E.Margit receptje
Fehérkenyér aktív (hibernált) kovásszal
Kicsit a kovászról:
Megetettem a búzakovászomat és nagyon sajnáltam, hogy a legszebb állapotában éppen nem volt szükségünk kenyérre. Egy hirtelen ötlettel a leghabosabb állapotú kovászt betettem a hűtőbe. Itt szépen elcsendesedett, de nem kovászolódott tovább, hanem megtartotta (most már két nap után is) az aktív kovászra jellemző állagot. Ezzel sütöttem ezt a kenyeret.
25 dkg kovász 50 dkg BL 80-as liszt 10 dkg világos rozslizst (RL 90) 2 dkg burgonyapeheéy 4 dl víz 1 ek olaj 2 kk só
1,5 kk cukor
késhegynyi aszkorbin
2 dkg élesztő
15-20 perc dagasztás után, kb. duplájára kelesztettem a tésztát, majd épp csak visszaforgattam a géppel. Lisztezett felületre borítottam, majd hosszasan elméláztam, hogy mit is csináljak, mert rettentően ellágyult a tésztám. Óvatosan megformáztam, szilikonos sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, és 2 oldalt 2 fél zacskó liszttel kitámasztottam. (A lisztet
először ellapítottam a zacskójában és fektetve tettem a tészta mellé.) Amikor már szépen kelegetett, akkor hosszában 5 csíkban bevágtam és még tovább kelesztettem. Amikor már majdnem a jénai tetejéig ért, akkor kivettem a támasztékot mellőle és jól megijedtem, mert a tészta totál kitöltötte a jénait, tehát sajnos nem tartotta meg a formát, mint azt vártam volna tőle. 180 fokos sütőben, légkeveréssel 1 órát sütöttem. Ezalatt még szerencsére szépen megemelkedett a kenyér, tehát nem tett kárt benne az elterülés.
Fantasztikusan jó szerkezetű, egész egyenletesen nagy lyukacsos kenyér lett. Mérsékelten cserepesedett ki, de nekem a burgonyapelyhesek nem is szoktak igazán cserepesek lenni. Nagyon finom lett, a képen látható két darabkát elkóstolgattuk a férejemmel, csak úgy magában :-))
1,22 kg-os lett a kész kenyér. |