E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
.... a helyes liszt-folyadék arány megállapításához

Kaptam egy kérést, egy részét idemásolom:

 

Lenne egy nagy kérésem, ha idődbe belefér. Lehet, hogy csak nem vagyok eléggé alapos, és azért nem találok ilyet, de szerintem, lehetne egy olyat csinálni, hogy a Néhány tanács... közé beírni egy általános táblázatszerűséget, hogy sima kenyér esetén 50-60 dkg liszthez miből milyen mennyiséget lehet kb. számolni, illetve, hogy egyéb lisztek, kovász valamint magok hozzáadása esetén a hozzávalók aránya miben módosul.

Tudom, hogy sok a dolgod, de ha egy pici időd és türelmed van, szerintem ez sokunknak (kezdőknek, vagy már félhaladóknak) :) segítene, hogy meg tudjuk állapítani egy receptről (pl. ahogy én póruljártam), hogy jól van-e összeállítva vagy sem. Vagy akár így mi is kísérletezhetünk bátrabban otthon az újdonságokkal.

 

 

Nos, ennek a kérésnek szeretnék eleget tenni. Gondolkoztam, de táblázatban nem tudom összefoglalni, mert túl sok kiegészítés lenne hozzá. Megpróbálom azonban eléggé tagoltan, kiemelésekkel írni majd, hogy érhető legyen.

 

Milyen folyadékokat használunk?

 

Víz: ez egyértelmű, nincs mit írni róla

Tej: ezzel sincs különösebb probléma, mert a sűrűsége olyan majdnem, mint a vízé

Kefir, joghurt, aludttej: sokkal sűrűbbek, mint az előzőek, ezért nem cserélhető egy-az egyben egy receptben. Ha hígabb folyadékot szeretnénk átcserélni erre, akkor több kefir kell, mint amennyi víz volt megadva. Ha ezeket szeretnénk vízre átcserélni, akkor természetesen kevesebb víz kell, mint pl. joghurt.

Margarin: körülbelül egy az egyben át lehet számolni a g-ot ml-re. Tehát pl. 10 dkg margarin 1 dl-nek felel meg.

Olaj: megint kevésbé problémás, csak minimális az eltérés a hígabb folyadékokhoz képest. Általában át lehet számolni margarinra egy - az egyben.

Cukor: csak az édes tésztáknál van jelentősége, mert itt teszünk nagyobb mennyiséget belőle a tésztába. 10 dkg kb. 0,6 – 0,7 dl-nek felel meg

Tojás: mérettől függő, de nagyjából 1 db egész tojás vagy 2 tojássárgája szűk ½ dl-nek felel meg.
Burgonya: a főtt, áttört burgonyát bele kell számítani a folyadékba és a lisztbe is, de erről már írtam az előzőekben.

Áztatott magok vagy gyümölcsök: könnyű kifelejteni, pl. az áztatott mazsola folyadéktartalmát, pedig tönkreteheti a tésztánkat. Javaslom, hogy amit lehet, szárazon tegyetek a gépbe, vagy, ha karcolná az üstöt, pl. egy mag, akkor kézzel is a tésztába lehet gyúrni.

 

Amit még szoktunk használni egy-egy kávéskanálnyi só, ecet, olaj, cukor elhanyagolható mennyiség, ezeket nem szoktam az összesítésbe beleszámolni.

 

Mennyi folyadék kell a lisztekhez:

 

Nézzük először általánosságban. 
- A csak fehér lisztekből készült tésztába valamivel kevesebb, amiben jelentős mennyiségű teljes kiőrlésű liszt van, abba valamivel több folyadékot kell tenni.
- A liszthez adott búzacsíra, korpa, gabona pelyhek is jelentős folyadékot igényelnek, így ez emeli a szükséges folyadékmennyiséget.
 -A tésztába tett főtt, áttört burgonya illetve az ezt helyettesítő burgonyapehely, erősen befolyásolja a hozzáadott folyadékmennyiséget, méghozzá, pont ellentétes irányban. A főtt burgonya víztartalma valamint maga a burgonya is lágyítja a tésztát, sajnos még dagasztás közben is, ezért csökkenteni kell a hozzáadott folyadék mennyiséget a receptben.
A burgonyapehely szintén lágyítja a tésztát, de ez tapasztalatom szerint több folyadékot vesz fel, mint az azonos súlyú liszt.

 -Az olajos magok, nagyobb mennyiségben a tésztához adva, szintén befolyásolják a tészta állagát. Ilyen tésztához már nem is szoktam külön zsiradékot tenni. A túl sok olajos magtól, olajtól valahogy morzsálódós, törős lesz a tészta.

 -A kalácshoz adagolt kakaó is befolyásolhatja a tészta állagát. Egy kalácsba kb. 2 evőkanál kakaót szoktam, nagyon minimális langyos vízzel, sűrű péppé keverni. Közvetlen a gépbe rakás előtt keverem csak be, mert különben nagyon besűrűsödik, és még kell hozzá folyadékot tenni, hogy a pohárból ki tudjam robbantani.

 -A kovász megnehezíti a helyzetet, jobb híján a felét a folyadékba a felét a szárazanyaghoz szoktam számolni. Majd megpróbálom néhányszor lemérni, amikor etetem a kovászomat, hogy mennyi lisztet és folyadékot teszek egy-egy alkalommal hozzá. (Azóta megmértem. 20 dkg vizet tettem a kovászba és 27 dkg lisztet, ettől nagyon sűrű lett, alig tudtam keverni. Az érési folyamat alatt viszont teljesen ellágyult, a kanálról vígan lecsorog, olyan az állaga. Tehát szerintem maradhat a fele-fele számítás, ezzel még nem számoltam el magam eddig.)

 

 

 

Két alapmérettel kellene szerintem foglalkozni, az egyik a 60 dkg, a másik az 50 dkg lisztből készült gépi illetve sütőben sütendő tészta. Ezeket elég jól lehet felszorozni, vagy kisebbre elosztani.

Kenyérfélék:

Gépi 60 dkg, lisztből:

Kb. 4 dl folyadék kell hozzá, de van amelyik gép kevesebbel működik.

Gépi 50 dkg, lisztből:

Kb. 3,3 dl folyadék kell hozzá

Sütőben sült, 60 dkg lisztből:

Kb. 3,5 – 3,7 dl folyadék kell hozzá

Sütőben sült, 50 dkg lisztből:

Kb. 3 dl folyadék kell hozzá

 

Kalácsfélék:

Egy kicsivel több folyadékot bírnak el, mint a fenti kenyerek.

 

Ezek csak hozzávetőleges értéknek tekinthetők, a fent leírtak miatt!!!
Arra azonban alkalmas, hogy egy-egy receptet átvizsgáljatok, hogy vajon várhatóan minden rendben lesz-e a sütése alkalmával.
Biztos vagyok benne, hogy az én receptjeim között is lesz olyan, ami eltér ettől, de ha megcsináltam és közzétettem, akkor az működik úgy, ahogy le van írva. Főleg a német receptek között tudok ilyeneket elképzelni, bár mindet átalakítottam a saját elképzelésem szerint, amikor fordítottam.

 

Mekkora lesz a kész kenyér:

 

Ez is kérdés szokott lenni, mert a gépekhez a kész kenyérméret van megadva. A 60 dkg lisztből kb. 95 dkg-os kenyér, az 50 dkg lisztből kb. 75 - 80 dkg-os kenyér, 40 dkg lisztből kb. 60 dkg-os kenyér lesz. A kisebbeket csak visszaszámoltam a nagyjából, mert nem szoktam ekkorákat sütni. Kiigazítást szívesen fogadok :-)

 

 

Arra gondoltam, hogy egy kis játékos fejtörőre invitálom, akinek van kedve hozzá. Írok néhány receptet, vegyesen jókat és rosszakat. Lehet gondolkozni, fejet törni és számolgatni hogy melyik jó és melyik rossz.

Valahol egy külön helyen majd eldugom a helyes válaszokat, írjátok meg, hogy eláruljam-e hogy hol van, vagy majd csak később, vagy másoljam be itt, a receptek alá.

Vigyázzatok, mert csaltam :-) Ha ismerősek esetleg a receptek, az nem véletlen, mert a saját receptem mind, de szándékosan elrontottam néhányat.

 

Nem kinyomtatni! Vigyázz, rossz receptek is vannak közte!!!

 

 

1. recept 

 

Sütőben sült kenyér

 

40 dkg BL 80 liszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

5 dkg búzacsíra

5 dkg zabkorpa
1 egész tojás
1,2 dl kefír v. joghurt
1,5 dl tej
5 dkg vaj
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő

 

 

2. recept

 

Gépi kenyér

 

30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
3 evőkanál burgonyapehely
1,5 dl kefir
2 dl víz
2-3 dkg margarin
1, 5 kk. só
1, 5 kk. cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1 púpos kk. sikér
1/4 friss élesztő

 

 

3. recept

 

Sütőben sült kenyér

 

55 dkg BL 80-as liszt

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

4 ek burgonyapehely

1 kk maláta (vagy cukor)

2,7 dl víz

2 dl kefir

2 dkg margarin

2 kk só

1 kk sikér

késhegynyi aszkorbinsav

10 dkg rozskovász

1,5 dkg friss élesztő

 

 

4. recept

 

Sütőben sült kalácstészta

 

70 dkg BL 80-as liszt
3 dl tej
2 egész tojás
6 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
10-12 dkg cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő

 

 

5. recept

 

Gépi kenyér

 

25 dkg BL 80-as liszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

10 dkg fehér tönkölybúzaliszt

5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

1,5 dl víz

1,6 dl tej

2 dkg margarin

1,5 kk só

1 kk cukor

késhegynyi aszkorbinsav

1 dkg élesztő

1 kk sikér

10 dkg búzakovász

 

 

6. recept

 

Gépi kenyér

 

2,8 dl langyos tej

1/4 friss élesztő

1,5 kk cukor

1 és 1/4 kk só

5 dkg margarin

30 dkg BL 80-as liszt

30 dkg fehér tönkölybúzaliszt

 

7. recept

 

Gépi kenyér

 

40 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

4.2 dl kefir

5 dkg margarin

1,5 kk só

1,5 kk cukor

1 kk sikér

késhegynyi aszkorbinsav

1,5 dkg friss élesztő

 

 

8. recept

 

Sütőben sült kenyér

 

2,4 dl víz

30 dkg BL 80-as liszt
5 dkg rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
0, 7 dkg élesztő
1 púpos kk sikér
1, 5 kk só
24 dkg kovász

 

 

9. recept

 

Sütőben sült kenyér

 

280 ml víz

200 ml tej

150 g teljeskiőrlésű rozsliszt

280 g teljes kiőrlésű tönkölybúzalizt

360 g BL 80-as liszt

2,5 dkg friss élesztő

1 púpos kk sikér

1 kk barnacukor

2 kk só

 

 

10. recept

 

Sütőben sült kenyér

 

30 dkg BL-80-as liszt,

30 dkg liszt ízlés szerint (nálam: teljes kiőrlésű tönkölybúza-, finom tönkölybúzaliszt,

              búzacsíra, zabkorpa stb.),

2,2 dl kefir,

1,2 dl víz

1 tojás,

3 dkg margarin,

1,5 kk só,

1,5 kk cukor,

1 kk sikér,

késhegynyi aszkorbinsav,

1/3 friss élesztő

 

 

11. recept

 

Sütőben sült kenyér

 

40 dkg BL 80-as liszt

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

20 dkg főtt, áttört, hideg burgonya

10 dkg búzakovász

2 dkg élesztő

2 kk só

1 kk cukor

1 kk sikér

3 dl kefir

3 dkg margarin

 

 

12. recept

 

Gépi kalács

 

40dkg BL 80-as liszt
1 dl tej
1,5 dl kefír v. joghurt
1 egész tojás
3 dkg margarin
1/4 kk. só
1 kk. cukor
1 1/4 kk. folyékony édesítőszer
késhegynyi aszkorbinsav
1/6 friss élesztő

 

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!