Magos kenyér
2005.09.05. 00:31
Magos kenyér – Német recept alapján
500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt vagy teljes kiőrlés búzaliszt
50 g napraforgómag
50 g szezámmag
50 g lenmag
2 kk só
40 g friss élesztő
4,5 dl víz
2 ek gyümölcsecet (sima is jó)
Minden hozzávaló a kenyérbe kerül.
Gépben vagy sütőben is lehet sütni.
Sütőben sütéskor a tésztát kiolajozott formába kell tenni, mert lágy, nem tartja meg a formáját. A tetejét magokkal lehet díszíteni. Az eredeti leírás szerint nincs kelesztési idő, hanem hideg sütőben kezdi sütni, 200 fokra beállított sütőben kb. 60 percig.
Ennek a receptnek a közzététele után kiderült, hogy Joli már megcsinálta ezt a kenyeret. A receptes fórum receptjei közé feltettem az Ő változatát, 3 perces kenyér néven. Ezt is meghagyom, mert valamivel egyszerűbb verzió.
Dundica véleménye:
Jómagam nem teljeskiőrlésű, hanem csak! BL80-as liszttel készítettem. Valóban annyi időt vett igénybe, hogy egyszer dagasztottam, be a hideg sütőbe, és úgy sült meg nekem 35 perc alatt hőlégkeveréses sütőben. Tehát az egész kenyérsütés egy jó órát vett igénybe. Egy igazán könnyű kellemes ízű magvas fehérkenyér lett belőle, amit még 2 nap múlva is meg lehetett nyugodtan enni, mert puha maradt és nem morzsálódott.
|