E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
.... a kovászos sütéshez

Tapasztalataim a kovászos kenyérről ill. ennek készítéséről.

 

Örömmel látom, hogy egyre többen érdeklődtök a kovásszal készülő kenyér sütése iránt. Megpróbálom a saját tapasztalataimat egy kicsit összefoglalni. Úgy gondolom, hogy én is még tanulási fázisban vagyok a kovászolással, szorgalmasan gyűjtögetem a tapasztalatokat, de ami van, azt már szívesen közzéteszem.

Kis „történelemmel” kezdem. Nem sokkal a gépem vásárlása után olvastam a kovászos kenyérről, sőt az Index fórumán nagy kovászolásba kezdtek többen is. Ekkor próbálkoztam vele először. „Rendes”, élesztő nélküli kovászt készítettem, ami előírásszerűen el is készült egy hét alatt. Talán két kenyeret sütöttem vele, élesztő nélkül. Hát eléggé elkeserítő lett az eredmény. Annyira, hogy fel is hagytam vele néhány hónapra. A Ciabatta volt az első, amikor újra kovászt készítettem, de ezt el is használtam, hiszen ennek a receptje így szólt. A német receptek indítottak el a gyorskovász, majd a kovásszal való sütés útján. „Kenyérke” lelkesedésének is nem kis szerepe volt ebben.

Tehát az első gyorskovász elkészítése óta folyamatosan van kovászom, ebbe újból élesztő már nem került. Csak az érdekesség kedvéért mesélem, el, hogy a legelején jártam egyszer úgy, hogy a kovászmennyiségem éppen elég volt a recepthez, amit sütöttem. Annyi maradt, amennyit a doboz oldaláról tudtam összekapargatni. Ezt, kávéskanálnyi mennyiségekkel szaporítottam fel ismét :-)) Ma már ilyesmire jobban vigyázok.

A kovász a kenyér teljes tésztamennyiségének 30 %-a körüli mennyiséget tehet ki. Ezt egy általános szabálynak lehet tekinteni, mégis jelentősen el lehet térni tőle.
Én az élesztővel és kovásszal készült tésztát részesítem előnyben, lehet, hogy az első - csak kovászos - kenyereim kudarca miatt.

A kovászos kenyér készítése sokkal több időt vesz igénybe, mint a csak élesztősé. Ennek a  kovász lassabb működése az oka.

 

A receptjeimben és készítési szokásaimban két módot különböztetek meg:

 

      Az első, amikor viszonylag kevés kovászt teszek és több élesztőt a kenyérbe. Ilyenkor majdnem úgy kezelem a tésztát, mintha csak élesztős volna, a kovász csak ízesítésnek, állagjavítónak van benne. Ekkor a 60-80 dkg körüli liszthez max. 10-15 dkg kovászt teszek. Ilyenkor a kovászt és az élesztőt is a lisztek közepében kialakított lyukba teszem, a többi folyadékkal együtt, majd hagyom az egész keveréket felfutni. Ez a hozzávalók és a környezet hőmérsékletétől függően ½ - 1 ½  óra is lehet. Ezután a két dagasztás közötti és a formázás utáni kelesztés ideje nem sokban különbözik a csak élesztős tésztától.

      A másik változat, amikor a 60-80 dkg liszthez 20-30 dkg kovászt teszek és minimális élesztőt. Ilyenkor ugyanúgy a lisztek közepébe teszem a kovászt és a folyadékot, kicsit összekeverem a környező lisztekkel, lisztet húzok a tetejére és így hagyom jó sokáig a kovászt aktiválódni. Az élesztőt csak az első dagasztáskor teszem a tésztához. Tudom, hogy a „jó sokáig” nem egészen konkrét időmeghatározás, de itt nem is tudok ilyet írni. Ennek is addig kell állni, amíg jól megemelkedik a középrész, de ez élesztő hiányában lassabb folyamat. Figyelni kell a tésztát, és akkor lehet dagasztani, ha már megindult, aktivizálódott a kovász.

Ebben a második változatban a két dagasztás közötti kelesztés nem hosszabb, de a formázás utáni kelesztésnél hosszabb időre kell számítani, mint a csak élesztős tésztáknál.

 

Mit lehet kovásszal sütni?

 

Tulajdonképpen mindent. Kenyeret, zsömlét, bucikat, de még kalácsot is.

Ha szimpatikus egy recept, akkor nyugodtan át lehet kovászossá alakítani. Bármelyik tésztába lehet tenni egy kis kovászt, az élesztő csökkentése mellett. Egy most érlelődő tapasztalatom, hogy kb. 10 dkg kovászt 1 dkg élesztőnek lehet átszámolni. Ez nem mindig és mindenben igaz, de ilyen cserékre pont alkalmas átszámítási mód.

 

Nekem ma már két féle kovászom van, búza és rozskovász is pihen a hűtőmben. Ha valaki nem szeretne két félével foglalkozni, akkor érdemesebb búzakovászt csinálni. Ezt mindenhez fel lehet használni, a rozsos dolgokhoz is, míg a rozskovász a jellegzetes íze miatt nem mindenhez alkalmas.

 

Végszó:

 

A receptjeim ennek a tanulási folyamatomnak a teljes ideje alatt születtek. Ez azt jelenti, hogy jelentős eltérések lehetnek az itt leírtaktól, de mindent, mindig úgy rögzítettem, ahogy csináltam. Az, akkor bevált, tehát nyugodtan higgyetek a szemeteknek, akkor is, ha a most leírtaktól teljesen eltér a recept. Ez a mostani, inkább egy általános tájékoztató, ha valaki újonnan fog bele a kovászolásba, akkor valamelyest tájékozottabban tehesse ezt.

 

Kovász készítése - Kenyérke kovásza

Kovász készítése - Margit módszere

 

 

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?