E.Margit receptje
Története van ennek a péksüteménynek, mégpedig a következő:
A Balatonnál nyaraltunk és egy ottani ABC-ben lehetett ilyet kapni. Én minden nap ezt reggeliztem és a nyaralás vége felé megkérdeztem tudnának-e segíteni kideríteni, hogy miből is van ez a tészta. Az üzletvezető nagyon kedves volt segített is, de sajnos nagyon szerény információkat sikerült csak szereznie. Annyit tudott meg, hogy BL 80-as liszt, kicsi cukor, só, élesztő valamint Riegel fűszer és magkeverék az alkotói. Hát ez nem sok, de azért izgatott a dolog annyira, hogy nekilássak.
Az eredeti Joghurtos Riegel ilyen:
A színét gondolom vagy a fűszerkeverék, vagy maláta, esetleg melasz adhatja. Az ízén érződik egy olyasmi fűszeresség, amit én eddig csak a rozskenyereknél ismertem, azokhoz használtam korianderes kenyérfűszerkeveréket.
Malátám pillanatnyilag nincs, ezért karamellizált cukorral próbálom színezni.
Az első kísérletre még nem merek tk. búza vagy rozslisztet beletenni, de biztos meg fogom így is próbálni, hogy ne csak a látszatát keltsük a sötét színnel az egészségesebb mivoltnak, hanem valóban az is legyen.
Joghurtos Riegel
45 dkg BL 80-as liszt
5 dkg Grahamliszt
15 dkg öregtészta
4 kk karamellizált cukor 1 dl vízzel kiforralva, majd lehűtve
1,5 kk só
25 dkg joghurt
2,5 mokkáskanál fűszerkeverék
(koriander, édeskömény, fűszerkömény)
1,1 dkg élesztő
késhegynyi aszkorbinsav
kb. 0,5 dl víz
1 nagy marék napraforgómag
egy szűk maréknyi szezámmag
(nem volt itthon lenmagom, az is került volna bele és rá is)
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás után leállítottam a gépet és hagytam az üstben megkelni a tésztát jó duplájára. Amikor megkelt, elindítottam a gépet és beleszórtam a magokat. Épp csak addig ment a dagasztás, amíg a magok elkeveredtek a tésztában. Ezután lisztezett felületre borítottam, kb. ujjnyi vastagra nyújtottam, megkentem vízzel, megszórtam ugyanolyan magokkal és zabpehellyel, amiket végül a sodrófával belenyomtam a tésztába. 14 felé vágtam és két tepsire tettem kelni a hideg sütőbe. Átemelni óvatosan kell, mert a vékony tészta hajlamos elnyúlni az emeléstől. A két vége alányúltam két kézzel és úgy tettem le, hogy az eredeti hosszára igazgattam. Kb 1 óra kelesztés után 180 fokos, gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.
Tapasztalat:
Külsőre sikerült elérni szinte az eredetit, kicsit maradt csak világosabb annál.
Ízre: Kicsit fűszeresebb az eredeti, tehát legközelebb több fűszert teszek bele, de az lehet, hogy egy kis őrölt kömény lesz pluszban, mintha azt érezném intenzívebben.
A képeken egy 4 napja őrizgetett, idáig hűtőben tartott, kissé viseltes eredeti darabot láthattok, ezt direkt azért tartogattam, hogy össze tudjam hasonlítani majd az ízeiket.
Egyébként nagyon finom, a gyerekeimnek ez ízlik, míg a boltit nem voltak hajlandók megenni. Amikor meglátták, akkor nagyot vigyorogtak, az egyik azt mondta "hibátlan", a másik meg "jé, ilyet ettél minden nap".
A karamellizált cukortól ne ijedjen meg senki, se édes nem lett a tészta, se a karamell íze nem érződik rajta.
Folytatás következik, majd arról is beszámolok.
Rozsos Riegel
35 dkg BL 80-as liszt
5 dkg Grahamliszt
10 dkg tk. rozsliszt
20 dkg rozsos öregtészta (a készítése az eredeti mellett)
6 kk karamellizált cukor 1 dl vízzel kiforralva, majd lehűtve
1,5 kk só
25 dkg joghurt
3 mokkáskanál fűszerkeverék
(koriander, édeskömény, fűszerkömény)
1,1 dkg élesztő
késhegynyi aszkorbinsav
kb. 0,5 dl víz
A készítése megegyezik a fentivel, csak egész köménymag került bele és rá is, a többi magféle mellé.
2008-as találkozóra már így sütöttem:
53 dkg BL 80-as liszt
2 dkg burg pehely
15 dkg Grahamliszt
6 kk karamellizált cukor 1,5 dl vízzel felfőzve
2 kis pohár joghurt
2 kk só
késhegynyi aszkorbinsav
2 dkg margarin
1 kk fűszerkeverék
1 kk őrölt kömény
30 dkg nyanyus
víz
2,2 - 2,3 dkg élesztő
csipogásnál: 3 nagy maréknyi zabpehely, 1 marék szezámmag, 1 marék lenmag, 2 marék napraforgómag
az elészítése nagyjából változatlan, a különbség: a dagasztás utolsó 1-2 percére tettem bele a magféléket és összesen 20 felé vágtam a tésztát
Rozsos: a Graham helyett tk. rozsliszt került bele, valamint a magokkal 1/2 maréknyi egész kömény, plusz ea tetejére is egész kömény a többi magféle mellett.