Sziasztok!
Az nlc-n az 50-60-asok itt vagyunk nevű topicban levelezek január óta. Vannak akik a kenyérsütőknél is olvasgatnak, de inkább háttérben, ahogy én tapasztalom. Szerintem egyszer látogass el közénk. Ma sajnos valamit vacakolnak, nem lehet belépni este 8 óta. Karbantartás ill. az egyszer beigért megújulűs miatt gondolom.
Ami az "egyszerű" recepteket illeti. Sokan vagyunk, akik hullámzó időbeosztásban dolgozunk. Tehát ez a kiveszem-visszateszem figyelem a pittyogást, stb. Nem igazánmegy munkanapokon. Ráadásul nem mindenki tart otthon annyi féle lesztet. Én még mindig nem jártam a végére annak a rakat lisztnek (amit olcsón vettem, de nem az amit akartam) amit kenyérliszt helyett vettem. Namármost, ha egy kenyérkbe a a teljeskiörlésűből max. 20 dekát teszek, képzelheted milyensok kenyéret kell sütni. Ha már tudatosan veszem a liszteket, akkor is oda kell figyelni, mert ugyebár nem mindegyik kapható minden boltban.
Dologidőben egyszerű gépi kenyér amit Te Grahamkenyér ill. soklisztesként küldtél annak idején. Hétvégén meheta kovászolás,vagy a sütőben készített. A soklisztes nincs itt ezen az oldalon?
Kérdés lehet: Mennyi időt szánsz kenyérsütésre. Hányszor sütsz hetente. Befolyásol-e az alapanyagok beszerzése egy -egy recepet kipróbálásakor. Vagy valami ilyesmi.
Most megyek, mert sül a kenyerem :))
Puszi és üdv mindenkinek
Ma elzavartam a férjemet boltba, és vetettem vele édesítőt (mármint folyékonyat, mert szemek már voltak itthon). Délután elment dolgozni, én meg fogtam magam és megcsináltam a csíkos kalácskoszorút. Első nekifutásra tökéletes lett és nagyon finom. Most várom haza a drágámat, remélem megkostolja.
Két kisgyerek mellett, minden gond nélkül sikerült. Egyszerű volt megcsinálni, sokkal bonyolultabbnak látszik, mint valójában.
Tényleg kösz!
Ja, a kefírgombák megérkeztek, izgalmamban elfelejtettem a tejet felforralni, de ahogy ránéztem, úgy tűnik a tej meg fog aludni. Egyelőre tupper szűrőedényben mostam át, majd kell egy apróbb lyukú szűrőt beszereznem.
A fasírtos csigát én is úgy csináltam, ahogy Te írtad. Két rudat formáztam belőle és egy-egy rudat vágtam 6 karikára. Így lett 12 csiga egy adag tésztából.
Már írtam korábban, hogy szeretnék egy új szavazásható kérdést feltenni és kértem ötleteket rá. Pont valami ilyesmi kérdésen töröm a fejemet, mint amit az egyszerű receptekről írtál. Kár, hogy nem lehet olyan szavazást csinálni, ahol két vagy több választ is meg lehetne jelölni, mert így nehezebb a válaszlehetőségeket megfogalmazni :-))
Szasztok!
Mostanában a számomra "hagyományos" gépi kenyérsütést folytattam. Mert kevésbé "macerás". arra jöttem rá, hogy leginkább a liszt-folyadék arányra kell figyelnem, s hogy a lisztben (600 gr, max. 200 teljeskiörlésű legyen) Így aztán keverem a liszteket egyik jobb mint a másik és nem is tudom eldönteni, melyiket csináljam. egyszerűen soklisztes és kész.
az nlc-n abban a topikban ahol egyébként csevegni szoktam, nem kimondottan kenyérsütés a téma.Sikerélmény viszont, hogy többen érdeklődtek az itteni receptek iránt.:)) Persze a csíkos kalácskoszirú számomra a csúcs és azt reklámozom leginkább. Egyik kedvenc társnőm elsőre sokkal szebbet készített mint én, s erre nagyon büszke vagyok. :)))
Könnyű recepteket írjatok, mert nincs mindenkinek energája a félbeszekított programokhoz (20 perc dagasztás-kalesztés 1 óra-20 perc dagasztás-fél óra kelesztés és csak utána 1 óra sütés)
Üdv Mindenkinek, kellemes sütögetést
Feltettem a képeket az éjjel készült kenyeremről, a Vegyes kovászos kenyér-hez. Jópofára sikerült az újfajta bevágás, amit csináltam. Egy Német kenyeres oldalon láttam, ki kellett próbálnom.
A kovászolásra kedvet kapók figyelmét szeretném felhívni, hogy "Kenyérke" volt olyan kedves és elküldte nekünk az Ő kovászolási technológiájának a leírását.
Mivel ez teljesen eltérő az én módszeremtől, és ez az eredeti, élesztő nélküli kovászolás, kérlek olvassátok át figyelmesen.
A leírást a receptek között találjátok, rövidesen képeket is kapunk hozzá.
Örömmel mesélem el, hogy megérkeztek az első "külsős" képek. Joli küldött néhány receptet képekkel együtt. A recepteket beírtam a receptes fórumba, a képeknek nyitottam egy újabb képek mappát "Joli képei" néven.
Jolikám! Köszönöm szépen, várok még hasonló finomságokat, ha van kedved még küldeni.
Szia Margitka!
Hiányollak az indexről. Jó kis kalamalyka adódott abból, hogy vegy Te egyszer Margitnak és van Margit2 másodszor. Én meg kicsit figyelmetlen voltam, meg már megszoktam, hogy az Indexen veled társalgunk. Ha van kedved nézz át, látni fogod a lényeget.
A receptes topikot újabb recepttel gazdagítottam. Szia jó éjt.
Képzeljétek el, két napig nem lesz gázunk. Ezért ma muszáj volt sütnöm egy kenyérkét, mert nem szeretnék csak gépit enni két napig. Most dugtam be a sütőbe, ugyanazt sütöm, mint utoljára. A vegyes kovászost, csak most másképp vágtam be a tetejét. Ha lesz képem róla, akkor az eredetiekhez felteszem.
Nagyon finom volt ez a kenyér és nagyon jól elállt napokig.
A kefirrel nagyon jól lehet sütni, én szinte mindebe teszek valamennyit. Inni is nagyon egészséges, aki eddig nem szerette a boltit, annak is, a házi ízlik.
Eredetilig forralt és kézmelegre visszahűtött tejbe kell tenni a gombákat és egy nap alatt sűrű kefír lesz belőle. Én kísérletezgetek most azzal, hogy UHT tejet nem forralok fel külön, hisz ez a jelzés azt jelenti, hogy ultra magas hőmérsékleten hőkezelt a tej eleve. Amíg meleg volt, monden további nélkül ugyanúgy "megaludt" a tej, mnit előzőleg forralva. Ma az első eset, hogy a 24 óra elteltável még teljesen folyékony a tej. Most úgy döntöttem, hogy holnapig ott hagyom, majd meglátom mi lesz belőle.
A kefirgombával egy dologra kell vigyázni, hogy nem érintkezhet fémmel. Műanyag szita-szűrőt kell hozzá rendszeresíteni és műanyag, porcelán vagy üvegedényben lehet tartani. Egyébként nagyon egyszerű bánni vele, napi 3-4 perc tennivaló van vele mindössze.
Ha valami kérdésed van még a kefirrel kapcsolatban, akkor kérdezzél csak, Julika is tud válaszolni, nem csak én.
Ezúton is bíztatnék mindenkit, hogy írja be a kedvenc receptjeit, bármi is legyen az. Ha kapok róla emailben képet, akkor a nevével fel tudom azt is tenni.
A szerkesztését nem tudom miért írta át a gép, mindjárt kiigazítom.
Sziasztok!
Margitka!
Beírtam a zsemle recit, bocs, hogy nem tettem vesszőket, de nem tudtam, hogy így fog megjelenni. Én a hozzávalókat egymás alá helyezve írtam, nem tudom, miért így jelent meg. Remélem kilehet bogozni, ha nem és lehet, akkor légyszi tegyél közé vesszőket. Köszike. Szia.
A gyerekeimnek még jobban ízlik a kefir, amióta forralatlan tejjel csinálom és a gombák tényleg szépen nőnek. Talán valamivel nekem is hígabb, de egybeáll azért.
Szia P.Zsizsu ! Másik fórumon is olvastam a zacsis kenyeredről. Nagyon jól hangzik és szép a bemoldaladon.Ki szeretném én is próbálni, annak ellenére, hogy én még kenyeret soha nem sütöttem sütőben csak a kenyérsütőgépben. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit