E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Rövid ismertetők
Rövid ismertetők : Hausmeister HM 1000 (programtáblával)

Hausmeister HM 1000 (programtáblával)

  2005.12.08. 00:38


Batka leírása

  

Megjegyzés: a 2007-es kenyérsütős találkozón Kartikának ajándékoztam, és vettem helyette egy Bosch MUM 4625 dagasztógépet. A gépnek gyakorlatilag semmi baja nem volt, de nem szerettük annyira a gépben sült kenyér héját és alakját, meg így lett egy zöldségszeletelő-reszelőm, citrusprésem és fagyikészítőm is :-)
 

Egylapátos, nyolcezer forint körüli gép. Külsőre egy az egyben olyan, mint a Hauser Electronics honlapján látható BM-660. Ajándékba kaptam, és mivel kenyérsütőgépet még soha nem vettem szemügyre közelebbről, teljesen elképedtem, hogy milyen egyszerű egy ilyen szerkezet: a teteje simán, billenősen záródik (nem pattintósan, semmi gyerekzár), alul van egy merülőforralóra emlékeztető fűtőszál, és kész. Mivel sütőben már régóta sütöttem kenyeret, a kevesebb élesztő/több víz szabály alkalmazásával már az első (nem „alap fehér”) kenyerem is remekül sikerült. December eleje óta használom, csakis félbarna vagy teljes kiőrlésű kenyeret hetente egyszer, kelt tésztát (aranygaluska, kalács, kiflitészta, lángos, pogácsa, stb.) hasonló gyakorisággal sütök/dagasztatok vele.

 

Hivatalos tulajdonságok

 

- Max. 1 kg-os kenyeret süt. A kisebb vekni kb. 50 dkg lisztből készül (a gombra 1,5 LB = 680 g van írva), a nagyobb kb. 65 dkg lisztből (gomb: 2 LB = 900 g).

- 12 program

- 13 órás programozható késleltetés

- 60 perc melegentartás (a dagasztást kivéve minden program végén automatikusan elindul)

- 600 W teljesítmény, 60 decibel hangerő

- mérőpohár, mérőkanál

- egy év cseregarancia

 

Pozitívumok

 

- Jól süt, elégedett vagyok vele, pedig nem fehér kenyeret eszünk.

- A kalács turbó jó lesz benne: vékony, ropogós, barna héj, puha bél.

- A DOUGH program állati szépen kidolgozza a tésztát.

- Kibírhatóan zajos a dagasztás során, sütés közben nem nagyon melegszik át a fala.

- Kevesebb, mint fél kilowattórát fogyaszt egy teljes normál programon, ez mintegy harmada a villanysütő energiaigényének.

- Egyszerre tökéletesen kidagaszt 90 dkg lisztből készült, keményebb kalácstésztát (ezt persze nem lehet benne megsütni).

 

Negatívumok

 

- Csipog, ha bedugom, csipog, ha bármit megnyomok, és nem egyszer, hanem hatszor, és iszonyú hangosan. Az időzítést ezért nem próbáltam, és nem is tervezem.

- Az üst mérete 13 x 17 x 16 cm (magasság), így bazi nagyok a kenyérszeletek.

- A BAKE (extra sütés) programot nem lehet közvetlenül a sütés után elindítani (pl. ha valamiért nem sült át a kenyér), csak ha a gép lehűlt negyven fokra.

- A BAKE (csak sütés) programnál nincs héjszínválasztási lehetőség.

- A használati utasítás használhatatlan, ugyanis kifelejtették belőle a programlefutási időtáblázatot. Az általam használt programokat én stopperoltam le.

 

Jó tanácsok

 

- Kalácsot nem szabad a SWEET BREAD programon készíteni, mert tuti túl fog kelni, és aztán beesik a teteje. Először DOUGH, majd amint a tészta feljött az üst háromnegyedéig, rá kell indítani a BAKE programot, mert sülés közben is nő még. Legfeljebb fél kiló lisztből készült kalács fér bele, ez feljön az üst tetejéig.

- A lapátot érdemes kivenni a második dagasztás után, a kelesztés előtt. De ha ez nem történik meg, nem gond: szerencsére az „ejtés” úgy van időzítve, hogy utána még bőven van ideje a tésztának megkelni. Ha a lapát belesül a kenyérbe, az sem baj: minimális kenyérveszteséggel ki lehet húzni.

- Általában teljes kiőrlésű és réteslisztből felesben sütök, ebből, ha fél kilót veszek, a kisebb kenyérméretet kell választani (vagyis ennél több lisztből készülő kenyér is belefér, de nálunk nincs rá igény, ezért nem próbáltam). Ehhez ź kocka friss élesztő kell, a folyadék mennyisége a liszttől függően változó (nálam egyébként a kefir a nyerő).

- Azt írja, hogy először a folyadékot töltsük be, de tök mindegy: az első kavarással összetúrja úgyis, én ezt nem is tartom be, csak ráállítom az üstöt a mérlegre, aztán mindent bele, ahogy a kezembe akad. Egyedül programozott sütésnél lehet lényeges, hogy az élesztő ne érintkezzen a folyadékkal.

- A nagyobb magvakat (dió, tökmag) ne a csipogáskor szórjuk bele, mert összeaprítja, jobb kb. 5 perccel a második dagasztás vége előtt, vagy a dagasztás végén kézzel belegyúrni (teflonkímélő módszer).

- Egyik programon sincs előmelegítés, ezért nem árt a lisztet vagy folyadékot kicsit megmelegíteni. Így biztosíthatjuk, hogy a kelés időben megindul, és a program lefutásának végére az élesztő eléggé „kidolgozza” magát.

- A forró üstbe ne öntsünk hideg vizet, mert tönkremegy a teflon (ez persze a teflonos serpenyőkre is igaz).

- Amíg a gép megy, csukjuk be a konyhaablakot, mert a kelt tészta érzékeny a hidegre és huzatra.

 

A használati utasítás használható része (hátha valakinek nincs):

 

- Első használat előtt az üstöt mosogassuk el, szárítsuk meg, majd vajjal kenjük ki, és tíz percre indítsuk el a BAKE programot.

- Az üst bajonettzáras, ha kicsit elfordítjuk, rögzül, ennek irányát a szerkezet belsejében nyíl mutatja.

- 1 kismérő (teaspoon) = kb. 5 ml, 1 nagymérő (tablespoon) = kb. 15 ml.

- LOAF SIZE gomb: vekniméret-választó, lehet 1,5 lb (font) vagy 2 lb (ez a nagyobb :-)

- COLOR gomb: light (világos), medium (közepes) vagy dark (sötét színű kenyér). Én rendszerint hagyom közepesen; az oldala már így is sötétbarna, a teteje pedig úgyis mindig világosabb marad az oldalánál. Ezen segít, ha konyharuhával letakarjuk. Ilyen beállítással az alapprogramon szép, vékony héjú kenyeret süt.

- START/STOP gomb: programindításhoz röviden, program megszakításához hosszan kell nyomni. Sípol, mint állat.

- TIME gombok (2 db, órával dekorált gomb): időzítés beállítása (használata értelemszerű, ha most pl. 20.30 van, és azt szeretnénk, hogy a kenyér reggel hétre készüljön el, akkor 10.30-at kell beállítani).

 

Programok (a MENU gomb nyomogatásával jönnek elő; a nagyobb/kisebb vekni elkészülési ideje):

1. NORMAL (alap, 3.00/2.53 )

2. FRENCH (baguette, 3.50/3.40)

3. WHOLE WHEAT (teljes kiőrlésű kenyér, 3.40/3.32)

4. QUICK (gyorskenyér, 1.40, nincs méretválasztási lehetőség)

5. SWEET (kalács, 2.55/2.50)

6. ULTRAFAST I. (extragyors, 0.58/-)

7. ULTRAFAST II. (extragyors, -/0.58)

8. DOUGH (csak dagasztás-kelesztés, 1.30)

9. JAM (lekvár, 1.20)

10. CAKE (sütőporos sütemény, 2.50, nincs méretválasztási lehetőség)

11. SANDWICH (szendvicskenyér, 3.00/2.55)

12. BAKE (csak sütés, 1.00)

 

Az általam használt programok lefutása (ez nincs benne a használatiban!):

 

NORMAL 1,5 LB (kisebb) MEDIUM (közepes szín) (fél kiló liszthez)

2.50-2.44 dagaszt (9 perc)

2.44-2.24 pihentet, melegít (20 perc)

2.24-2.10 dagaszt (14 perc, az elején sípol a magoknak)

2.10-1.00 keleszt (70 perc, 1.50 körül hatszor „ejti” a tésztát, vagyis belekavar)

1.00-0.00 süt (60 perc)

 

Ezt használom 25 dkg teljes kiőrlésű plusz 25 dkg réteslisztből készülő kenyerekhez.

 

DOUGH

1.30-1.10 dagaszt, melegít (20 perc)

1.10-0.00 keleszt (70 perc, 0.50 körül hatszor belekavar)

 

Bármilyen kelt tésztát gyönyörű hólyagosra dagaszt (a legszebben 50 dkg liszttel dolgozik), a szobahőmérsékletű, lágy vajat is remekül beledolgozza a tésztába. Ha valamit (pl. kovászos kenyér tésztája) több órán át kell keleszteni, csak benne kell hagyni a gépben az ajtó nyitogatása nélkül, mert a gép belseje még a kelesztés végén is elég meleg.

 

WHOLE WHEAT 1,5 LB MEDIUM (fél kiló liszthez)

3.32-3.23 dagaszt (9 perc)

3.23-2.58 pihentet, melegít (25 perc)

2.58-2.40 dagaszt (18 perc, 2.53-kor csipog a magoknak)

2.40-0.55 keleszt (105 perc, 2.20 körül hatszor belekavar)

0.55-0.00 süt (55 perc)

 

Ez a program nem igazán alkalmas csak teljes kiőrlésű lisztből csak élesztővel készülő kenyér sütésére, mert a tészta vagy nem kel meg rendesen, vagy túlkel. Helyette ajánlott a DOUGH program, majd a megfelelő idő elteltével a BAKE.

 

Kiegészítés:

Úgy tűnik, a Bomann-593 és AFK BM-2 gépekhez való programtábla teljesen jó a Hausmeister HM 1000-hez is. A programok megegyeznek, a sorrendjük is tök ugyanaz, a „ropogós” jelölésű kenyerek pedig egyértelműen a nagyobb veknihez tartoznak. Annyi az eltérés, hogy a 2. kelesztés az összes programon 5 perccel rövidebb (DOUGH programon 10 perccel), és a 3. kelesztés ennyivel hosszabb (a kettő között belekavar, ha benne hagyjuk a lapátot).

 

 programtábla Boomann 593 és AFK BM 2 gépekhez

 

Superkeri véleménye

2006.08.21 13:24

           

Két éve vagyok kenyérsütőgép tulajdonos. Azért jutottam erre az elhatározásra, mert szerettem volna egészséges, mindenféle adalékanyagoktól mentes, felfújt, "csodakenyerek" helyett, igazi kenyeret gyártani. A márkáról elképzelésem sem volt, de nem volt igényem csillogó-villogó, csoda ketyerére. Így esett a választás a HAUSMEISTER 1000 gépre. Nem választottam rosszul. Nem drága, az igényeinknek teljesen megfelelő készülék. Nem vagyunk nagy kenyérfogyasztók, ezért elég ez az 1 lapátos gép, amivel heti 1-2 alkalommal sütök 50-60 dkg lisztből kenyeret. Kezdetben a géppel dagasztottam, kelesztettem és sütöttem is a kenyereket. Nagyon szépen kidolgozza a tésztát, általában elegek a kelesztési idők is. Szépen megsül benne a kenyér, még a teteje is!

 

Sokat használtam a kalácssütő programját is. Finom, foszlós tésztát készít. Maximálisan elégedett vagyok a géppel, pedig most már heti 2-4 alkalommal használom.

 

Jó ideje azonban, mióta megtaláltam MARGITKA  lapját, még inkább kihasználom a gépet! Most már inkább csak dagasztásra használom, ezt a 8-as programmal végzem. és sütőben sütök. A kenyér-és kalácsféléken kívül pl. még pogácsatésztát is készítek a géppel.

 

Hiányossága: nincs program lefutási táblázata. Erre itt az oldalon a Péktársak segítségével szert tettem.  Ezenkívül, rosszak a géphez adott receptek.

 

Még egyszer összefoglalva: könnyen kezelhető, nem túl hangos, az üst teflonja elég jó minőségű, jól kidolgozza a tésztát, szépre meg is süti. A dagasztólapát nem hagy nagy lyukat a kenyérben, könnyen ki lehet venni. Álló a kenyér, kalács formája, ezért elég nagy szeletek vághatók, de ketté vágva, formás szendvics készíthető belőlük. A gép energiafogy.: kiszámolta Valaki: teljes program lefutásakor kb. 15 ft!

 

Tudom ez nem a reklám helye, de bátran merem ajánlani ezt a gépet a kis létszámú családok számára.

 

 

Romsicsné véleménye

2006.09.23 19:47

           

Megvettem a gépet, és szupi. Mindennap használom szinte. Azóta bolti kenyeret nem ettünk, se kalácsot. Köszi annak, aki a leírását feltette erre a honlapra. Nagyon nagy hasznát vettem.

 

A nagyfiam barátai minden nap mikor jönnek, megkérdik hogy ma mit sütöttem, mert mindennap vagy sütök benne, vagy bedagasztatok valamit a géppel. Azelőtt nem csináltam kelt tésztás receptet nagyon mert nem volt idő a hosszas dagasztásra.

 

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha