Muffinok : Alaprecept (sós, édes muffinhoz) - Majorkaj |
Alaprecept (sós, édes muffinhoz) - Majorkaj
2006.07.16. 00:09
Muffin (teljes kiörlésű lisztből)
Következzen egy édes és egy sós alaprecept, majd néhány lehetőség az ízesítésre! Az édes alaprecept
Az édes alaprecept: • 25 dkg liszt (teljes kiőrlésű lisztből nagyon finom!) • 1 csomag sütőpor • 1 csipet só • 2,5 dl tej • 1 dl étolaj (vagy 12,5 dkg olvasztott vaj) • 2 tojás • 2,5 evőkanál folyékony édesítő
Amit hozzáadhatunk • 2 teáskanál őrölt fahéj, 25 dkg kockára vágott alma • 25 dkg kockára vágott narancs, reszelt narancshéj
• 10 dkg apróra vágott diétás étcsoki, 10 dkg durvára vágott dió • 1 citrom reszelt héja, 2 citrom kifacsart leve • 20 dkg magozott meggy, 1 kávéskanál rumaroma
• 4 dkg kakaópor, 5 dkg mazsola
• 30 dkg málna, 1 pohár diétás málnás joghurt (a joghurtos-gyümölcsös muffinokhoz tejből csak 1 dl szükséges !)
Sós alaprecept • 25 dkg liszt ß 1 csomag sütőpor • 2 csapott teáskanál só ß 1 pohár kefir • 1 dl olaj ß 2 tojás • 1,5 dl tej
Amit hozzáadhatunk • 10 dkg kockára vágott sajt, bors, szerecsendió, 2 szál karikázott újhagyma • 15 dkg kockára vágott juhsajt, 15 db karikázott olajbogyó • 15 dkg kockára vágott sonka, 1 evőkanál tormakrém • 15 dkg füstölt sajt, kapor, petrezselyemzöld
Én még sós muffint nem készítettem. Az édeset a fentiekből szoktam variálni és kipróbálni. A találkozóra a málnásat vittem és a másik fajta 4 dkg kakópor, 20 dkg meggy és egy kis rum volt a tésztában. Nagyon gyorsan elkészíthető, mire a sütő bemelegszik addigra összekeverem a tésztát (a gyümölcsöt a végén fakanállal, laza mozdulatokkal keverem a tésztába, hogy össze ne törjön !) A tésztát a kikent mélyedésekbe kanalazom, de csak kétharmad részig töltöm meg, mert a tészta a sütőben megnő ! Előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel sütöm kb. 20 percig. Sütés közben 15 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik. Sütés után 5 percig hagyom a formában, csak azután szedem ki, mert így könnyen kivehetők. Jó évágyat !
|