E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Joghurtos Riegel
E.Margit receptje
 
Története van ennek a péksüteménynek, mégpedig a következő:
A Balatonnál nyaraltunk és egy ottani ABC-ben lehetett ilyet kapni. Én minden nap ezt reggeliztem és a nyaralás vége felé megkérdeztem tudnának-e segíteni kideríteni, hogy miből is van ez a tészta. Az üzletvezető nagyon kedves volt segített is, de sajnos nagyon szerény információkat sikerült csak szereznie. Annyit tudott meg, hogy BL 80-as liszt, kicsi cukor, só, élesztő valamint Riegel fűszer és magkeverék az alkotói. Hát ez nem sok, de azért izgatott a dolog annyira, hogy nekilássak.
 
Az eredeti Joghurtos Riegel ilyen:
 
 
az eredeti Riegel az eredeti Riegel
 
A színét gondolom vagy a fűszerkeverék, vagy maláta, esetleg melasz adhatja. Az ízén érződik egy olyasmi fűszeresség, amit én eddig csak a rozskenyereknél ismertem, azokhoz használtam korianderes kenyérfűszerkeveréket.
Malátám pillanatnyilag nincs, ezért karamellizált cukorral próbálom színezni.
Az első kísérletre még nem merek tk. búza vagy rozslisztet beletenni, de biztos meg fogom így is próbálni, hogy ne csak a látszatát keltsük a sötét színnel az egészségesebb mivoltnak, hanem valóban az is legyen.
 
Joghurtos Riegel
 
45 dkg BL 80-as liszt
5 dkg Grahamliszt
15 dkg öregtészta
4 kk karamellizált cukor 1 dl vízzel kiforralva, majd lehűtve
1,5 kk só
25 dkg joghurt
2,5 mokkáskanál fűszerkeverék
     (koriander, édeskömény, fűszerkömény)
1,1 dkg élesztő
késhegynyi aszkorbinsav
kb. 0,5 dl víz
 
1 nagy marék napraforgómag
egy szűk maréknyi szezámmag
(nem volt itthon lenmagom, az is került volna bele és rá is)
 
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás után leállítottam a gépet és hagytam az üstben megkelni a tésztát jó duplájára. Amikor megkelt, elindítottam a gépet és beleszórtam a magokat. Épp csak addig ment a dagasztás, amíg a magok elkeveredtek a tésztában. Ezután lisztezett felületre borítottam, kb. ujjnyi vastagra nyújtottam, megkentem vízzel, megszórtam ugyanolyan magokkal és zabpehellyel, amiket végül a sodrófával belenyomtam a tésztába. 14 felé vágtam és két tepsire tettem kelni a hideg sütőbe. Átemelni óvatosan kell, mert a vékony tészta hajlamos elnyúlni az emeléstől. A két vége alányúltam két kézzel és úgy tettem le, hogy az eredeti hosszára igazgattam. Kb 1 óra kelesztés után 180 fokos, gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.
 
 
 
 
                                                  megvágva, alul az enyém, felül az eredeti
 
Tapasztalat:
Külsőre sikerült elérni szinte az eredetit, kicsit maradt csak világosabb annál.
Ízre: Kicsit fűszeresebb az eredeti, tehát legközelebb több fűszert teszek bele, de az lehet, hogy egy kis őrölt kömény lesz pluszban, mintha azt érezném intenzívebben.
 
A képeken egy 4 napja őrizgetett, idáig hűtőben tartott, kissé viseltes eredeti darabot láthattok, ezt direkt azért tartogattam, hogy össze tudjam hasonlítani majd az ízeiket. 
 
Egyébként nagyon finom, a gyerekeimnek ez ízlik, míg a boltit nem voltak hajlandók megenni. Amikor meglátták, akkor nagyot vigyorogtak, az egyik azt mondta "hibátlan", a másik meg "jé, ilyet ettél minden nap".
 
A karamellizált cukortól ne ijedjen meg senki, se édes nem lett a tészta, se a karamell íze nem érződik rajta.
 
Folytatás következik, majd arról is beszámolok.
 
 
Rozsos Riegel
 
35 dkg BL 80-as liszt
 5 dkg Grahamliszt
10 dkg tk. rozsliszt
20 dkg rozsos öregtészta (a készítése az eredeti mellett)
6 kk karamellizált cukor 1 dl vízzel kiforralva, majd lehűtve
1,5 kk só
25 dkg joghurt
3 mokkáskanál fűszerkeverék
     (koriander, édeskömény, fűszerkömény)
1,1 dkg élesztő
késhegynyi aszkorbinsav
kb. 0,5 dl víz
 
A készítése megegyezik a fentivel, csak egész köménymag került bele és rá is, a többi magféle mellé.
 

                                  most rozsosan

 

2008-as találkozóra már így sütöttem:

53 dkg BL 80-as liszt
2 dkg burg pehely
15 dkg Grahamliszt
6 kk karamellizált cukor 1,5 dl vízzel felfőzve
2 kis pohár joghurt
2 kk só
késhegynyi aszkorbinsav
2 dkg margarin
1 kk fűszerkeverék
1 kk őrölt kömény
30 dkg nyanyus
víz
2,2 - 2,3 dkg élesztő

csipogásnál: 3 nagy maréknyi zabpehely, 1 marék szezámmag, 1 marék lenmag, 2 marék napraforgómag

az elészítése nagyjából változatlan, a különbség: a dagasztás utolsó 1-2 percére tettem bele a magféléket és összesen 20 felé vágtam a tésztát

Rozsos: a Graham helyett tk. rozsliszt került bele, valamint a magokkal 1/2 maréknyi egész kömény, plusz ea tetejére is egész kömény a többi magféle mellett.

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!    *****    "Céljuk fellelni az Egyesülés Pengéjének darabjait, és újra felemelni a Lidérckirályt."    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.