Gesztenyés kenyér
2005.09.05. 00:19
Gesztenyés kenyér – Német recept alapján
300 g gesztenyeliszt
1 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
30 g tengeri só
60 g friss élesztő
600 ml víz (még valószínűleg kell hozzá)
Én tennék hozzá 2 kk sikért és egy kevés aszkorbinsavat is.
4 ek fenyőmag pirítva
A fenti mennyiség gépi dagasztáshoz sok, de a felét szerintem gépben is meg lehet dagasztatni, de akár sütni is.
A fenyőmag kivételével mindent összedagasztunk, majd a gépi csipogásnál hozzáadjuk a magot is. Könnyű, rugalmas, nem ragadós tésztát kell kapnunk.
Formázva vagy a gépben kell 1 órát keleszteni, majd sütni. A sütőt 200 fokra kell előmelegíteni és vizet tenni bele. 30 perc után a hőt mérsékelni kell 175 fokra és további 15-20 percig sütni a kenyeret.
Én Magyarországon nem találkoztam még gesztenyeliszttel, de nagyon érdekesnek tartottam a receptet, azért tettem közzé. Ha valaki tud ilyen lisztről, kérem, jelezze nekem, hogy hol lehet kapni. Előre is köszönöm, Margit
|