Kenyér - Endzsi
2006.02.02. 17:17
Nos a kenyér receptje ahogy ígértem:
3,5 dl víz, 2 evőkanál oliva olaj,
30 dkg tk tönkölybúza liszt, 12 dkg zabpehely liszt, 14 dkg tk rozsliszt, 4 dkg tejsavó por, 1 késhegynyi ascorbin sav, 2 kismérő búzasikér (ezeket egy tálban összekeverni és átszitálni)
2,5 kismérő tengeri só, 2 kismérő nád cukor (én csak ezt használom a sütéshez), 2,5 kismérő porított élesztő (nekem a francia jött be a legjobban)
ebben a sorrendben bele a pitlibe és mehet a dagasztás. én jobban szeretek a sütőben sütni és ez jobban be is vált mint a kenyérsütő maga:))
dagasztás után formázom általában 2cipóra osztom és hosszúkás formára alakítom tetejét bevagdosom (zsilettel ahogy Marit ajánlotta) én a formát csak liszttel szórom ki és a tészta tetejét is csak liszttel szoktam jól megszórni, konyharuhával letakarom, és már megy is a sütőbe 50 fokra 50 percre.
az utolsó 10 percben felteszem a sütőt 200 fokra és az órát pedig újra felhúzom 50 percre (tehát amig melegszik a sütő addig is bent van a kenyér) persze a konyharuhát leveszem róla:))
amint kész formából kiborítom virágpermetezővel amiben viz van megspriccelem és rácson hagyom hülni, amikor már majdnem kihült akkor bezárom agy reklám szatyorba és másnap ehető is:)
húúú ez nagyon hosszúra sikeredett de higgyétek el nem bonyolult!!!!!:)))
|