Sajtos tekercs
2005.10.05. 23:54
E.Margit receptje (Német recept alapján)
Sajtos tekercs
40 dkg BL 80-as liszt
125 ml víz
100 ml kefir
1 kk só
1 kk cukor
2 dkg margarin
1/3 kocka friss élesztő
20 dkg reszelt sajt
A sajt kivételével a többiből tésztát dagasztatunk a gépben, majd 30 perc kelesztés után kiborítjuk a gépből, 6 felé vágjuk és lapokra nyújtjuk a darabokat. Reszelt sajttal megszórva feltekerjük, majd 45 percig kelesztjük. A tetejét hosszában bevágjuk, úgy, hogy a sajtos rész kilátsszon. Újabb 15 perc kelesztés után 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. A sütés után pirospaprikával megszórjuk.
Lehet sonkával, szalámival, füstölt hússal is tölteni. Eredetileg kifliformára van tekerve és így bevágva.
Batka véleménye:
A hozzávalókat pontosan kimértem, és a tészta már a dagasztás hetedik percére nagyon szépen összeállt. Így bátorkodtam kísérletezni, és a 20 deka tölteléknek szánt sajtból (én 5 deka füstöltet és 15 deka trappistát használtam) öt deka vegyes reszelt sajtot a tésztába dolgoztatni. Gyönyörűen felvette az extra zsiradékot! Aztán fél órát pihentettem, majd téglalapot nyújtottam, azt három téglalapra vágtam, rányomkodtam a sajtot, felcsavartam és ujjnyi vastagra vagdostam. Így nagyon kicsik lettek a csigák, de elképesztően megkeltek. Két nagy tepsivel lett. --- A kész mű semleges fogadtatásra talált, ilyeneket mondtak, hogy "jó, de semmi különleges", "olyan, mint a sajtos pogácsa". A legjobb valóban az a része volt, ahová a sajt rápirult - tehát ha a töltelékbe kevés is jut, a tetejét érdemes alaposan megszórni sajttal. És míg nem felejtem, egyértelműen sótlan! Ezzel együtt a tésztát mindenképpen javaslom általános használatra, pl. kiflinek, ugyanis a készre sült "végtermék" rendkívül puha és könnyű! A fentiek alapján valami jellegzetesebb ízű töltelékkel azért jobb lenne.
|