E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
... az öreg- (avagy nyanya-) tésztához
Kicsit furcsa a cím, de mint minden furcsa dologra erre is van magyarázat.
 
Nézzük sorban az eseményeket, minden kiderül.
 
Egy este szerettem volna sütni egy gépi, egyszerű fehér kenyeret, amiben liszt, víz, só, cukor, élesztő, 1 ek-nyi olaj és egy kis burgonyapehely volt. Ott felejtettem a gépen, jól túl is kelt, így összecsapattam a géppel a tésztát és elkezdtem újra keleszteni. Ez már jócskán éjjel volt, ezután viszont úgy elfelejtettem, mint annak a rendje. Másnap kérte a férjem a kenyeret, na akkor csaptam a fejemre és néztem be a gépbe a nyers tésztára.
A tészta nagyon érdekes volt, természetesen túlkelt, kicsit kovászos illata volt, de nem volt "tönkre kovászolódva". Megint bekevertettem a géppel és törtem a fejemet, hogy mit kezdjek vele. Kellett sütnöm aznap Gubakifliket, így gondoltam egy részét abba elhasználom. Két adaghoz tettem 20-20 dkg-ot, bedagasztottam és olyan állagú tésztát kaptam, mint talán még soha.
Ez indított el ezzel a tésztával a további kísérletezésre.
 
Amikor már közzétehettem mint módszert, akkor kiderült, hogy egy könyvben ezt emlegetik, ott "öregtészta" a neve. Ez a név viszont Nellyt ihlette meg, és nevezte el ezt a tésztát nayanyának. Innen tehát a név és most megpróbálok mindent pontosan leírni a tészta készítésével és felhasználásával kapcsolatban, ahogy én szoktam csinálni:
 
Öregtészta készítése:
 
60 dkg liszt
1-2 dkg burgonyapehely
kb. 4 dl víz
1,5 kk só
1,5 kk cukor
1 ek olaj
késhegynyi aszkorbinsav
1,2 dkg élesztő
 
Alapos dagasztás után a tésztát duplájára kelesztjük, majd ismét rövid dagasztás következik. Ezután kb. 12 órát kell állnia, amíg teljesen megkel, majd elkezd összeesni. A külső hőmérséklettől függően ez több-kevesebb idő is lehet, tehát nem az eltelt órákat kell figyelni, hanem a tésztát.
(Lehetőleg nem túl melegben kellene ennek a folyamatnak zajlani, de ilyenkor még nem szabad a hűtőbe tenni!!!)
 
Amikor elkezd visszaesni (túlkelni) a tészta, akkor a géppel éppen csak gombóccá kell forgatni (összeállítani), majd egy fedeles műanyag dobozban mehet a hűtőbe.
 
Felhasználása:
 
Bármilyen megszokott recepthez, annak minden módosítása nélkül hozzá lehet tenni.
 
Mennyi liszthez mennyi öregtésztát?
Ez még kísérleti stádiumban van, de az biztos, hogy 50-60 dkg lisztből készülő tésztába 20-30 dkg körüli nyanyust lehet tenni. Kevesebbet nem igazán érdemes, egy határig biztos nem lenne baja a többtől sem.
Ez gépi és sütőben sütésre egyaránt igaz.
 
Hogyan használjuk a friss és a hűtőből elővett tésztát?
Frissen, illetve 2-3 napos koráig csak le kell csípni a megfelelő darabot a tésztából és hozzátenni a többi alapanyaghoz még dagasztás előtt.
Ennél hosszabb tárolási idő után, nekem nem minden alkalommal hozta azt az eredményt, amit vártam tőle, ezért kicsit módosítottam a felhasználásán.
Meleg vízzel (mérve és a végleges folyadékmennyiségbe beleszámítva a vízmennyiséget) elkeverem, így langyos lesz az egész, 10-20 percet hagyom állni és így teszem hozzá a többi lisztet, stb-t. Ettől kezdve már azonos a tészta készítése a megszokottal. 
Szerintem, ha 2-3 napon belül elfogy a tészta, akkor még nem kell vizezni, ha tovább áll, akkor viszont már érdemes egy kicsit felfrissíteni.
 
Hogyan készüljön a következő öregtészta?
Akár a fent leírt módon, előről lehet kezdeni minden alkalommal, de......
.....én most már többször az előző adag utolsó 15-25 dkg-os darabkáját tettem a leendő öregtésztámba és mindent, ami a fenti receptben van, csak élesztőt nem teszek hozzá. Gyönyörűen megkel így is, csak néha kicsit lassabban, mint az élesztővel. (Érdekes nem egyforma a kelési ideje, de még kevés alkalommal csináltam, így nem tudom, hogy min múlik pontosan. Gondolom a hozzáadott öregtészta mennyiségén, külső hőmérsékleten stb.)
 
Ezen az alapon lehet élesztő nélkül sütni is vele kenyeret is. Már volt aki kiváló eredményről számolt be így, de én még nem próbáltam. Mindenképpen ki fogom próbálni és jelentkezem az ezzel kapcsolatos hírekkel.
 
A végeredmény?
Minden esetben kiváló minőségű, hólyagos nyers tészta, és nagyon jó szerkezetű, könnyű, laza kenyér, zsömle, kifli stb.
Könnyebb bánni vele, mint a kovásszal, és talán stabilabban jó eredmény várható tőle, mint a kovászos sütésektől.
 
 
Rozsos nyanya:
 
Rozskovásszal készítettem rozsos öregtésztát, a következők szerint:
 
30 dkg érett rozskovászt
40 dkg BL 80-as liszttel,
2 dkg burgonyapehellyel,
1,5 kk sóval,
1 kk cukorral,
késhegynyi aszkorbinnal
és annyi vízzel, hogy szoros tésztát kapjak, megdagasztottam.
 
3-4 órai állás után ismét összeforgattam, majd kb. 15 órát állt. Ezalatt gyakorlatilag elérte azt, amit a nyanyustól várunk, tehát megkelt és vissza is esett. Az állaga a kovász és a megszokott öregtészta között volt, tehát erősen kenődött. Amikor összecsapattam a gépben, még tettem hozzá annyi lisztet, hogy összeálljon egy kicsit, kézzel dolgozni lehessen vele. Így használtam fel és a maradékot eltettem egy dobozban a hűtőbe.
Nagyon jó, intenzív kovászos illata volt a tésztának.
 
A végleges felhasználásakor ugyanolyan jó állagot biztosított a tésztának, mint a megszokott öregtészta, csak úgy durrogtak a hólyagok a nyújtáskor.
 
 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT    *****    KOSEMBLOG.GP//A MAGYAR "A SZULTÁNA" RAJONGÓI OLDAL//BY: KÖSEM// KOSEMBLOG.GP//MINDEN, AMI KÖSEM...