Egyszerű burgonyás kenyér
2005.08.26. 02:03
E.Margit receptje– német recept alapján
Egyszerű burgonyás kenyér
4 dkg burgonyapehely
150 ml víz
150 ml tej
400 g BL 80-as liszt
1,5 kk só
3 dkg margarin
1 kk cukor
1/5 kocka friss élesztő
normál program, világos vagy közepes szín
Az eredeti recept rengeteg folyadékot írt. Alakítottam a recepten, de nem tenném bele még ezt a vízmennyiséget sem egyszerre. Kb 50 ml-t visszatartanék, majd dagasztás közben tenném hozzá, ha szükséges.
"Jégkása" véleménye:
Megsütöttem az egyszerű burgonyás kenyeret, én tettem még bele 1 kk. sikért és nem halgattam a tanácsra és beletettem az egész vizet mert a gépben a dagasztás során nem állt össze a tészta. Mire megkelt kicsit lágy lett kivettem és egy kanálnyi liszttel átgyúrtam. Mivel nagyon izgatta a fantáziámat a zacskóban sütés ezért a gépi kelesztés lejárta elött 10 percel kivettem kicsit megformáztam beletettem a zacsiba és úgy sütöttem mivel kicsit lágy volt a tészta nem lett szép magas, de külsőre szép kenyér lett.
Már alig vártam hogy kihűljön és megkóstoljam, finom ropogós a héja és puha lyukacsos a belseje.
"Dundica" véleménye a kenyérről:
Kipróbáltam az egyszerű burgonyás kenyeret, csak egyszer dagasztottam gépbe, mert tudod nem merek még "játszani" a gépemmel, de kivettem és kézzel még rádagasztottam, mert nem volt sima a felülete. Én csak 1 dl vízet adtam hozzá, de a lisztem biztos olyan minőségű, hogy elbírta volna az előírt mennyiséget. Ezért nem volt sima sem szerintem! Sütőben sütöttem meg, zacsi nélkül. Jó vastag, kérges ropogós héja sült, az íze is finom.
|