Sárga túró (édes) - Batka
2006.02.26. 17:33
"Főleg Szatmárban elmaradhatatlan a húsvéti asztalról a sárga túró, amit sonkával, kaláccsal fogyasztunk. Édeskés íze kellemesen egészíti ki a sós, füstölt sonkáét. Könnyen elkészíthető, ha van egy jó edényünk, amelyikben biztos nem kozmál oda a tej. Hozzávalók: 1 liter friss tej 10 tojás 1-3 evőkanál cukor 1 zacskó vaníliacukor csipet só reszelt citromhéj Tíz nyers tojást óvatosan kikeverünk 1-2 evőkanál cukorral (ha édesszájúak vagyunk, lehet 3 evőkanál is), egy zacskó vaníliacukorral, csipet sóval, és reszelünk bele citromhéjat (csak a sárga héját, mert a fehér része keserű). Ezt nagyon óvatosan, folyton kevergetve belecsurgatjuk a tejbe, és lassú tűzön tovább kevergetve 5-10 percig addig forraljuk, míg össze nem áll. Ezután vászonkendőbe kötjük, gombóccá igazgatjuk, felkötjük valahová, és hagyjuk lecsorogni (tegyünk alá egy edényt!). Ezután hűtőbe tesszük, és csak hidegen szeleteljük úgy, mint a gomolyát."
|