E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Gyakori kérdések

Néhány gyakori kérdés

Írta: Batka

 

 

Milyen sorrendben tegyem az üstbe a hozzávalókat?

A használati utasítások általában azt írják, alulra a folyadékot, rá a lisztet, felülre az élesztőt, hogy az ne érintkezzen a folyadékkal. Eleinte úgy hittem, ez csak az időzített sütésnél fontos, és mindig találomra szórtam az üstbe a dolgokat, utóbb viszont rájöttem: azért jó valóban alulra tenni a folyadékot (legalább egy részét) – még a nem időzített sütésnél is –, mert a lapát onnan fogja bedagasztani a tésztába. Ezért amikor utólag korrigálok, most már akkor sem a tésztagombóc tetejére öntöm a folyadékot/lisztet, hanem igyekszem a lapát környékére szórni, így hamarabb bedolgozza a gép.

 

Friss élesztőt vagy porélesztőt használjak?

A géphez adott használati utasításban valószínűleg porélesztőt javasolnak, sőt kifejezetten tiltják a friss élesztő használatát. Ennek azonban kizárólag az időzített sütés során van jelentősége, amikor is semmi romlandót nem szabad a gépbe tenni (friss élesztő?, tej és tejtermék, tojás). Részemről a frisset részesítem előnyben: az eredeti csomagolásban nagyon sokáig eláll (megkezdve is); ha nem használjuk fel, lefagyasztható, és aztán felengedve a szokásos módon felhasználható. A száraz élesztő minősége a gyártási folyamat miatt nem egyenletes, és attól függően, milyen márkát veszünk le a polcról, más az „ereje”. Ha porélesztő mellett döntünk, mindig olvassuk el, hogy az adott zacskó tartalma hány gramm liszthez használható fel, illetve mindig egyféle márkájút vegyünk, így ha egyszer „bemértük”, mennyi kell belőle (a gépi sütéshez a zacskón megadottnál feltehetően kevesebb szükséges, hisz a tájékoztató a sütőben sült kelt tésztákra szól), nem érhet minket meglepetés. További info és Margit tapasztalatai: http://gportal.hu/gindex.php?pg=5614573

  

Mi a szösz az a csokilencse, és honnan szerezzek?

Ékes angol nyelven chocolate chips, magyarul még csokimorzsa, csokicsepp. Kb. fél-egy centi átmérőjű, általában étcsokiból készült, de tej- és fehércsokis változatban is létező, közel egyforma cseppecskék, amelyek viszonylag alacsony kakaóvaj-tartalmuk (25-30%) miatt sütés után is megtartják az alakjukat (felolvadnak ugyan, de ugyanúgy dermednek vissza). Kifejezetten teasüteményekbe és kalácsokba alkalmas, megolvasztásra (pl. tortabevonathoz, trüffelhez) nem jó. Lelőhelyek például Budapest: Ázsia csarnok, Pécs: Sőregi cukrászkellék kis- és nagyker (http://www.soregi.hu/), illetve Margit tud vásárolni egy nagykerben, ha valaki jelzi az igényét. Egyébként a durvára darabolt tortabevonó ugyanúgy megteszi, de ha villogni akarunk a vendégek előtt, próbáljuk ki. Figyelem! A meleg tésztába téve (adott esetben túl korán adagolva a gépbe) felolvad!

 

Miért világosabb a kenyér teteje, mint az oldala?

Mert a kenyérsütő gép csak az üst oldalánál melegít, ahol a fűtőszálat látjuk. Ha nagyon halvány a teteje, és ez valamiért zavaró, a kémlelőablakot le lehet fóliázni (a csavarokat kivenni, belülre két réteg alufóliát szorítani, visszacsavarozni), de sokszor elég, ha egy összehajtogatott konyharuhával letakarjuk (a gőznyílásokat hagyjuk szabadon!). Azt is jó tudni, hogy a gépi kenyér héja, bélzete, állaga soha nem lesz olyan, mint a sütőben sült kenyéré, pláne nem, mint az adalékolt bolti kenyéré, tehát ne támasszunk irreális elvárásokat.

 

Mindenképpen lyukas marad a kenyér alja?

Igen, ez a gép működési elvéből következik. Az én gépemhez adtak egy kampós végű drótot, amivel a lapát sérülés nélkül kihúzható a kenyérből, így alul csak egy lapátméretű nyílás látszik, odabent pedig a lapát lenyomata. Kisebb (csupán tengelyvastagságnyi) lyuk marad az alján, ha a második dagasztás után megemeljük a tésztagombócot, és kivesszük a lapáto(ka)t, de vigyázzunk, mert így az ejtéseket is kiküszöböljük, és lehet, hogy hamarabb a kétszeresére kel a tészta. A tengelyt és a dagasztólapátot behelyezés előtt érdemes valamiféle zsiradékkal megkenni.

 

Tudtok egy tuti receptet X géphez?

Ha eltekintek attól, hogy a gépben én teljesen hasraütéses alapon sütök, a receptek akkor is alapvetően függetlenek az adott géptől, tehát bármelyiket ki lehet próbálni bármelyikhez. A géphez adott receptfüzet tartalma viszont gyakran nem a hazai körülményeknek és ízlésnek felel meg (sokszor pedig a fordítás sikerült igen silányra), és a tapasztalatok alapján többször nem válik be, mint igen. Aki még sosem sütött kenyeret a sütőjében sem, vagy nem barátja a kelt tészta, első kenyérnek mindenképpen E.Margit Fehér kenyér 1 kg-os receptjét ajánlom kipróbálásra, ez szinte mindenkinek sikerül, és aztán lehet variálni.

 

Ugyanazt a receptet használtam, pontosan kimértem mindent, mégsem lett ugyanolyan a kenyerem. Miért?

Előfordul, hogy még az egyszerű fehér kenyér receptjét is idomítani kell – nemcsak az adott géphez, hanem például az időjáráshoz is, mert az eredményt rengeteg minden befolyásolhatja: többek között a liszt minősége (már ugyanazon a márkán belül két különböző fólia tartalma is eltérhet), a hozzávalók és a konyha hőmérséklete, az évszak és a páratartalom, vagy a szárított élesztő minősége.

 

Nem megy nekem ez a teljes kiőrlésű kenyér. Mit tegyek?

Gépben finom és szép fehér kenyeret sokkal könnyebb előállítani, mint részben vagy egészben teljes kiőrlésű lisztből készültet, mert a két lisztféleség máshogyan viselkedik (utóbbi több nedvességet vesz fel, és lassabban duzzad, ami hosszabb kelesztési időt jelent, és az ilyen tésztához arányában több élesztő is kell). Ezért először mindenképpen kísérletezzünk ki egy, a gépünkben tökéletesen működő fehér kenyér receptet, és csak fokozatosan cseréljük le a liszt egy részét teljes kiőrlésűre, vagy adagoljuk az extra hozzávalókat (magok stb.). A liszt felénél többet nem érdemes teljes kiőrlésű lisztre cserélni, az nekem már egyértelműen jobban szokott sikerülni a sütőben, mint a gépben.

 

A kenyerem a kukában végezte, de a következőt meg akarom enni. Mit csináljak?

Először is, az első kenyereknél vagy az újonnan kipróbált recepteknél pontosan jegyezd fel, miből mennyit tettél bele, és milyen programon sütötted. Ezeket az adatokat írd be itt az Általános fórumba, és ha a gépnek nincs a portálon leírása, a program lefutási idejét is add meg (hány percig dagaszt, keleszt, süt). Jó eséllyel látatlanban is tudunk segíteni, de ha le tudod fotózni a behorpadt/hullámos kenyeret, az még jobb: a képet küldd el E.Margit címére, de egy internetes képtárból te is belinkelheted. Az ötödik már tökéletes lesz!

 

Ha már kiismerted a gépet és általában a kelt tészták természetét, semmi sem állhat a kísérletezés útjába, és hamarosan a szomszédok is csodájára járnak majd gépi alkotásaidnak. Innen már csak egy lépés a házi pékség megnyitása – csak ügyelj a kalóriákra :-)

 

További infok

 

Kenyérsütő gépek használata

http://www.csomopont.hu/konyha/a_r_t/techno/T60.htm

Nem mindenben van igaza, de általános tájékoztatónak jó.

 

Gépi fortélyok:

http://www.gork.hu/Kenyersutes/K_tippek.htm

 

És természetesen ezen a portálon jobb oldalt alul található linkek mindegyike.

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!    *****    "Céljuk fellelni az Egyesülés Pengéjének darabjait, és újra felemelni a Lidérckirályt."    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.