Thüringiai burgonyás kenyér
2005.08.27. 00:08
E.Margit receptje (Német recept alapján)
Thüringiai burgonyás kenyér
25 dkg BL 80-as liszt
25 dkg burgonya
1 kk cukor
5 dkg margarin
1 kk só ( a burgonya sózásával óvatosan kell bánni)
2 ek tej
2 dkg élesztő
A burgonyát héjában kell megfőzni, majd meghámozni és áttörni.
A liszt közepében a langyos tejjel és az élesztővel bekeverve egy kis kovász készítünk, majd a lisztet ráhúzva pihentetjük..
A többi hozzávalót is beletesszük a gépbe és indulhat a gép.
Megjegyzéseim:
A recept nem írja, de én hagynám kihűlni a krumplit.
A kovász pihenési idejét szintén nem írja a recept, de szerintem csak az élesztő megpezsdülését kell megvárni.
Szerintem ez elég lágy tészta lesz, de elég sok az élesztő benne, így várható, hogy meg tud kelni.
1 kk sikért és aszkorbinsavat is tennék bele.
P.Zsizsu véleménye és képei a kenyérről:
Ma elkészítettem a Thüringiai burgonyás kenyeret.
Csak egy kicsit változtattam rajta:Tettem bele késhegynyi aszkorbinsavat, 1 evőkanál zabkorpát. Az élesztőt pedig lecsökkentettem 1/3-ra, mert a 2 dkg-ot kicsit soknak találtam. A burgonyát hagytam kihűlni, de még így is kicsit lágy lett a tészta, de most nem tettem hozzá lisztet. Így azonban nem mertem sütőlemezen sütni, ezért formában sütöttem. A teteje a bevágás mentén kicsit jobban kinyílt.
Nagyon finom kenyér lett belőle, ropogós héjjal.
|