Narancsos, fahéjas kalács
2005.08.27. 00:03
E.Margit receptje (Német recept alapján)
Narancsos, fahéjas kalács
Tészta:
80 dkg BL 80-as liszt
10 dkg cukor
1/2 kk só
7 dkg margarin
1 tojás
2 dl narancslé (esetleg még 1-2 evőkanálnyi)
1 narancs reszelt héja
2 dl kefir
1/2 kocka élesztő
Töltelék:
10 dkg cukor
1 ek fahéj
2 ek víz
vaj a forma kikenéséhez
Tetejére:
10 dkg porcukor
4 ek narancslé
A gépben megdagasztatni a tésztát. Elképzelhető, hogy eleinte kenődős a tészta, de később össze kell állnia. Kiolajozott tálban 1 órát keleszteni. Gyúródeszkára borítani, összedolgozni, majd elfelezve 1 cm vastagra kinyújtani, megszórni a fahéj és cukor keverékével és egy-egy evőkanálnyi vízzel megspriccelni. Így kell feltekerni, majd 2 db kivajazott, 25 cm hosszú formába tenni, a széle kerüljön alulra. A formába egy kicsit bele kell nyomkodni. 40-60 perc kelesztés után 190 fokra előmelegített sütőben sütni. 10 perc után a hőmérsékletet mérsékelni kell 165 fokra és további 30 percig sütni. Ha kész, rácson kell kihűteni, majd a tetejét lekenni a narancslében elkevert porcukorral.
Gépi változatot is megpróbálok átszámolni, ez 1 kg körüli méret. Kisebb géphez a fenti adagot el lehet felezni.
60 dkg BL 80-as liszt
6,5 dkg cukor
1/4 kk só
5 dkg margarin
1 tojás
1,6 dl narancslé
1 narancs reszelt héja
1,7 dl kefir
1/4 kocka élesztő.
Töltelék:
7 dkg cukor
3/4 ek fahéj
kicsi víz
Tetejére
7 dkg porcukor
3 ek narancslé
Az elkészítése ugyanaz, mint fent, csak a gépbe kell visszatenni kelni, majd megsülni. A tetejét ugyanúgy le lehet kenni, ha kihűlt.
Dundica véleménye és képe a gépi változatról:
Szeretnék beszámolni a narancsos kalács sütéséről: Nekem nyitogatni kellett a sütő tetejét, mert olyan magas lett, hogy elérte a fedelét. Sütés után, még sütőbe tettem vagy 10 percre, hogy piruljon meg a teteje is. Az illata fennséges, az állaga remek, az ízével csak annyi bajunk volt, hogy kicsit sótlannak éreztük, pedig nem sütök-főzök sósan. Tehát én az ehhez az adaghoz írt só mennyiségén változtatnék csak, méghozzá egy csapott kávéskanálra.
Jégkása véleménye:
Megsült a narancsos fahéjas kalács nagyon finom lett, mivel a 80 dkg liszttel nagyon soknak találtam megfeleztem a mennyiséget és ugy készítettem el. Mire odajutottam, hogy megkelt a kakács nem volt már energiám a kakaóscsigás variációhoz. Ezért csak feltekertem ahogy kell és beletettem egy tortaformába aminek lyukas a közepe olyan mint egy gyűrű, bevágtam mint a csikos kalácsot de hiba volt mert kifolyt a fahéj, de nem lett nagy gond belőle sütöben sütöttem és mégegyszer mondom nagyon finom kalács.
Majorkaj véleménye:
Megsütöttem ma a narancsos, fahéjas kalácsot. Jégkása ötletét követtem és én is gyűrű torta formába tettem. Én 60 dkg lisztből csináltam, így maradt ki egy kicsi rúd és azt felszeleteltem (kakóscisga forma) és muffinformába tettem (8 db lett belőle). Nagyon finom, különleges ízű kalács. Csak az a baj, hogy kifolyt a fahéj a kalácsból,pedig én nem vágtam be a tetejét. Ezt még ki kell tapasztalni, hogy nem fog kifolyni belőle. Nagyon szép magas lett, a kapcsos gyűrűs tortaformát használtam és magasabbra jött fel a tészta mint a tortaforma pereme.
Batka véleménye:
Megsütöttem én is a kipróbálandó receptek közül a narancsos-fahéjas kalácsot, bár tartottam tőle, hogy fura íze lesz, de nem. Csak narancslevet tettem bele (ill. narancspépet, mert volt néhány ehetetlenül magos narancsunk, egyszerűen leturmixoltam őket). A hozzászólások alapján már vártam, hogy kifolyjon belőle a fahéj, de nem, csak egy kicsit felrepedt az oldala. Plusos kenyérformába tettem a 40 deka lisztből készült (fél adag - nem mertem többet, mert a gyümölcsös kalácsok nagyon hamar penészednek), beigliformára feltekert, középen kettéhajtott kalácsot, és még így is kicsit nagy lett bele. legközelebb azért ua. cukormennyiség mellett több fahéjat kap, vagy vékonyabbra nyújtom, hogy több rétegben jusson bele a fahéj, mert így nem nagyon érződött az íze. De nagyon fini, mindenkinek csak ajánlani tudom.
|