #83

Sziasztok!
Látom más is kedvet kapott az aszalásra. Szeretnék pótólni egy kis mulasztást. Elfelejtettem leírni a múltkor, hogy kemény húsú paradicsomot szabad csak aszalni, mert annak nincs sok leve. Sajnálom, hogy nem készítettem fényképeket.
 
Superkeri !
A Te kérdésedre, hogy milyen lett a borkénportól, az a tapasztalatom, hogy a színét sokkal szebben megtartja.
További sok sikert nektek!
üdv
Kati 

Batka Előzmény | 2006.08.07. 20:12 - #82

Nnna, 14 óra megfeszített semmittevés után elkészült a művem, egy kiló 150 Ft-os paradicsomból lett kemény 4,5 dkg! A fajlagos áramköltséget a gépkönyvi fogyasztás alapján 200 Ft-ra becslem, de ez csak egy nagyon tág, maximumra irányuló tipp, igaziból csak sejtem, mennyit fogyaszthatott a tűzhely, mert alig kapcsolt be közben (lehet, magasabb hőfokon hamarabb elkészült volna - Masala, az első négy órában nekem is inkább úgy nézett ki, hogy párolódik, de aztán elkezdett töppedni, és jó lett).

Gyönyörű piros maradt a színe, de legközelebb vastag húsú paradicsomot veszek, már ha engedik megnézni belülről, mert így nagyon vékonyka lett. Még egy tanulság van: legalább 3 tepsivel kell kezdeni (ez 3,5-4 kg paradicsom, 3 nagy tepsi fér a sütőmbe), mert akkor eloszlik az áramköltség, és úgy lesz vagy húsz deka is :D Gázsütőben persze még jobban jönne ki, lehet, hogy felkutatok egy gáztűzhelyes rokont...

superkeri Előzmény | 2006.08.07. 14:56 - #81

    Sziasztok!

   Katamami! Gratulálok a sikeres aszaláshoz! Már én is évek óta aszalok, főleg gyümölcsöt. Nekem is az a tapasztalatom, hogy a blansírozott dolgok jelentősen rövidebb idő alatt készülnek el. A borkénporról kérdeznélek: van-e látható különbség az aszalványokon, pl. színben, állagban? Eddig még nem tettem borkénport a blansírozóvízbe, csak anélkül dolgoztam.  hamarosan szeretnék paradicsomot aszalni én is. Nagyon fincsi és sok mindenbe lehet felhasználni.   További jó munkát kívánok  Superkeri

  Batka! Látom Téged is megérintett az aszalás szele. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül a paradicsomod. Biztosan kevés lesz, de próbának megteszi. Kicsit időigényes munka, de az eredmény mindent pótol.  Talán a hétvége felé én is neki kezdek a paradicsom aszalásának, szeretnék nagyobb mennyiséget bespájzolni télire.       Üdv.


Batka Előzmény | 2006.08.07. 00:00 - #80

Most aszalódik a sütőben a paradicsomom, de éjszakára kikapcsolom, mert még kellene neki némi idő (öt körül kezdtem), és majd holnap folytatom. Egy nagy gáztepsinyi adag (kb. egy kiló), de elképesztően összetöppedt! Elsősorban a link alapján csináltam, de csak félbevágtam (elég aprószeműeket válogattam a piacon), ki a csumát (mag maradt), be az üres tepsibe, sóztam, más fűszert, tartósítót nem kapott, nem is blansíroztam. 80 fok plusz légkeverés, nagyon guszta falatkaformájuk van, de még nedvesek (éjfél van). Az illatuk mennyei! Ha végeztem, kiszámolom, hogy ez mennyi áramba jött, de biztos vagyok abban, hogy olcsóbb, mint a piaci (ráadásul ugye itt nem is kapni).

Katamami Előzmény | 2006.08.06. 08:46 - #79

Sziasztok!
Nagyon sűrűn olvaslak benneteket és nagyon sok jó ötletet is kaptam már. Most én szeretném a leírni a tapasztalataimat. Vettem egy aszalógépet. Kipróbáltam, sárgaparack, meggy és paradicsomot aszaltam. Kétféle képpen csináltam. Az egyik felét betettem aszalni csak símán feldarabolva, a másik felét pedig előtte blansíroztam pár percig. A sbarackot és a meggyet 1lvíz+0,5kg cukor és egy kis borkénpor, a paradicsomot pedig síma forró víz 1-2 perc, majd hideg víz. Lehúztam a héját és felszeleteltem kb.0,5cm vastagra. A tapasztalatom pedig, hogy sokkal hamarabb kész volt a blansírozott. 4kg sbarackból lett 2,5 befőttes üveg, a meggyből 2, a paradicsomból pedig 2 és 1/3 üveg. Remélem tudtam ezzel nektek egy kis tanácsot adni.
üdvözöllek benneteket. Most mennem kell, de még visszajövök.
Kati

Batka Előzmény | 2006.07.31. 17:58 - #78

Pedig én is kedvet kaptam a sütős aszaláshoz, miután ezt olvastam:
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/07/slt-piros-paradicsom-szrtott.html Már a topik elején is felmerült bennem, hogy gép híján sütőben csinálom, de ez még jobban felbátorított, úgyis szezonja van a paradicsomnak.

[377-358] [357-338] [337-318] [317-298] [297-278] [277-258] [257-238] [237-218] [217-198] [197-178] [177-158] [157-138] [137-118] [117-98] [97-78] [77-58] [57-38] [37-18] [17-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.