Már vagy 3-szor kezdem el az írást és közben mingi csöng itt a telefon és mindig eltünik az írás mire befejezem a telcsit. Na szóval a lényeg, hogy nagyon jót ötlet, hogy így nem kell a felforralással és visszahűtéssel bajlódni.Így még egyszerűbb lesz a kefír készítése.Én is kipróbálom hamarosan csak még UHT tejet kell hozzá beszereznem. Várom a mai kenyeredről a beszámolót.Üdv:Julika
Elfelejtettem írni a kefirgombáról. Régóta gondolkoztam rajta, hogy minek felforralni a tejet, hiszen a dobozos UHT tejeket ultra magas hőmérsékleten hőkezelik. Nem mertem azonban a gombáim életét kockáztatni, ezért megvártam amíg felezhető mennyiség lett. Tegnap megpróbáltam, hogy a dobozból csak ráöntöttem a fele gombára a tejet és tökéletes kefirem lett belőle. Ezek szerint érdemes a tej feliratát elolvasni és, ha UHT, akkor nem kell a forralgatással külön kínlódni.
Köszönöm a dicséretet. Örülök, hogy az Indexes fórummal tudtam valami újat mutatni Neked :-) Nagyon sokan vannak az NLC-n is és ott is, de mindkét helyen találsz olyan embereket, akik csak az adott fórumhoz hűek.
Vannak még kipróbálatlan receptjeim, amiket a sütőben kell sütni, de ebben a hőségben nem szántam rá magam. Majd, ha hűvösebb lesz. Addig kísérletezem a gépi kenyerekkel. Mára is van új ötletem, majd este felé beszámolok róla :-)
Úgy látom egyre bővebb és érdekesebb a honlapod.Látom nagyon sokat dolgozol rajta. Nagyon tetszenek a kedvenc oldalaid. Én pl. az Index kenyeres fórumot eddig nem is láttam.
Csak így tovább. Gratulálok.
Mostanában ilyen melegben én nem igazán sütögetek, hétvégén is csak egy egysezrű magos kenyeret készítettem. De látom Te azért sütögetsz ám rendesen.Üdv:Julika
A gyors kovászom már készül,most tettem át egy nagyobb dobozba,mert amibe először tettem az kicsinek bizonyúlt.Remélem ez nem ártott meg neki.Holnap megsütöm a kovászos rozsos gépi kenyeret,beszámolok róla ha elkészült !
Örülök, hogy érdekel a kovász, dehogy haragszom a kérdésekért :-))
Mint azt az imént írtam, a kovász érzésre szaporítom. Rááll az ember keze egy idő után, hogy milyen sűrűre kell keverni. Én egy fél kg-os vajasdobozban tartom a kovászt, ez elég egy sütésre és marad annyi belőle, hogy újra lehessen aktiválni. A bekeverés után addig hagyom állni, míg jó savanyú szaga lesz. Egyszer kétszer vissza kell közben terelnem a helyére, de rajta a doboz teteje, még eddig sose mászott ki. Pontos időt nem tudok hozzá mondani, mert a környezeti hőmérséklet jelentősen befolyásolja. A hűtőben is ebben a lezárt dobozban tartom. Egy ideig minden nap ránéztem, de nem solt tennivalóm vele. Szépen lelassul, sőt meg is áll. Egy hétig biztos eláll a hűtőben, ezt már próbáltam. Ha kiveszi az ember és friss liszttel találkozik, akkor újra aktív lesz. A friss liszt lehet a kenyér bekevert tésztája is. Neked is azt ajánlom, hogy a legutóbbi kenyerem, a "Rozsos, rozskovászos gépi kenyér" dagasztási és kelesztési részét olvasd el, ez nagyon beválni látszik.
A fagyasztás bevált. Szobahőmérsékleten olvasztottam ki, de nagyon lassan tért magához, talán tovább tartott, mint a gyorskovász elkészítése. Viszont nem kellett élesztő újra bele. A vajasdobozos adagomnak a felét fagyasztottam le, de ez csak próba volt.
Van két képem a kovászomról, felteszem a képekhez "Kovász" néven. A hűtőből vettem elő a fényképezéshez, tehát abszolút "csendes" állapotban volt.
Írjál, ha bármi kérdésed adódik, nagyon szívesen válaszolok. Sőt azt remélem, hogy lassan egymásnak is fogtok válaszolni, elvégre ez egy fórum :-))
Sajnálom, hogy egy kis keveredést okozott ez az 5 dkg liszt. A legújabb receptem, a "Rozsos, rozskovászos gépi kenyér" receptjében írtam el a BL 80-as lisztet. Már átjavítottam, csak jó darabig nem tudtam belelépni a javításba.
Olvasd el ennél a receptnél, hogy hogyan dagasztottam és kelesztettem, szerintem ez jobban beválik. Lassú, de nagyon szép kenyér lett a végeredmény.
Ezekhez a kovászos receptekhez hozzáírom, hogy a folyadék mennyisége a kovász állagától függ. Mivel én szemre-érzésre adok a kovászhoz vizet és lisztet, nem biztos, hogy teljesen egyforma lesz minden alkalommal. Nagyjából galuskatészta sűrűségűre szoktam bekeverni.
Nagyon örülök, hogy így ízlik a kovászos kenyér, úgy látom Te is beszállsz ebbe a táborba:-))
Sziasztok. Rájöttem, azért lett kicsit göröngyös, mert kevesebb liszttel csináltam, s ahhoz valószinűleg so volt az élesztő. Most , hogy már tudjuk, a helyes mennyiség 35 dekla BL 80, biztosan megtapasztaljátok, hogy ez egy remek recept. Nagyon finom is, még langyosan elfogyott a fele :)))
Margitka,köszönöm a válaszodat,csak még azt mond meg nekem légyszives,hogy a maradék kovászhoz kb mennyi vizet és lisztet tegyek,azt is kb 12 órát hagyjam a melegen és utána tegyem a hűtőbe?Kb mennyi ideig áll el a kovász?A hűtőben lezárva kell tartani?(Nem túl sok kenyér fogy nálunk,csak nagyon szeretek(-nék)sütögetni.)Vagy ha le lehet fagyasztani akkor mekkora adagokban érdemes?
Bocs hogy ilyen sokat kérdezek,de nem vagyok túl tapasztalt ezügyben! :-))
Sziasztok. Ma elkészül a kovászos-gépi kenyér. Egy picit kevésnek pizonyúl a viz, nem volt elég laza a kovász, ezért egy picilangyos vizet tettem hozzá dagasztás közben. Azelső kelesztés után olyan szép sima lett, sajnáltam újra dagasztani, de ha ezt írta a recept, hát szót is fogadtam. A végleges kenyérke egy picit göröngyöslett, de nincsenek nagy kráterek és az íze sokkal jobb lett mint azelőző gépi kenyereimnek. Most aztán gyártom a további kovászt :) Köszi Margit a jó receptet. Ja, és módosítom 35 dkg BL lsiztre :)
Az új kenyerem receptjében sajnos elrontottam a liszt mennyiségét. 35 dkg volt a BL 80-as, de akadozik a G-Portál és nem enged be javítani. Azonnal észrevettem, amikor ellenőriztem, de nem tudok egyelőre javítani.
Gyorskovásszal minden kovászos receptet meg tudsz csinálni. Én a maradék gyorskovászomat etetgettem tovább. Használat után hozzáteszek a maradékhoz egy kevés lisztet és vizet, hagyom addig, amíg beindul és savanyú lesz az illata, majd beteszem a hűtőbe. Használat előtt egy kevéssel szoktam elővenni, hogy szobahőmérsékletre tudjon melegedni.
Most egy kanál búzakovászt "átetettem" rozsliszttel rozskovásszá. Nagyon érdekes lett, más mint a búzakovász. Ha gyorskovászból szeretnéd ezt a kenyeret megcsinálni, akkor javaslom, hogy vegyes lisztből csináld meg a gyorskovászodat. Érdemes picit többet csinálni és visszaetetve eltenni.
Látom feltetted az új kenyered receptjét is. Nagyon szimpatikus,pláne hogy a gépben meglehet sütni és nem kell a sütőt bekapcsolni.Azt szeretném kérdezni,hogy a gyors kovásszal is meglehet e csinálni?
Vagy ha lennél olyan kedves ,hogy leírod hogy kell a kovászt csinálni azt megköszönném !
Egy kovászporos recept is van fent, a "Rozskenyér kenyérsütőgépben" című. Ez egy korábbi receptem, most már csak friss kovászt használok. Szerintem érdemes házi kovászt csinálni, a gyorskovászolós módszerrel, majd ennek a mradékát folyamatosan lehet szaporítani. Nagyon kicsi időt igényel és a hűtőben elég hosszú ideig eltartható. A fagyasztását is kipróbáltam, az is működött, de nekem igaziból nincs rá szükségem. A múltkor kb. egy hét után vettem elő a hűtőből a kovászt és semmi baja nem volt. Ha érdekel a dolog, akkor szívesen leírom részletesen, hogy hogyan kell csinálni.
További jó sütögetést, várom a válaszod, üdv, Margit
Kész lett az új kenyerem és szerintem nagyon klassz lett. Rozsos, rozskovászos gépi kenyér néven a képeket már feltettem róla. Holnap a receptet is megírom és megvágva is csinálok képet.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit