E.Margit receptje
Rozskenyér öregtésztával
30 dkg öregtészta (friss, de már hűtőből)
10 dkg világos rozsliszt (RL 90)
20 dkg tk. rozsliszt (RL 190)
2 dkg margarin
2 dkg burgonypehely
24 dkg joghurt
késhegynyi aszkorbinsav
1 kk só
A gépben tésztát dagasztottam, majd hagytam kelni, amíg szemmel láthatóan megmoccant. Ekkor éppen csak összeforgattam, majd lisztezett felületre borítottam, formáztam és sütőpapírral bélelt jénaiba (1,5 l-es) tettem kelni. 3 és fél órát kelt, majd 180 fokos sütőben, légkeveréssel megsütöttem kb 1 óra alatt.
Finom, kevésbé karakteresen rozs ízű, szaftos, puha kenyér lett. Talán látszik a képeken, hogy viszonylag egyenletesen lyukacsos lett a szerkezete, ez ezeknél a szorosabb, erősen rozsos kenyereknél nagyon jó eredmény. Lesz ismétlés, mert nekem nagyon ízlik, a gyerekeim ezt legalább nem eszik el előlem :-))
Lehet, hogy csak tk. rozzsal is megcsinálom, de egy grahamlisztes verzión is gondolkozom.
A só adagján talán egy kicsit lehet emelni és a rozshoz illő fűszereket is lehet bele tenni, ez most egyszerűen nem jutott eszembe.
Következő alkalommal kicsit variáltam a recepten.
A 10 dkg világos rozsliszt helyett most 10 dkg Grahamliszt került bele, a többi hozzávaló változatlan, illetve kiegészült még 1,2 dkg élesztővel és a hozzá való 1 kk cukorral. A készítése azonos a fentivel, de a második kelesztés ideje jócskán lerövidült.
A jénai teteje nélkül kellett sütnöm, mert így, most magasabbra kelt a kenyér.
|