E.Margit receptje
Szabolcs kenyere
Bezsa kérésére írtam ezt a receptet, az új gépéhez keresett egy könnyebb, mégis tk. lisztes kenyeret.
40 dkg BL 80 (vagy egy része helyett fehér tönkölyliszt)
15 dkg tk. rozs
15 dkg tk. búza, vagy tönkölybúza, vagy Graham (vagy 30 dkg tk. búza, ha a rozst nem szeretitek)
2-3 dkg burgonyapehely
4,7 dl folyadék, aminek a fele víz, a másik fele joghurt vagy kefir
3 dkg margarin
1 kk sikér
2 kk só
2 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1,6 dkg élesztő (1/3 kocka)
Folyadék még lehet, hogy kell bele egy pici. Csipogásnál magokat, zabkorpát, stb. lehet még beleszórni.
Bezsa megsütötte:
"20perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás, 1 óra kelesztés és 50-60 perc sütés......
....... mikor a kenyeret készitettem akkor még egy icipici vizet még tettem hozzá és így kb. 4.9 dl folyadék kellett ebbe a kenyérbe."
Bezsa a fiának készítette ezt a kenyeret, aki nagyon örült, nagyon ízlett neki.
|