E.Margit receptje
Öregtésztás kenyér, hozzáadott élesztő nélkül
Ebben a kenyérben csak az öregtésztában levő élesztőmennyiég volt, a többi hozzávaló mellé csak az öregtésztát tettem, plusz élesztőt nem. Az öregtésztám kb. 2 napos lehetett.
40 dkg öregtészta
40 dkg BL 80-as liszt
1 púpos kk só
késhegynyi aszkorbinsav
27 dkg joghurt
3 dkg margarin
A fenti hozzávalókból jó állagú, ruganyos tésztát dagasztottam a gépben. A kikapcsolt gépben kelesztettem kb. fél óráig, amíg szűken duplájára kelt. Ezután éppen csak beforgattam a géppel gombóccá, majd jénaiba tettem kelni. (A formázás kimaradt, mert olyan gyönyörű volt a gombóc, hogy az üstből csak a lisztezett tenyeremre pottyantottam a tésztát és ezt egyből belefordítottam a jénaiba.)
4 órán át kelesztettem. A 3. óra táján be akartam vágni, de végül nem mertem, mert nagyon lágy volt már a tészta. 180 fokos sütőben 1ó 10 percig sütöttem légkeveréssel.
Sülés alatt még nagyot kelt, elérte a jénai tetejét is, amire egy 10-12 cm-es darabon fel is ragadt. Ezzel szerencsém volt, mert a sütési idő végére elvált, de az oldalán körben a jénaihoz volt ragadva a kész kenyér. A képek tanulsága szerint fejreállítottam a jénait, az alját leszedtem óvatosan, majd egy késsel körbevágtam a tetejébe ragadt kenyeret. Így kisebb sérülésekkel megúszta ezt a kalandot.
Nagyon jó állagú, ruganyos bélzetű, szaftos, puha kenyér lett a végeredmény. A képeken látszik, hogy kicserepesedett (volna), de a cserepek is puhák maradtak a joghurtos mivolta miatt.
Folytatás lesz, mert tényleg nagyon jó állagú lett a kész kenyér. Valahogy ezt a 4 órás kelesztési időt kellene lerövidíteni, talán a frissen készült öregtésztával ez lehetséges.
Tervezek egy rozsos változatot is, ez még a jövő zenéje lesz.
|