Diós-rozsos kenyér
2005.10.06. 01:06
E.Margit receptje (Német recept alapján)
Diós-rozsos kenyér
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg durvára vágott dió
1,5 kk só
1,5 kk cukor
400 ml kefir
1,5 – 2 kk sikér
2 dkg élesztő
késhegynyi aszkorbinsav
Gépben és sütőben is meg lehet sütni ezt a kenyeret.
Margit: A gépi dagasztáshoz nem tenném hozzá a diót, mert felkarcolhatja a teflont (esetleg nem durvára vágva, hanem darálva, igen). A dagasztás végén kivenném a tésztát (ha gépben sütném, akkor a gépet nem kapcsolnám ki) és kézzel dolgoznám bele a diót. Valószínűleg ragad a tészta amikor a gépből kikerül. Nem tudom, hogy a kézi dagasztáshoz elég a dió, mint szárazanyag vagy egy kis liszt is kell még hozzá.
Batka véleménye:
Kedves Margit, a kipróbálásra váró receptek közül megsütöttem gépben a diós-rozsos kenyeret - dió nélkül. Az arányok pont jók, a tészta nem túl nedves, nem túl száraz volt, de szerintem nem igazán volt neki elég a gép teljes kiőrlésű programjának kelesztési ideje (nálam 1 ó 40 p), pedig meleg volt. Egyébként is elég tömör lett, úgyhogy legközelebb kovásszal készítem, és tuti sokkal tovább fogom keleszteni.
|