E.Margit
Új kenyér
Most nem egy recepttel kezdem, hanem egy kis mesével.
Egyik este szerettem volna sütni egy gépi, egyszerű fehér kenyeret, amiben liszt, víz, só, cukor, élesztő, 1 ek-nyi olaj és egy kis burgonyapehely volt. Ott felejtettem a gépen, jól túl is kelt, így összecsapattam a géppel a tésztát és elkezdtem újra keleszteni. Ez már jócskán éjjel volt, ezután viszont úgy elfelejtettem, mint annak a rendje. Másnap kérte a férjem a kenyeret, na akkor csaptam a fejemre és néztem be a gépbe a nyers tésztára.
A tészta nagyon érdekes volt, természetesen túlkelt, kicsit kovászos illata volt, de nem volt "tönkre kovászolódva". Megint bekevertettem a géppel és törtem a fejemet, hogy mit kezdjek vele. Kellett sütnöm aznap Gubakifliket, így gondoltam egy részét abba elhasználom. Két adaghoz tettem 20-20 dkg-ot, bedagasztottam és olyan állagú tésztát kaptam, mint talán még soha. Ezen felbuzdulva gondoltam sütök vele egy kenyeret. Ez lett belőle:
Ebbe 30 dkg "előtészta" került, 40 dkg BL 80-as liszt, 5-5-5-5 dkg világos rozs-, tk. rozs-, tk. búza- és zabpehelyliszt. 2,5 dl író (joghurt sűrűségű), 2,5 dkg élesztő, 1 ek. olaj, 1/2 kk sikér, só, cukor, aszkorbinsav és annyi víz, hogy jó állagú tészta legyen belőle.
A 8 l-es jénaiban sütöttem, gyönyörű, 1,4 kg-os kenyér lett belőle.
A maradék 30 dkg "előtésztát" nem mertem eltenni, így abból egy fehér kenyeret sütöttem. Ez talán 60-70 dkg BL 80-as liszttel indítottam, de csak szemre szórtam bele vagy 5 dkg burgonyapelyhet is. Ebbe kicsi joghurt, víz, só, cukor, 1 ek olaj, aszkorbinsav, 2,5 dkg élesztő került, de a burgonyapehelytől rettentően lágyult a tészta, így még rengeteg lisztet kellett utánaszórnom. A végén annyira sok volt a tészta, hogy a gép nem is bírta rendesen dagasztani, így kettészedtem és két részletben átdagasztattam még egy kis liszttel, majd kézzzel egybedolgoztam a két tésztát. Ezt nem mertem a nagy jénai aljában sütni, mert féltem, hogy beleragadna majd a tetejébe, így megfordítottam a jénait, az tetejét kibéleltem sütőpapírral és ebbe tettem a formázott tésztát. Egy darabig lefedve kelesztettem, de amikor elérte a tészta a jénait, akkor le kellett róla szednem.
A sütéshez vizet tettem a sütő aljába és rengetegszer bepermeteztem virágspriccelővel, mert sajnos csak légkeveréssel tudtam sütni. 1 órát sült és 2 kg-os kenyér lett belőle.
Gondolkoztam, hogy lehet, hogy nem ment tönkre az első tésztám. Annak tulajdonítom, hogy nálunk nagyon hideg volt a lakásban aznap éjjel. Keleszteni is a kikapcsolt gépben szoktam, így eleve nem volt valami meleg a tészta, reggel, amikor hozzányúltam, "jéghidegnek" éreztem, szerintem nem volt több, mint 18 fokos.
Mindenképpen lesz folytatás, csak most már nem véletlenül marad a tészta, hanem direkt. Arra gondoltam, hogy a szokásos 2 dagasztás után szobahőmérsékleten megkelesztem, néhány órát még kint hagyom, majd bedugom a hűtőbe. Így talán elérek hasonló eredményt, mint a véletlenül kint maradt tésztámmal. Jó lenne reprodukálni valahogy ezt a módszert, mert fantasztikus végereményei lettek :-))
Megtörtént a reprodukció és sikeres volt. Készítettem tegnap egy "előtésztát", hagytam szobahőmérsékleten jócskán kelni (túlkelni), majd épp csak visszaforgattam a géppel a tésztát a gép aljába, kiborítottam egy kelesztőtálba és betettem a hűtőbe. Ma ebből készült édes tészta is (sütőben sült fánk) ez is finom lett nagyon és készült egy kenyér. Az első recept szerint, tehát az írós, vegyesliszteset sütöttem meg megint. Hatalmasra kelt, kicsit fel is ragadt a jénai tetejére, ez mondjuk a külcsínjának nem tett jót, de az állaga és az íze fantasztikus lett.
A maradék "előtésztát" most kísérletképpen a hűtőben tárolom és majd sütök vele, úgy gondolom, hogy nem lesz baja.
|