Kínai tavaszi tekercs - Endzsi
2006.02.07. 22:48
Kínai tavaszi tekercs:
hozzávalók:
kínai kel, sárgarépa, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, paprika paradicsom, 2-3 dl sör, darálthús, olaj a süéshez (na idáig jó, aztán jönnek a keleti dolgok), felhőfül vagy fafül gomba (szárított) üvegtészta (kínai rizstészta pl. Tesco-ban szokott lenni), szójacsíra, "büdös" halszósz (így néz ki), és a rizstészta lap ami ilyen , 2 féle méretben láttam már, a kisebbik elég és abból gusztább is!
elkészítés: a zöldségeket a paprika, pari és a fokhagyma kivételével a szójacsírát is, vékony hosszúkás csíkra vágni. a gombát és az üvegtésztát leforrázni, (1-2 percig kell csak hagyni a forró vízben) és felaprítani, az üvegtésztához jó az olló is:), egy nagy tálban a darálthúst, az összevágott zöldséget, tojást (fél kiló húshoz 2-3 db), a gombát, üvegtésztát összekeverni és a halszósszal ízesíteni (kezdd úgy hogy kb 3-4 evőkanállal, de vigyázz sós). ha kell még só hozzá akkor pótolni és borssal ízesíteni. ha ez meg van akkor már is lehet tekergetni őket!!
tekercselés: a rizstészta lapokat egyesével a sörbe mártjuk és egy pár másodperc múlva amikor fellágyult a tészta beleteszünk kb 1 evőkanálnyi húsos keveréket és feltekerjük úgy hogy az oldalai sem legyenek nyitva (mint amikor a töltött káposztát csinálod) amikor van már egy pár darab akkor a forró olajba tesszük és lassan!!! sütjük és sűrűn forgatjuk!! amikor már jó ropogós a tésztája akkor kész, de ha az elsőt kettévágod és megkóstolod az a legtutibb:))
nem kell aggódni ha kimarad hús mert: fokhagymát egy pici olajon lepirítod és rádobod a felkockázott parit, majd a paprikát (egy lecsó alapot csinálsz, és erre ráteszed a maradékot a húsból ezt egy pár percig átpirítod, és egy kicsit párolod (addig csak míg a zöldség roppanós lesz). ebbe aki szereti lehet egy kis chilli szószt tenni úgy még finomabb. már csak a rizs főzés van hátra.
a rizst csak simán felteszed főni a megszokott vízmennyiséggel és amikor puha már is lehet tálalni. a ragacs rizs a legjobb.
tálalás: rizs akár merőkanál segítségével kis kupacokban 1-2 tekercs mellé és egy kis lecsós "ragu" mellé. Macerás de egyszer-egszer megéri fáradozni vele, mert nagyon finom:))))
Jó étvágyat hozzá!!!!!
egy kis magyarázat: a "büdös szósztól ne ijedj meg tényleg szörnyű a szaga, de csak addig amig hő nem éri utána elillan, viszont mint ízesítő nekem nagyon ízlik.
|