Muffinok : 1. gyűjtemény (sós) Csokivacsitól |
1. gyűjtemény (sós) Csokivacsitól
2006.09.24. 18:41
Csokivacsi az NLC, "Mit főzzek holnap?" tropikról hozta ezt a muffingyűjteményt:
Sós muffinok
Aszalt paradicsomos muffin
Bolognai spagettis muffin
Burgonyás muffin
Cukkinis-sajtos muffin(répalány)
Darálthús muffin
Fokhagymás muffin
Gyros-Tzatziki muffin
Hagymás-sörös muffin
Juhsajtos-olívás muffin (ónix)
Kanadai sonkás-sajtos muffin
Kapros-cukkinis-ricottás muffin
Kukoricás muffin (18 db)
Kukoricás-szalonnás muffin
Lazacos-spenótos muffin leveles tésztából
Magyaros muffin
Mexikói muffin
NIGELLA-Welsh-rarebit muffins (répalány)
Olasz diós-sonkás muffin
Olasz fűszeres muffin
Olasz muffin
Parmezános fűszeres muffin
Sajtos muffin (izmiri)
Sajtos-sonkás muffin
Sajtos-sonkás muffin (kavics74)
Sörös muffin
Szalonnás - hagymás muffin
Paprikás-kukoricás muffin(Nünüce)
ASZALT PARADICSOMOS MUFFIN
100g ízesítetlen krémsajt, 2 tojás, 9db aszalt paradicsom, 2 1/4 dl liszt, 1/2 dl grahamliszt, 2 tk. Sütőpor, 1/4 tk. Só, 1dl tej,
Tetejére: 1dl reszelt ementali-mozzarella sajt keverék
A krémsajtot a tojásokkal habosra keverjük. Az aszalt paradicsomot felszeleteljük. A száraz hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a szeletelt paradicsomot. Ehhez felválta hozzákeverjük a tejet és a tojásos sajtot. A tésztát muffinformába adagoljuk és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokon sütjük kb. 15 percig.
BOLOGNAI SPAGETTIS MUFFIN
100 g főtt tészta, 2 db paradicsom, 70 g Gouda-sajt, 220 g liszt, 2 tk sütőpor, fél tk szódabikarbóna, fél tk só, 2 csipet bors, 1 ek apróra vágott petrezselyem, - 2 tojás, 50 ml olaj, 150 g bolognai szósz, 150 ml író
A sütőt 190°C-ra előmelegíteni, formát alaposan kikenni. Célszerű papír nélkül sütni. A tésztát, paradicsomot apróra vágni, sajtót durvára reszelni. Lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, borsot, petrezselymet összekeverni. A tojást, olajat, szószt, írót habosra keverni. Hozzáadni a liszt keveréket, tésztát, paradicsomot, sajtot. A sütőbe adagolni, tetejét sajttal megszórni. 20-25 percig sütni.
Burgonyás muffin
2 tojás, 100 ml író vagy kefir, 6 ek olaj, 200 g liszt, 1 tk só, 2 tk sütőpor, 200 g reszelt burgonya, 2 ek reszelt hagyma
Cukkinis-sajtos muffin(répalány)
35 dkg liszt, 1 ek sütőport, fél tk szódabikarbona, fél tk só, 3 csík bacon apróra vágva, 3 kisebb cukkini lereszelve, levétől kinyomkodva, 7,5 dkg reszelt sajt, 3 tojás, 225 ml tej, 5 ek vaj v. olaj
DARÁLTHÚS MUFFIN
35 dkg darált hús (tetszés szerint marha, sertés, pulyka vagy csirke), 1 tojás, 1/4 csésze zabpehely, 3/4 csésze zsemlemorzsa, 1/4 csésze tej, 2 csésze fagyasztott zöldség, 1/4 tkanál bors, 1/4 csésze ketchup
A sütőt 200 C-ra kell előmelegíteni. A hozzávalókat a ketchup kivételével alaposan össze kell keverni, majd a formákat 1/3-ig tölteni. Miután a kupacok tetejét ketchuppal megkentük kb. 20 percig vagy tűpróbáig kell sütni. 12 db lesz ebből a mennyiségből.
Fokhagymás muffin
300 g liszt, 1 tk cukor, 1/2 tk só, 2 kinyomott fokhagymagerezd, 2 tojás, 4 ek olaj, 150 ml tej, 1/2-1/2 kk bazsalikom, majoránna, őrölt kömény
Gyros-Tzatziki muffin
250 g gyros, 1 hagyma, 250 g liszt, 2 tk sütopor, 2 csipet bors, 1 tk só, 1 tojás, 60 ml olaj, 200 g tzatziki, 120 ml vaj
190°C-ra előmelegítjük a sütőt. A gyrost és a hagymát kis kockákra vágjuk. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, borssal és sóval. A tojást az olajjal, tzatzikivel és vajjal habosra keverjük. Mindent összedolgozunk, formába töltjük és 20-25 percig sütjük.
HAGYMÁS-SÖRÖS MUFFIN
3 bögre liszt, 2 ek cukor, 1 tk szárított-morzsolt bazsalikom, fél ek. őrölt bors, fél ek fokhagyma(por), 1/3 literes dobozos SÖR!!, 1 hagyma, apróra vágva, 1 ek. vaj megolvasztva, 1 enyhén felvert tojás, 1 ek víz
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Liszt+cukor+bazsa+bors+fokhagyma egy nagy tálba -->bele a sört-hagymát-vajat. (a tészta elég ragacsos lesz)
Töltsd meg a kivajazott muffinformákat kétharmadig. A vízzel elkevert tojással kenegesd meg a tetejüket. Hagyd állni 10 percig, majd süsd 25 percig. Hagyd 5 percig hőlni, mielőtt kiszeded őket a formából. Tálald azonnal.
JUHSAJTOS-OLÍVÁS MUFFIN (ónix)
15 dkg kockákra vágott juhsajt, 10-15 db fekete olajbogyó (apróra feldarabolva), 25 dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 2 db tojás, 75 ml olívaolaj, 150 ml tej, vagy joghurt, 1 teáskanál oregano vagy Provance-i fűszerkeverék
Egy edényben összekeverem a finomlisztet, a sót, a fűszerkeveréket, vagy az oreganot, és a sütőport. Egy másik tálban jó habosra kikeverem a folyékony hozzávalókat, az olajat, a tojásokat, és a tejet vagy joghurtot. A két tál tartalmát összevegyítem, végül óvatosan belekeverem a kockákra vágott juhsajtot, és az olívabogyót. A muffinsütő tepsi mélyedéseit félig megtöltöm a tésztával, és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
KANADAI SONKÁS-SAJTOS MUFFIN
Kikeverünk 1/3 csésze tejet 1/4 csésze tejföllel 2 ek olajjal 1 tojással
Hozzáadjuk 1 csésze liszt 2 tk apróra vágott snidling 1 tk sütőpor 1 tk apróra vágott fokhagyma keverékét. Legvégül hozzáadunk 1/2 csésze reszelt sajtot 1/4 csésze apróra vágott sonkát vagy szalonnát Előmelegített sütőben 200 C-on 17-20 percig sütjük.
Kapros-cukkinis-ricottás muffin
1,5 bögre liszt, 2 ek cukor, 3 tk sütopor, 1/2 tk só, 3/4 tk kapor, 1/4 bögre tej, -na itt egy furát ír ("one stick margarine") de sztem nem hibázhatsz nagyot, ha 1/4-1/3 bögre olvasztott margarint használsz, 2 tojás, 2/3 bögre ricotta sajt, 1/2 bögre reszelt cukkini
1. melegíts sütőt 200C-ra, sütő kivajaz. 2. nagy tálba liszt+cukor+sütőpor+só+kapor. Másik tálban összekeverni tejet+margarint+tojást, majd bele a ricottát és cukkinit. Egyesítsd a két tál tartalmát, és addig keverd (pl villával) míg épp hogy elkevered. Elég kemény tészta lesz. 3. süsd 20-25 percig, amíg aranyszínű.
Kukoricas muffin (18 db)
18 dkg retesliszt, 12 dkg kukoricaliszt, fel kiskanal so, 4 kiskanal sutopor, 4 dkg cukor, 2 tojas, fel dl etolaj, 2 dl leszurt, turmixolt konzerv kukorica, masfel dl tej, 1 csokor osszevagdalt petrezselyem
A sutot 200 fokra bemelegitjuk. 18 muffinformat kiolajozunk. A ketfele lisztet sutoporral, cukorral, soval elkeverjuk. A tojasokat az olajjal, a kukoricapeppel, tejjel, petrezselyemmel egy masik talban simara dolgozzuk. A lisztkeverek kozepebe melyedest nyomunk, es a folyekony hozzavalokat beleontve villaval gyorsan osszeforgatjuk, de nem dolgozzuk teljesen csomomentesre. A kikent kis formakba kanalazzuk, es kb. 10-12 percig sutjuk. Melegen talaljuk.
KUKORICÁS-SZALONNÁS MUFFIN
1 kis fej hagyma, 8 szelet húsos szalonna, 1 ek olaj, 150 g kukorica, 230 g liszt, 2 tk sütőpor, fél tk só, 60 g vaj, 180 g tejföl, 3 ek tej (egy kicsit több híg tejföl), 2 tojás
A szalonnáról lefejteni a zsírt. A finomra vágott hagymát és szalonnát az olajon megdinsztelni. A kukoricát lecsöpögtetni. Lisztet, sütőport, sót összekeverni. Összemixelni a vajat, tejfölt, tojást. Beletenni a lisztet és a dinsztelt szalonnás hagymát. 200°C-om 20-25 perc
Lazacos-spenótos muffin leveles tésztából
(biztos más hallal is jó)
1 cs mélyhűtött leveles tészta (6 lap), 10 dkg spenót, 10 dkg füstölt lazac, 10 dkg tejföl, 1 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt (Goudát vagy Edámit ír a recept), frissen őrölt/reszelt szerecsendió, só, őrölt feketebors
A leveles tésztát felengedjük, a spenótot megpucoljuk, megmossuk (az eredeti recept mélyhűtött spenótot ír, úgyhogy a legjobb, ha a friss spenótot kicsit megpároljátok), a füstölt lazacot összevágjuk. A sütőt 200 C-ra előmelegítjük (légkeveréses: 180 C). A tejfölt a liszttel, tojással és 5 dkg sajttal összekeverjük, fűszerezzük. A leveles tészta lapjait félbevágjuk, hogy 12 darabot kapjunk, ezekkel kibéleljük a sütőforma mélyedéseit. A spenótot és a lazacot beletöltjük, majd leöntjük a tejfölös szósszal. A tészta sarkait ráhajtjuk és a maradék sajttal megszórjuk. 30-35 percig sütjük, melegen tálaljuk.
MAGYAROS MUFFIN
1 tojás, 80 ml olaj, 250 ml joghurt vagy kefír, vagy aludttej, , 150 g csípős kolbász (apróra vágni), fél kaliforniai zöldpaprika (apró kockákra vágva), fél kaliforniai pirospaprika (apró kockákra vágva), , 1 gerezd fokhagyma (préselve), 1 kicsi hagyma (apróra vágva), 120 g liszt, 150 g kukoricaliszt, 3 tk sütőpor, fél tk só, fél tk csípős pirospaprika, 50 g reszelt ementáli sajt.
A tojást az olajjal és a joghurttal kikeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd belevegyítjük a lisztes keveréket (a sima és a kukorica lisztbe beleforgatjuk a kolbászt, paprikákat, hagymákat, sajtot, sót, sütőport, pirospaprikát). Muffin formákba adagoljuk és előmelegített sütőben sütjük. Lehet fokozni, sőt díszítésként is jó: minden muffinra egy-egy szelet kolbászkarikát teszünk és úgy sütjük meg.
Mexikói muffin
200 g liszt, 125 g kukoricaliszt, ½ tk só, bors, 2 tojás, 2 tk sütőpor, 4 ev olaj, 4 újhagyma, 200 ml író vagy kefír, kis konzerv morzsolt kukorica, 1 csípós paprika, kevés reszelt sajt
NIGELLA-WELSH-RAREBIT MUFFINS (répalány)
22, 5 dkg liszt , 5 dkg rozsliszt, 1 tk sütőpor (mivel a liszt itt "self-raising", tehát talán élesztős, lehet, hogy több sütőpor kell otthon bele, mint 1 tk, erre figyeljetek oda!!), fél tk szódabikarbona, 1 tk só, 1 tk angol mustárpor, 15 dkg erős Cheddar sajt (reszelve), 6 ek növényi olaj.15 dkg natúr joghurt, 1, 25 dl zsíros tej, 1 tojás, 2 tk Worcestershire szósz
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra! Dolgozd össze a liszteket, a sütőport, , bikarbonát, sót, mustárport és a sajtot (egy kevés sajt maradjon majd a tetejére!!) egy nagy tálban villával (vagy ahogyan szoktad). Egy másik tálban keverd össze a joghurtot, tejet, a tojást, és a Worcestershire szószt, majd keverd a tésztához villával. Nem szükséges alaposan eldolgozni. Öntsd a tésztát a formákba, süsd 20 percig, majd szórj mindnek a tetejére sajtot, pár csepp Worcestershire szósz és még 5 percre tedd vissza a sütőbe. Legjobb melegen, de sosem forrón!!
Sajtos muffin (izmiri) meg semmi különös, tudod, elmeséltem már néha: van a 8 dkg margarin, két tojás alapmassza, amihez sós muffinok estében egy joghurtot keverek (édeseknél egy csésze tejet szoktam). utána a száraz: két csésze liszt, egy cs sütőpor, sós muffinoknál só (tegnap egy kanál ételízesítőt raktam bele), és a végén bele kevertem két féle maradék sajtot felkockázva. szépen megolvadt benne :)
OLASZ DIÓS-SONKÁS MUFFIN
300 g liszt, 3 tojás, 1 dl tej, 4 ek olívaolaj, 100 g füstölt sonka, 40 g dió, 1 ág rozmaring, 1 csomag porélesztő
A diót durvára, a sonkát és a rozmaring leveleit finomra vágjuk. Elkeverjük a tojást a liszttel, az olajjal és az élesztőporral. Hozzáadjuk a rozmaringot, a sonkát és a diót és félretesszük pihenni. Kikenjük a muffin formát, 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt. Beletesszük a tésztát a formákba és újabb 30 percig pihentetjük majd kb. 25 percig sütjük.
OLASZ FŰSZERES MUFFIN
1, 5 csésze liszt, 2 teáskanál cukor, 1, 5 tk olasz fűszerkeverék, 1 tk sütőpor, 0, 5 tk só, 0, 5 csésze tej, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1/4 csésze olvasztott vaj, 1 tojás, 1/2 csésze apróra vágott szárított paradicsom - ezt sajnos nem tudom, hogy Magyarországon lehet-e kapni, 50 gr reszelt kecskesajt
Összekeverjük a lisztet, cukrot, fűszereket, sütőport, sót és a szódabikarbónát. Kikeverjük a tejet, vajat, tojást és a szárított paradicsomot majd belevegyítjük a lisztes keveréket. Óvatosan belekeverjük a kecskesajtot. A sütőformát 3/4-ig töltjük és előmelegített 200 C fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Pár perc után a formából kivéve rácson hűtjük.
Olasz muffin
300 g liszt, 2 tk sütőpor, csipet cukor, 1/2 tk só, 50 g reszelt parmezán, 4 ek olívaolaj, 200 g tejföl, 1 tojás, csipet zsálya és petrezselyem, pár szem apróra vágott fekete olajbogyó
PARMEZÁNOS FŰSZERES MUFFIN
Összekeverünk 2 csésze lisztet 3/4 csésze reszelt parmezán sajtot 1 ek cukrot, 1, 5 tk sütőport 0, 5 tk szódabikarbónát 0, 5 tk szárított zsályalevelet , 0, 5 csésze friss apróra vágott petrezselymet. Hozzáadunk 1 1/4 csésze savót (helyettesíteni lehet 1 cs tej + 3 tk citromlé keverékével) 1/4 csésze olvasztott margarint 1 tojást. Előmelegített sütőben 200 c-on 15-20 percig sütjük.
Sajtos muffin (izmiri) meg semmi különös, tudod, elmeséltem már néha: van a 8 dkg margarin, két tojás alapmassza, amihez sós muffinok estében egy joghurtot keverek (édeseknél egy csésze tejet szoktam). utána a száraz: két csésze liszt, egy cs sütőpor, sós muffinoknál só (tegnap egy kanál ételízesítőt raktam bele), és a végén bele kevertem két féle maradék sajtot felkockázva. szépen megolvadt benne :)
Sajtos-sonkás muffin
250 g liszt, 20 g zabpehely, 2 tk sütőpor, 1/4 tk só, 1 tojás, 150 ml író vagy kefir, 50 ml olaj, 100 g reszelt sajt (pl ementáli), 150 g sonka
Sajtos-sonkás muffin (kavics74)
22 dkg liszt, 1, 5 dl natúr joghurt, 2 tojás, 5 dkg vaj, fűszersó, 3 kis kanál sütőpor, 12 dkg főtt sonka, 2 fej gomba, 1 csokor metélőhagyma, 5 evőkanál reszelt sajt
A tojásokat a vajjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Fűszerezzük, és keverve adagoljuk hozzá a lisztet és a sütőport. Végül belekeverjük az apróra vágott főtt sonkát, aprított metélőhagymát, és a reszelt sajtot. A muffin formákat vajjal kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük. Belesimítjuk a formákba, úgy hogy 1 cm kimaradjon a szélétől. 200 C-on 25 perc alatt készre sütjük. Még melegen kiborítjuk, vagy a papírt levesszük róla.
SÖRÖS MUFFIN
400 g liszt, 4 tk sütőpor, 1 tk só, 0, 5 tk bors, 2 ek cukor, 0, 5 l sör, 50 g resz. ementáli saj (a tetejére is!!)
Szalonnás - hagymás muffin
1 hagyma, 150 g szalonna, 300 g lsizt, 2 tk sütőpor, ½ tk só, 2 tojás, 75 ml tej, 200 g tejföl, megszórni: szezám- vagy köménymag
PAPRIKÁS-KUKORICÁS MUFFIN (Nünüce)
12 dkg sima liszt, 1/2 teáskanál só, 1 evõkanál sütõpor, 15 dkg kukoricaliszt, 1 evõkanál porcukor, 1 piros húsú kaliforniai paprika, 44 dkg szemes kukorica, 2 evõkanál finomra aprított petrezselyem, 1 tojás, 1, 7 dl tej, 0, 5 dl olaj.
A sütõt 210 fokra elõmelegítjük. Egy 12 lyukú maffinsütõt kikenünk vajjal. Tálba szitáljuk a lisztet, a sóval és a sütõporral. Hozzáadjuk a kukoricalisztet és a porcukrot is. Jól összekeverjük. Egy másik tálba alaposan elkeverjük a tojást, a tejet és az olajat. Ezt a keveréket, az apróra vágott paprikát, a kukoricát és a petrezselymet, a száraz anyagokhoz adjuk, gyorsan összekeverjük. A formába kanalazzuk és 20 percig sütjük, amíg aranysárga lesz. A sütõt 210 fokra elõmelegítjük.
|