E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Milyen gépet válasszak?

Írta: Batka

 

Milyen szempontok alapján válasszunk kenyérsütő gépet?

 

Először is egy újra meg újra felbukkanó tévhitet szeretnék eloszlatni, miszerint a kenyérsütő gép „zabálja az áramot”. A gép teljesítménye (ti., hogy hány wattos) nem utal közvetlen módon a fogyasztására, ugyanis lényegében csak a sütéshez használ áramot. A helyi áramszolgáltatótól ingyenesen kölcsönözhető fogyasztásmérő készülékkel mértem le a saját gépem (Hausmeister HM 1000) fogyasztását, ami az alapprogramon összesen 0,406 kWh, ebből a sütésig mindössze 0,062 kWh. Más fórumokban közzétett adatok alapján átlagosan 0,25-0,5 kWh fogyasztással számolhatunk, ami a jelenlegi áramdíjakat figyelembe véve kb. 17 Ft per kenyér.

 

A gép kiválasztásakor felmerülő leggyakoribb kérdés a márka: ilyen téren nincs nagy különbség a gépek között, a hangzatos nevek ellenére a tízezer forint alatti kategória szinte minden gépét Kínában vagy Koreában, esetleg Kelet-Európában vagy Törökországban gyártják. Ezt az is mutatja, hogy bizonyos gépek egymás „klónjai”, a sütőedényeik egymással szabadon cserélhetőek, legfeljebb a programjaik térnek el valamelyest. A Panasonic külön kategória: ilyet az vásároljon, akinek 1) sok pénze van (kb. 40e Ft) 2) csak gépi kenyeret szeretne enni, ui. a sütőben sütéshez keményebb tésztát kell dagasztani, és ebben a gépben külön védelem van, ami ezt meggátolja.

 

Másodszor, lényeges a család kenyérfogyasztása. Kevés vagy átlagos mennyiségű kenyeret fogyasztók (két-három fős, normál étkű családok) egylapátos gépet vegyenek. Ezek hivatalosan max. 65 dkg lisztből sütnek max. 1 kilós kenyeret, de ez csak a tömörebb kenyerekre áll, fehér kenyér esetén kb. 50 dkg lisztből készült kenyér már megtölti az üstöt. Az egylapátos gépekben sült kenyér alakja duci téglatest (ún. „álló kenyér”), ez meglehetősen nagy szeleteket jelent. Kalács max. 50 dkg lisztből készülhet bennük. 

 

A két dagasztólapátosok nagyobb (tömörebb kenyérnél akár 1300 g) kenyér sütésére alkalmasak, és fekvő kenyeret sütnek, vagyis ezekben a szeletek formája a hagyományosabb mérethez közelít. Fontos viszont, hogy van egy minimum lisztmennyiség, aminél kevesebbel technikai okok miatt nem tud dolgozni a gép, ez egylapátosnál kb. 30 dkg, kétlapátosnál kb. 40 dkg. Többen felvetették, hogy elméletileg a nagyobb térfogatú gépeknél a két tengely miatt statisztikailag nagyobb az esélye a mechanikai vagy a tömítési hibának, de erre konkrét bizonyítékot nem találtam, csak az Alaska BM 2000 tűnt típushibásnak ilyen téren. (A probléma jelentősége: ha a gép az üst és a tengely csatlakozásánál ereszteni kezd, használhatatlanná válik, és az üst pótlása min. 4-5000 Ft. Sőt, az üstcserével az új tengely miatt gyakran együtt jár a lapát cseréje is, ami még 2-3000 Ft –  ez összességében már egy új – garanciális! – gép ára.)

 

Harmadszor, tanulmányozzuk a programtáblát, ami ehhez hasonlóan fest:

http://www.kenyersutes.hu/a_jo_kenyer_titka_2_tablazatok_be.php

Ha a géphez nem adnak, nézzünk utána a neten, de ha egyáltalán nincs, lehetőleg ne vegyük meg, csak megnehezítjük a saját dolgunkat. Az ideális gép normál programon kb. 15-20 percet dagaszt, 15-20 percet keleszt, ismét 15-20 percet dagaszt, majd keleszt és kb. egy órát süt. A második kelesztés közben egyszer vagy többször „ejti” (simítja) a tésztát (ezt a programtáblában néhány másodperces dagasztásként tüntetik fel). Jó, ha csak egyetlen ilyen ejtés van, és a gép az után még legalább 60-80 percen át keleszt. Ehhez az ideális programlefutáshoz lehet viszonyítani. Több gépen az alapprogramban csak egy dagasztás szerepel, ilyet lehetőleg ne vegyünk. Ha mégis ilyet kapunk, a programok közötti átkapcsolgatásokkal megoldható a kétszeri dagasztás, de ezzel elveszik az automatizálás lehetősége.

 

A teljes kiőrlésű („búzakenyér”) programon valamivel hosszabb dagasztás és jóval hosszabb kelesztés (min. 90 perc) szükséges, és van, aki szerint az első dagasztás előtt az előmelegítés sem árt (ez a hozzávalók felmelegítésével vagy a csak sütés program néhány perces bekapcsolásával kiküszöbölhető). A külön csak sütés programra az esetleges továbbsütéshez is szükségünk lesz, vagy hogy ha idő előtt a duplájára kel a tészta, korábban elindíthassuk a sütést, nehogy túlkeljen a művünk (kalácsnál kifejezetten előnyös). A leghasznosabb szerintem a csak dagasztás-kelesztés program (Teig, dough néven is fut), ezzel bármilyen kelt tésztának valót kidagaszthatunk kb. 1 forintnak megfelelő áramért cserébe. A többi program nekem jobbára haszontalan. A franciakenyér program nagyon vastag és kemény héjat ad. A lekvárfőzés csak a tűzhelyet meg a fazekat helyettesíti, és nagyon kis mennyiséget lehet vele elkészíteni. A sütőporos sütemények programot még soha nem használtam, hisz robotgéppel sokkal habosabbra keverhetem a tojást, a gépi gyümölcskenyerek pedig – már amit eddig láttam – túlságosan vastag héjúra és tömörre sikeredtek az én ízlésemnek. A kalácsprogram („édeskenyér” és egyéb fantázianevek) az enyémben használhatatlan, mert túl hosszú (a gépi kalácssütés ezért nálam két program kombinációjával zajlik, l. a gépleírásoknál). A gyorsprogramok csak nagyon speciális (emelt élesztőadagú, aránylag sok folyadékot tartalmazó) receptekkel működnek, és szerintem értelmetlenek, hisz a kelt tészta türelmi kérdés, de van, akinek bevált és használja.

 

Ha nincs programtábla vagy használati utasítás, nem kell elkeseredni: minden gép a fent leírt elven működik. Fogjunk egy stoppert, mérjük le a normál program egyes szakaszait, hogy tudjuk, mikor tegyük bele a kevés vízben elkevert kakaóport a csíkos kalácshoz, mikor nyúlhatunk még a tésztához, vagy meddig nyitogathatjuk a gép tetejét (a második dagasztás végéig) stb.

 

Egyéb szempontok: az üst és a lapát tapadásmentes bevonatának vastagsága és strapabírósága; esetleges típushibák (ezeknek a Rövid ismertetők -ben olvashatunk utána, ilyen lehet pl., ha a gép nem süti elég barnára a kenyér tetejét, mert pl. túl nagy a kémlelőablak); zajszint (hangos csipogás, aminek pl. időzített – akár éjszakai – sütésnél van jelentősége).

 

Kezdetnek a fentiek miatt talán érdemesebb 10e Ft alatti kenyérsütő gépet vásárolni (kétlapátos is létezik ennyiért). Személy szerint a METRO Áruházat ajánlom a cseregarancia és a korrektség miatt, de máshol is remek akciók vannak időről időre. Van, ahol háromnapos cseregarancia van, ami annyit tesz, hogy három napig nyúzni kell a gépet, és sütni vele folyamatosan, hogy kiderüljön, ha esetleg nem bírja a strapát, vagy nem jók a programjai, és akkor még mindig visszavihetjük. A gépekre a Moulinex kivételével általában csak egy év garanciát adnak, ezért, ha bajt szimatolunk (nyekereg, csörömpöl, kopik a teflon), még időben forduljunk az eladó üzlethez vagy a márkaszervizhez.

 

Ha a fentieket bárki ki szeretné egészíteni, csak bátran! Több szem többet lát.

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

SZERELEM-EROTIKA-BÛVÖLET * BOSZORKÁNY VOLTAM VELENCÉBEN * SZENVEDÉLY-VARÁZSLAT * BOSZORKÁNY VOLTAM VELENCÉBEN    *****    SZERELEM-EROTIKA-BÛVÖLET * BOSZORKÁNY VOLTAM VELENCÉBEN * SZENVEDÉLY-VARÁZSLAT * BOSZORKÁNY VOLTAM VELENCÉBEN    *****    Gyere és látogasd meg oldalunkat! Minden 10. látogatónk meg nyeri a fõ díjat! klikk ide!    *****    Készíts ünnepi designt az oldaladnak, és nyerj kreditet! Bármilyen témájú portállal nevezhetsz! Katt a részletekért! :)    *****    DECEMBERI NYEREMÉNYJÁTÉK**** "IDE MINDIG ÉRDEMES BENÉZNI!" Újpest: Nádor u.-Fóti út sarok Nyitva: mindennap 5-21h-ig    *****    Szeretek a sorok között is olvasni, de még jobban azt, ha nekem sikerül oda elrejtenem valamit.    *****    Most vagy soha! Egy nagyszerû lehetõség amit te sem hagydhatsz ki! klikk ide! Klikk! klikk! Klikk! klikk! Klikk! klikk!    *****    Babát szeretnél, kezdõ vagy, kérdéseid vannak? Nézz be, hátha megtalálod a választ, de ha nem akkor kérdezz bátran!    *****    Én Kicsi Pónim ----- Vásárlás ----- Tini Nindzsa Teknõcök ----- Vásárlás ----- Én Kicsi Pónim ----- Vásárlás ----- Tini Nindzsa Teknõcö    *****    Szeretnél december 8-án annyi pénzt nyerni, amennyibõl évekig megélhetsz? És sok értékes ajándékot karácsonyra?    *****    Díjmentes egészségügyi ellátás, várólista nélkül! klikk ide!    *****    MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB ÉS LEGTARTALMASABB JELENLEG EGYETLEN OLICITY RAJONGÓI OLDALA AZ ARROW SOROZAT SIKERPÁRJA 4. ÉVAD    *****    Nagyon közel a Karácsony,szeretteidnek rendelj asztrológiai elemzéseket ajándékba,most minden elemzés 1000 Ft csak NEKED    *****    Karácsonyra,rendelj horoszkópot,elõrejelzést,összehasonlítást,fogamzási és baba horoszkópot,biotérképet,minden 1000 Ft.    *****    HANGMASSZÁZS, HANGFÜRDÕ Peter Hess terápiás tálakkal, hegedûmûvész - okleveles hangmasszõrtõl!    *****    HANGMASSZÁZS, HANGFÜRDÕ Peter Hess terápiás tálakkal, hegedûmûvész - okleveles hangmasszõrtõl!    *****    Nagyszerû lehetõsdég!Te se hagyd ki! klikk ide! klikk klikk klikk klikk klikk klikk klikk    *****    ÚJ SZEREPJÁTÉKOS OLDAL | LÉGY MAYVILLE LAKOSA | ÚJ SZEREPJÁTÉKOS OLDAL | LÉGY MAYVILLE LAKOSA | ÚJ SZEREPJÁTÉKOS OLDAL |    *****    Bûbájos boszorkák rajongói oldal! - extrák, érdekességek, cikkek, nézz be te is a kulisszák mögé-Charmed rajongói oldal!    *****    Magyarország egyetlen Marc Marquezzel foglalkozó rajongói oldala. Hírek és infók a MotoGP tehetséges versenyzõjérõl.