A Zsizsu először ezt a kenyeret sütötte meg, majd variált rajta valamennyit, ez került fel a Margit2 honlapjára. Aztán visszatért a Rusztikushoz, most azt hiszem ezt csinálgatja Ő is.
Sajnos nem sikerült a kenyér, nem jött fel szépen. Biztosan a "kovász" a bűnös, mert nem savanykás, nem buborékos.Tegnap jeleztem, hogy kifutott a z edényből, biztos sok volt az élesztő,vagy a liszt. Ma megpróbálok újat csinálni, pontosabb adagokból.Az élesztőt 5-ödölni kell, ugy-e?másnap kivennibelőle 2 kanállal, "megetetni" és visszakeverni?miből süssem a kenyeret:az etetés előttiből?
A kalácstorta finom lett nagyon, csak a közepét nem sütöttem meg jól, pedig tűpróba jó volt.Lehet, hogy a kefír eláztatja középen kicsit a tésztát? Legközelebb tovább sütöm kicsit.
Szia Margitka !Lehet, hogy még langyos volt a krumpli. De én nem a rusztikus krumplis kenyeret sütöttem mrg, hanem Margit2 honlapján P.Zsizsu receptjei között található Krumplis kenyeret. Én teljesen azt hittem, hogy Ő ezt sütötte meg először zacsiban.Most kinyomtattam a rusztikus krumplis kenyér recijét is. Legközelebb ezt csinálom meg. Üdv.Julika
A Zsizsu a Rusztikus burgonyás kenyeret sütötte meg zacskóban, nézd meg a receptet, hogy pontos-e. Az összeturmixolt krumplit hagyni kell teljesen kihűlni, mert akkor nem lágyítja úgy el a tésztát, mint melegen. Többeknek okozott ez már problémát. Lehet, hogy Neked is langyos volt még egy kicsit?
Sziasztok ! Ahogy ígértem hétvégén megsütöttem p.Zsizsu zacsis krumplis kenyereét. Az íze nagyon finom lett és a héja ropogós. De nem olyan szép magas mint Dundicáé (másik fórumon már lattam a képét). Legközelebb tovább hagyom kelni a zacsiban. Illetve a nagy sütőzacsiban sütöttem és lehet, hogy elmászott, mert igen széles széleteket tudok belőle vágni. Üdv.Julika
A kovászt kevergesd vissza a helyére, majd lassan megnyugszik :-)
A túrós kalács a gépben elsőre egy kísérlet volt, 1/2 adag az eredeti kalácstésztából. Ez egy kicsit kicsi lett. Tehát most a receptek között ami szerepel túrós-kakaós kalács, az az eredeti kalácsmennyiségemnek a 2/3 része+ a túró, ez a gépben pont jó mennyiség. A kalácstortáknál az eredeti kalácstészta fele mennyisége fér csak bele egy formába, de ez is az elkészítés szerinte van a receptben megadva.
Kicsit bonyolultan írtam, de az a lényeg, hogy az itteni receptek teljesen pontosak és így elkészíthetők.
Ha bármi kérdésed adódik a továbbiakban, írjál. Meséld majd el a kovászos kenyér eredményét is légyszíves. Elmondom még, bár már sokszor, sok helyen volt róla szó, hogy a kovászos kenyérnek hosszabb kelesztési időre van szüksége, mint a csak élesztősnek.
Itt a receptek között nézegettem, és ráakadtam 2 különböző helyen, másik Margitkánál ez egy recept, és nincs a gépi elkészítése leírva. Most már csak az adagokat kell összehasonlítani.1-1 adag az itteni recept-gondolom.Jó éjszakát! zsuzsa
/a kovásszal lehet baj lesz -már kidagadt a fél literesből-megkevertem./
Örülök a válasznak, a kovász a konyhában dolgozik/remélem/, holnap próba!!!:)
A kakaós-túrós kalács receptje nem világos egészen.Aminek egyik feléből gépi a másikból sütőben sült kalácstorta lesz- legalábbis margit2 honlapján ezt olvastam, és reménykedem, hogy így van.Itt nálad a 2. feléből készült kalácstortát találtam csak meg, másik Margitkánál:receptek-index fórum mindennapi kenyerünk receptek-Emargit-vége felé van a recept képekkel.
A gépi kalács receptjét nem értem, hogy mit kell tenni a túrós és az alaptésztával?A képen foltokban látszik a túrós rész-talán a dagasztás vége felé hozzátenni?
Örülök, ha kipróbáljátok a kovászt és a kovászos kenyeret, nagyon finom kenyeret lehet így sütni.
A kaláccsal kapcsolatban, írd meg légyszíves pontosan, hogy melyik receptet is kérdezed. A túrós-kakaós az gépben sül és egy féle tésztája van. A csíkos-kalácskoszorúnak van két féle tésztája és ez a sütőben sül. Lehet, hogy több receptet is olvasgattál és egy kicsit összekeveredett a kérdésedben? Vagy csak én vagyok nagyon fáradt és azért nem értem? (24 órai munka után, ma reggel 6-kor sikerült ágyba kerülnöm, ezért is nem tudtam hamarabb válaszolni.)
Kérlek válaszolj, hogy segíteni tudjak, a kovászoláshoz addig is sok sikert kívánok, üdv, Margit
A krumpli lehetett az oka a kenyérkéd hibájának. Teljesen ki kell hűteni, akkor nem, vagy legalábbis kevésbé lágyítja el a tésztát.
Kakaós csigát a kalácstésztámból szoktam csinálni. Ez mindenféle kalácstésztából készült sütemény készítésére alkalmas, tehát túrós batyut vagy lekváros buktát is lehet belőle csinálni. Arra kell csak figyelni, hogy kicsit keményebb legyen a tésztája, mint, ha a gépben sütnéd.
TEGNAPI LEVELEM ELSZÁLLT- ÚGY LÁTOM.KI FOGJUK PRÓBÁLNI A KOVÁSZKÉSZÍTÉST, LEHET AZÉRT MORZSALÉKOSAK A KENYEREINK...EGY KÉRDÉSEM LENNE A KAKAÓS TÚRÓS KALÁCCSAL KAPCS. BAN:A SÜTŐBEN SÜLT RÉSZÉT ÉRTEM, DE A GÉPI 2 FÉLE ANYAGGAL MIT KELL CSINÁLNI? KIPRÓBÁLNÁM SZÍVESEN,FINOM ÍZŰ?JÓ LENNE TÖBB GÉPI RECEPTET TUDNI, MERT SÜTŐBEN SÜTNI NINCS NAGYON IDŐM, 10 HÓS KISBABÁVAL A NAP 24 ÓRÁJA IS KEVÉS.../MOST ÉN ÍRTAM DÉNES HELYETT-ZSUZSA/
Szia Margit!
Valamit elronthattam a krumplis kenyérnél. Most teljes adagot készítettem, raktam hozzá még lisztet, de még így is lapos lett és kisülve sűrű a tésztája.
Lehet, h. a meleg krumpli miatt? A tegnapi tökéletes volt és most sem változtattam a recepten. Nagyon ízlett.
Ma pedig kakaós csigát (hagyományosat) készítettem. Összességében finom lett, de aki már megszokta a tökéleteset (kicsit nagyképűen hangzik, de mostanában csupa finomságok születtek), annak a tészta nem igazán ízletes.
A tupper receptgyűjtemény alapján készítettem, de ezen módosítanom kell majd.
Tudsz hozzá egy jó kelttészta receptet? Megköszönném.
Most jutott eszembe, hogy elfelejtettem válaszolni a tegnapi leveledre. Bocs :-)
Gratulálok a lányaidhoz, nekem 3 fiam van, 14, 16 és 22 évesek.
A tyúkanyó kifejezésen nem, hogy megsértődnék, nagyon kedvesnek találom :-)) A férjem is szokott ilyesmit mondani nekem, mikor még kisebbek voltak a gyerekeink.
Kívánom Neked, hogy Te is ilyen, illetve inkább olyan tudjál lenni a gyerekeiddel, amit elképzeltél magadnak. Néha nem könnyű :-))
Azt irigylem, hogy Te még babázhatsz, az olyan szép időszak és olyan hamar elrepül. Én szerettem nagyon, de már nagyon régen volt.
További kellemes időtöltést és finom kenyérkéket kívánok, üdv, Margit
Ígértem, hogy itt válaszolok, mert az üzenőfalon nagyon keveset lehet írni.
Tőled is elnézést kérek, hogy nem tudtam hamarabb válaszolni, de egész nap dolgoztam.
A kiadós rozsos kenyeret nem érdemes kovászporral csinálni, nagyon nem ugyanaz, mint az igazi kovász.
Kérdezted a kovászos gépi kenyeret. Van egy kovászporos gépi rozskenyerem, a receptje "Rozskenyér - kenyérsütőgépben (kb.1 kg-os)" néven van a receptek között. Ezen kívül három új kovászos gépi kenyér receptjét is megtalálod, de ezek friss kovásszal készültek.
Szívesen rábeszéllek a kovász készítésére, mert nem túl sok problémával és időráfordítással jár és nagyon finom kenyereket lehet vele sütni. A kovász készítéséről is találsz leírást és képet is a receptek ill. a képek között. A gyorskovásszal hamar és nagyon jó eredményt lehet elérni. A gépieken kívűl, még több kovászos receptem is van, amiket sütőben sütöttem.
Olvasgasd végig ezeket, ha időd engedi és aztán nagyon szívesen segítek, akár a kovásszal kapcsolatos, akár a kovászos kenyérrel kapcsolatos kérdésekben.
Ne haragudjatok, egész nap nem tudtam a géphez, jönni, mert mostanáig dolgoztam :-(
Julika! Próbáld ki nyugodtan a gépi kalácsot, lgefeljebb kicsit kisebb adaggal. A gép formája szerintem nem probléma, olyan formára kell hajtani, hogy egyenletesen legyen a pitliben. Kíváncsi vagyok a kenyérre, várom a beszámolót róla.
Dundica! Remélem ezzel már tényleg nem lesz probléma. Jó sütögetést kívánok, majd mesélj.
Pintyő! Nagyon örülök, hogy finom lett a kenyered, az (is) egy nagyon jó kis recept. További sok sikert.
Kellemes hét végét mindenkinek, (nekem sajnos reggel 1/2 7-kor munkával kezdődik), üdv, Margit
Szia Margitka!
A rusztikus krumplis kenyeredet sütöttem sütőzacskóban. Csak a felét, mert a férjemmel ketten eszünk csak kenyeret. Isteni finom lett, még a 19 hónapos lánykám is ette. Most sajnálom csak, hogy nem a teljes mennyiséget készítettem.
Szerintem érdemes a zacskót kipróbálni, a recepten már nem kell változtatni semmit.
Hát, Margitka ez hihetetlen, hogy még mindig tudsz Nekünk újat nyújtani. Véletlenül rákattintottam a kalácskoszorú recijére (ezt már korábban kinyomtattam és megsütöttem) és alul olvasom, hogy megint egy újabb variációt készítettél belőle. Ez szimpatikus számomra, mert nem kell sütőbe tenni, hanem a gépben sül. Csak elgondolkoztam rajta, mert nekem 1 lapátos gépem van és szerintem kicsi lenne az üst a felcsavart tésztához.
Hétvégén P.Zsizsu sütőzacsis krumplis kenyerét szeretném kipróbálni, majd jelentkezm az eredménnyel. Szép hétvégét kívánok minden Pékecskének. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit