E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Aszalás - Tartósítás Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
nogea

2006.03.08. 11:51 -
Sziasztok!! Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni. Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket. Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea

kenyerke Előzmény | 2010.09.03. 10:31 - #297

 CSALAMÁDÉ

1 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
1 kg zöldparadicsom
1 kg uborka
3 db hegyes erőspaprika


Fűszer - tartósitás a fentiekhez


30 dkg cukor
3 ek só
1 tk őrölt bors 
1 tk őrölt kömény
1 tk szalicil
1tk borkén
5 dl 10 %-os ecet


rabim Előzmény | 2010.09.02. 10:33 - #296

  A csalamádét készítsd a saját szádize szerint abból, amit szeretsz.  Ha mindent felszeleteltél, akkor kicsit sózd be. Kilónként 3 dkg sót használj. Egy-két órát hagyd állni, majd rakd lazán üvegekbe, és tegyél rá a felöntöléböl.  A megmaradt felöntölét tedd jó záródó üvegbe, és késöbb is fel tudod használni.


rabim Előzmény | 2010.09.02. 10:17 - #295

Zsuzsa!

Több ecetes felöntőlét kipróbáltam.

ez egy kellemesen édeskés-savanykás:

2,5 liter víz,  0,5 liter 10 %-os ecet,  50 dkg cukor, 3 púpos evökanál só, 1 mokkás kanál borkénpor és fél mokkás kanál szalicil.   

A vizet , cukrot , sót felforralni.  Az ecetet , a szalicilt , borként a kihült léhez keverni.

A borkén kihagyható , ha nem jutsz hozzá.  A szalicilt másmilyen tartósítószerrel is lehet helyettesiteni.

Nálunk kapni dobozban  ugynevezett "kapros"  füszerkeveréket, amihez elöirás szerint kell tenni ecetet stb.  Most ezt használtam.


rabim Előzmény | 2010.09.01. 22:12 - #294

Töklekvár ananásszal  

1 kg tisztított lereszelt spárgatök v. cukkini,  1 kg cukor,  1 doboz ( 250g-os) ananászkonzerv,  1 dl citromlé valódi citromból,  2 evökanál zselatin.

Lábosba tenni a lereszelt tököt, citromlét, kis darabokra vágott ananászt és addig fözni - kis lángon, mig üveges lesz a tök.  .  Majd paradicsompaszírozón átengedni.   Vissza a lábosba a cukorral.  Addig kavarni, mig a cukor el nem olvad és a lekvár be nem sürüsödik.  Fél dl hideg vizbe elkeverni a 2 evökanál zselatinport, folyékonyra felmelegíteni kis lángon és a lekvárhoz adni.  Pár percig együtt forralni, majd üvegbe tenni.  Száraz dunszt.

Ez az eredeti recept.  Nagyon finom, kellemesen édeskés- savanyú, szép világos színü, és jól érezni benne az ananászt és picit a citrom izét.

   Annyit , módosítottam, hogy  a tököt v. cukkinit és az ananászt (leve nélkül)  egyszerre átengedem a gyümölcs centrifugán.  Felteszem föni ( a rostos részt is beleteszem), és a levét kicsit elfözöm.  A citromlét kicsit késöbb teszem hozzá.  Az ananász befött levébe teszem a zselatint.  Minden mást a recept szerint.

Még nem tettem el cukor nélkül ilyet,  de ha van ötleted, hogy mivel lehetne kiváltani az 1 kg cukrot, akkor ird meg , kérlek.


paariza Előzmény | 2010.08.30. 09:37 - #293

 Zsuzsa , nem felesben hanem teljes egészében az eltett ecetes erőspaprikából készítettem a pürét.Sót egyáltalán nem tettem bele , sem ecetet , mivel a paprika eleve ízesített volt. Így is nagyon finom lett , elvittem a vasárnapi gulyásleves partyra és sikert aratott.

Most próbálom a sós vizes uborka eltevését. A kovászosom még mindig jól néz ki. Úgy tűnik el fog állni.


nagyzsuzsa Előzmény | 2010.08.29. 14:25 - #292

Marika nagyon örülök, hogy sikerült és ízlik!


Yldyco Előzmény | 2010.08.29. 08:32 - #291

 Köszi Marika én is kipróbálom a pürét. Az üvegházban van egy pár pepperoni paprikám, na az aztán húzósan erős, kiváncsi leszek milyen lesz pürének.


rabim Előzmény | 2010.08.28. 22:43 - #290

Yldyco!  10 %-os ecetet használtam.  Képzeld, a férjem is megkóstolta, és jóízüen  megevett egy kis adagot a friss libatepertövel, kenyérrel.   Az gondolom,  hamarosan készíthetem a következö adagot.


Yldyco Előzmény | 2010.08.28. 18:52 - #289

 Marika hány százalékos ecettel csináltad?


rabim Előzmény | 2010.08.28. 18:22 - #288

Yldyco!  Köszönöm a leveled!

Zsuzsa!  Köszönöm válaszod!   Megcsináltam ma délután a paprika krémet, mert igen kiváncsi voltam, és biztosan nagyon torkos is vagyok.

Bevallom, nem tettem bele az összes csipős paprikát, amit kimértem, hanem fele részben édes zöld paprikával helyettesítettem. Minden mást pontosan kimértem.  Húsdaráló apró lyukán ledaráltam, mert a mixerem nem jó.  Alig vártam , hogy megkóstoljam.  Pompás ize van!   Apukám hasonló izben készítette a lilahagyma salátát.  Nem is gondoltam volna, hogy ennyire hasonló izvilág létezhet. Szóval, nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk!


nagyzsuzsa Előzmény | 2010.08.28. 17:14 - #287

Yldyco, nagyon rendes vagy, köszönöm, hogy továbbítod a magokat!


nagyzsuzsa Előzmény | 2010.08.28. 17:13 - #286

Marika, igen, lehet, nagyon sokáig eltart, nálam 4-5 hónap volt a legtöbb, mert sosincs sok egyszerre. Az a sok só benne konzerválja. Én kicsi üvegekbe töltöm, részint mert kevés van, és azért is hogy tovább szép maradjon. De ha több lenne sem tenném nagyobb üvegekbe, mert az oxigén hatással van rá és ha az ízén nem is ront, de a színén igen, egy kicsit.


rabim Előzmény | 2010.08.28. 14:08 - #285

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm szépen a paprika püré receptet. Ma elkészítem a saját paprikáimból. Nekem sem kell nagy adag, mert egyedül  eszem a csípős ízt.  A család többi tagja csak alkalmanként fogyaszt eröspaprikát , pl. halászléhez.  Mit gondolsz?  Ezt a paprika krémet  lehetne hosszabb ideig is tartósítani ?

 


Yldyco Előzmény | 2010.08.28. 08:53 - #284

 Zsuzsa köszi a magokat! Ahogy ideértek, azonnal küldöm is tovább azoknak akik kérnek belőle.


Yldyco Előzmény | 2010.08.28. 08:53 - #283

 Zsuzsa köszi a magokat! Ahogy ideértek, azonnal küldöm is tovább azoknak akik kérnek belőle.


nagyzsuzsa Előzmény | 2010.08.27. 18:01 - #282

Yldyco, elmentek a paprika magok, mindet ami volt (a januáriból, mert a mostanit kidobtam) hozzád küldtem. Nem jött más cím és már nem akartam várni vele. Sajnos a postás már kiürítette a ládát, holnap nincs szedés, vasárnap ürítik újra. De gyorspostával küldtem. Szóval a jövő hét közepe felé megkapod.

Iza, nem tudom mi jön ki abból, hogy az egyik fele a dolognak már beérett amikor a másikat hozzá adod... gondolom előbb kicsiben kipróbálod. Igaz nem kis munka mindent összeturmixolni és mosogatni utána. Nekem nincs mosogatógépem és nem jön le rendesen a csípősség a gépekről. Kíváncsi vagyok nagyon, hogyan sikerül!


paariza Előzmény | 2010.08.27. 15:52 - #281

 Zsuzsa , nekem nagyon tetszik ez a paprika püré.Tavaly tettem el egy 5L -es üveg erős paprikát.Annyira csípős , hogy gyakorlatilag képtelenek vagyunk megenni.Arra gondoltam , hogy esetleg az eleve ecetes lében már eltett paprikából is megpróbálhatnám , legfeljebb ecetet már nem teszek bele. Talán a hagyma vesz is el annyit csípősségéből , hogy meg tudjuk enni. Azt hiszem ma ki is próbálom.Köszi a jó ötletet.


paariza Előzmény | 2010.08.26. 16:15 - #280

 Örömmel hallom a koviubi tartósításról a jó híreket. Akkor biztosan jó lesz az enyém is. Zsuzsa nagyon jól hangzik ez a recept.Szerintem is mindenféle erőspaprikával ki lehet próbálni.


nagyzsuzsa Előzmény | 2010.08.26. 14:17 - #279

ERŐSPAPRIKA PÜRÉ

Ez kicsi adag mert én sosem kaptam még 10 erőspaprikánál többet egyszerre. De ha többet akartok, beszorozzátok.

Hozzávalók

  • 150 g antilláki zöld erőspaprika (vagy piros, vagy ami van mindegy, csak ez a legjobb)

  • 100g lilahagyma (ízlés szerint lehet több is, attól függ milyen erősre akarjuk a pürét)

  • 45 g ecet (csak az eltevésre használandó ecet jó, nem tudom a nevét)

  • 25g só

 

Mielőtt nekilátok, az elmosott de még vizes kisüvegeket beteszem a sütőbe 10-15 percre 100°C-on, sterilizálni. Amíg készítem a pürét, addig kihűl.

  • Apróra vágom a hagymát ;

  • Vékony plasztik vagy gumikesztyűt húzok;

  • Megmosom majd levágom az erőspaprikák szárát;

  • A paprikákat a magokkal és csumákkal együtt feldarabolom;

  • Van egy kis mixerem, beletöltöm és hozzáadom az ecetet.

  • Összeturmixolom;

  • Hozzáadom a sót, turmix még egy kicsit. Soknak tűnik a só, de kell bele!

  • Beletöltöm kis üvegekbe és beteszem a hűtőbe.

Tobagói recept, egy kollégámtól kaptam (Shah a neve), ő nem tette hűtőbe, azt mondta eláll úgy is, én csak komplikálom. Azt mondta még, hogy soha ne hagyjuk a kiskanalat benne!

Ilyen hagymát használok, mert kevesebb mellékízt ad.

 

És ilyen kis üvegekbe töltöm.

 

 

 

 

 

 

 


nagyzsuzsa Előzmény | 2010.08.26. 13:38 - #278

Igen, Lányok, én is felforraltam a vizet. Igaz, hogy utána vártam, hogy lehűljön amikor a friss ubira öntöttem. Krumplival csináltam, ugyanolyan lett mint a kenyérrel. Később felforraltam a most már kovászos levet, újra lehűtöttem langyosra, visszaöntöttem az uborkákra, ennek most egy hónapja, finom ropogós még mindig.

Köszönet Yldyconak!


[377-358] [357-338] [337-318] [317-298] [297-278] [277-258] [257-238] [237-218] [217-198] [197-178] [177-158] [157-138] [137-118] [117-98] [97-78] [77-58] [57-38] [37-18] [17-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!