E.Margit receptje
Rozsos, öregtésztás kenyér
45 dkg öregtészta
40 dkg BL 80-as liszt 10 dkg tk. rozsliszt
10 dkg világos rozsliszt (RL 90)
10 dkg Graham liszt
1 kk sikér
1 dkg burgonyapehely
1 ek olaj
4,6 dl víz
3 dkg élesztő
2 kk só
1,5 kk cukor
A gépben 20 perc alatt tésztát dagasztottam, majd kb fél órás kelesztés után épp csak összeforgattam gombóccá a gépben.
Lisztezett felületen finoman megformáztam, jénaiba tettem és lefedve kelesztettem. Kb 20 perc után bevágtam, majd további kb 40 perc után 180 fokos sütőben, légkeveréssel 1 óra alatt megsütöttem. (Gyorsan kelt.)
A kenyér akkorára kelt, hogy le kellett vennem a sütéshez a 8 l-es jénai tetejét.
Sütés alatt sokszor megspricceltem vízzel, a végén pedig hideg vízzel lekentem.
Jó lenne legközelebb tetővel sütni, de nem hiszem, hogy ebben a méretben beférne ebbe a jénaiba.
Kisebb méret:
22 dkg öregtészta
20 dkg BL 80-as liszt 5 dkg tk. rozsliszt
5 dkg világos rozsliszt (RL 90)
5 dkg Graham liszt
1/2 kk sikér
0,5 dkg burgonyapehely
1/2 ek olaj
2,3 dl víz
1,5 dkg élesztő
1 kk só
1 csapott kk cukor
Következő alkalommal 2/3 részre csökkentettem a receptet, hogy elférjen a jénaimban és folyadékként részben joghurtot tettem bele.
30 dkg öregtészta
27 dkg BL 80-as liszt 7 dkg tk. rozsliszt
7 dkg világos rozsliszt (RL 90)
6 dkg Graham liszt
1 kk sikér
1 dkg burgonyapehely
1 ek olaj
1,6 dl víz
20 dkg joghurt
2 dkg élesztő
1,5 kk só
1,5 kk cukor
Még hozok képet, ha megvágtam a kenyeret és beszámolok róla, hogy milyen lett. |