Egyre biztosabb vagyok benne, hogy nagy a kenyér a gépedbe. Az én gépem max 1,3 kg-os kenyeret tud sütni, de ez az 1 kg-os fehér kenyér a tetőig ér benne. A megadott maximum súly a sötétebb, teljes kiőrlésű lisztekkel készülő kenyerekre vonatkozik. Szerintem ez lesz a probléma.
Remélem el tudod még olvasni az ötletemet mielőtt újra sütsz.
Elképzelhető, hogy ez a recept egy kicsit nagy a gépedhez. Van a fehér kenyérnek egy kisebb változata is beírva a recepthez, ezt 75-80 dkg-os kenyérnek saccolom. Szerintem inkább ezt süssed meg , de a nagyobb méretre állítva a géped. Lehet, hogy akkor minden gond nélkül sikerülni fog. Persze a folyadékot akkor sem árt óvatosabban adagolni hozzá.
Kíváncsi vagyok az eredményre, várom a beszámolódat, üdv, Margit
Néztem a kenyeredet, nagyon szép lett. Ennek az eredetijéről elfelejtettem képet elmenteni, de emlékim szerint nagyon hasonlít rá. Örülök, hogy kipróbáltad :-)))
Az NLC-ről, ezeket a mellékelt képeket el tudom menteni képként, így fel tudom ide tenni, ha nem tudod email-ben elküldeni, akkor is.
Este felteszem, illetve inkább éjjel, mert már most este van és még van egy kis dolgom mára.
Szia Margitka 4 Egy az észjárásunk, mert már délután megkóstoltam a káposztát, de szerintem kell neki még kb. 2 nap. Jó hétvégét kívánok mindenkinek!Üdv.Julika
Kedves Margitka! és KEDVES jUDITKA!
Köszönöm a biztatást, megnézzük a Tescot, meg a Boráros térnél van egy malomipari bolt, ott biztos lesz 80-as lisz. Margitka nekem BBA 2605 modellű
kenyérsütő automatám van. 12 program van benne. különbözö beállításokkal. Az 1 program a normál program. ami 3 órás, teljesen automatikusan dagaszt, keleszt, süt. Elinditás elött,
beprogramozható, hogy világos, közép vagy sötétre süsse. Beállítható, hogy 75dkg alatt, vagy 75 dgk felletti kenyeret sütök. Én ennél, 75dkg feletti prog dolgoztam, és a közép szinre állitottam be. Lehet laza fehér kenyér programra állítani az is autm.az 3,5 órás. Általában a normál programot javasolják.
Lehet csak dagasztani, és van rajta külön sütő program is. Ha nem jó az autm szín, 1 órás sütő programmal lehet még tovább sütni. Sütés után,még ha nem kapcsoljuk ki, 1 órán át melegen is lehet tartani. A dagsztási és a kelesztési fázisát használtam, fánk, fonottkalács tészta nagyon finom,úgy ,hogy a sütőben sütöttem meg. Holnap megprobálok újra sütni.
Köszönöm válaszaitókat.
Üdvözlettel Erzsi
Probálom átküldeni a képeket a kenyérről és a fantás sütiről még a tepsiben, mert még hül a hütőben. De egyelőre nem mennek át a képek, most 2 részletben probálkozom. Majd ha felvágtam a fantás sütit arról is küldök képet.
A kalácsféléket mind ebből a receptből szoktam csinálni, mert ez bevált és cukros dolgokat én nem sütök.
A Thüringiai krumplis kenyérbe egészen biztos, hogy elég folyadékként a 2 kanál tej, mert rengeteg benne a krumpli. A kérdésedért nem, hogy nem haragszom, hanem örülök, hogy érdeklődsz a recept iránt. Örülnék, ha kipróbálnád és elmesélnéd a tapasztalataidat és, hogy hogy sikerült. A hozzájárulásoddal hozzá is írnám a recepthez a véleményedet.
A káposztádnak biztos jót tesz egy kis napozás :-), azért lassan majd kóstold meg egy kicsit, hogy hol tart.
Szia Margitka ! Nagyon jól néz ki a rácsos kalács. Látom ezt is a diabetikus kalács recijéből csináltad. Ötletes nagyon.
A kipróbálásra váró recik között a Thüringiai krumplis kenyérbe tényleg csak 2 ek tej kell ? Nem kevés ? Vagy a sok krumpli miatt nem kell több foyladék bele ? Ne haragudj, hogy megkérdeztem, de lehet, hogy kipróbálnám a krumplis kenyeret szeretjük. A káposztát elsőre csak savanyúként szeretném fogyasztani. Még nem zavaros a vize, de most napozik!Üdv.Julika
Nagyon örülök, hogy megsütötted a kenyeret és finom is lett. Ha nem bánod, az észrevételeidet majd hozzámásolom a recepthez, így mások okulhatnak belőle. Képet remélem erről is csináltál :-))
Megsütöttem a többgabonás kenyér kovászos változatát! Nem volt 20 dkg gabonapelyhem igy tettem bele pótlásnak buzacsirát és amarant magot daráltam meg. Én a magokat apritó gépben apritottam össze. Nekem még kellett 1 ek. viz utána meg tettem bele 1/2 ek. olajat. Majd küldök képet.
A dolog érdekessége az, hogy a kovászom kb. 2 hete pihent érintetlenül a hütő aljában. Tegnap este vettem ki és etettem meg ma azzal sütöttem a kenyeret. A kovász lassan de életre kelt! Ennyi ideig még nem hagytam érintetlenül féltem is, hogy már nem jó. Ugy voltam vele, ha feléled akkor kovászos ha nem akkor sima élesztős kenyér lesz.
A kenyérke finom lett. Lehet benne még érezni a ropogós pehelydarabokat és a magokkal fincsi. A tetejét felvert tojásfehérjével kentem le, mert éppen az volt.
Sütöttem ma egy fantás sütit is, majd annak is beirom a receptjét és küldök képet is, de még egyelőre hül a hütőben.
Ne keseregj, addig fogunk próbálkozni, amíg ki nem derül a hiba oka :-)
A gépbe én csak beszórni szoktam mindent, ha nem programozottan sütsz, akkor nincs túl nagy jelentősége, hogy mi hova kerül. A programozott sütésnél viszont nagyon fontos!
Nézzük, mi is lehet, a hiba. Először is próbáld meg egy kicsit kevesebb folyadékkal, lehet, hogy a Te gépedbe nem kell ennyi. Kb. 1/2 dl vízzel tegyél kevesebbet, majd a dagasztás közben ebből tegyél bele evőkanalanként, amíg eléri a tésztád a normál állagot. Ekkor a tészta egy ruganyos gombóc, amihez ha hozzányúlsz nem ragad a kezedhez, de puhán benyomható.
Milyen géped van? Mekkora kenyeret lehet benne sütni?
Elég gyakori probléma a gépeknél, hogy a tetejük, nem zár rendesen és szökik a hő. Én lefóliáztam belülről az ablakot és kelés, sütés közben egy vastag puha flanell ronggyal is le van takarva a gép teteje. A fóliázás előtt nekem teljesen ferdére kelt és sült a kenyereim teteje, azóta viszont tökéletes, persze, ha egyébbel nem rontom el :-)
Milyen hosszú programon sütöttél?
BL 80-as lisztet Tescoban biztos kapsz, én egy malomban szoktam venni. A többi új liszteddel várj egy kicsit, amíg a fehérből sikerül legalább egyszer teljesen jó kenyeret sütni. Abból sokkal könnyebb és ha a fehér már tökéletes, a vegyes lisztesekkel még akkor is adódhat kisebb probléma. Bíztatlak, hogy próbálkozz még egy fehérrel előbb.
REmélem Margit nem haragszik meg ha a kérdéseid egy részére válaszolok. Én Bp-en lakom és BL 80-as lisztet eddig a Tescoban láttam 2 kg-os csomagolásban, valamint 1 kg-osat láttam Bio boltokban és malomipari boltokban.
Arra, hogy miért esik be a kenyérkléd teteje nem tudok válaszolni, mert amit irsz hozzávaló mennyiségeket jónak tünik. Az akkor igaz, hogy az élesztőt a tetejére kell tenni és ugy, hog ne érintkezzen semmivel, főleg folyadékkal ha előre programozod a gépet. Ha rögtön inditod a programot akkor a sima fehér kenyérnél majdnem mindegy, hogy milyen sorrendben teszed bele a gépbe. Én alulra teszem a folyadékot rá a liszt és az öszes többi a tetejére.
Margit biztos valami okosat ki fog találni, hogy mivel probálkozzál, hogy ne essen be a kenyér teteje. Dagasztáskor nézd meg a tészta állagát és ha tul lágynak találod akkor tegyél hozzá kicsi lisztet. Szép sima gömbölyü kis tésztát kell látni akkor jó.
Szia! Az az igazság, hogy a zöldségeket nem mértem, mert kaptam. Ezt szerintem izlés szerint lehet variálni. Aki szereti még tehet bele zellergumót is. Én sok petrezselyemmel és zellerzölddel szeretem. A fehér és sárga répa majdnem fele-fele arányban van benne és néhány kisebb zsenge karalábé. Amit láttok képen ahhoz 1/4 kg tengeri sót tettem a képen látható doboz felét. Jó sósnak kell lenni. Felhasználáskor az ételek sózásánál vigyázni kell, mert ez is sós!
Kedves Margitka!
Besültem, elkészítettem az 1 kg fehér kenyeret.
Hát mit-mondjak? A teteje összeesett, egyenletesen, vagy öt cm -re. Az ize nagyon finom
lett. Azt kérdem, hogy hol vesztek BL 8o -as lisztet?
Én úgy csináltam, hogy a 2 dl kefirt, 2 dl vízet, 1 ek
oliva olaj, 1,5kk só, 1,5kk cukor, késhegynyi aszkorbinsav bele tettem a gépbe, erre jött a 40 dkg BFF-55 rétesliszt és 20dkg bl-55 finomliszt, csináltam egy kis mélyedést, és erre tettem a 1/4 kocka élesztőt. Beállítottam a gépet a normál sütőprogramra, és az eredményem, a szokásos! A teteje behopadt, kenyér és a teteje között 5cm üreg. A géppel adott könyv azt írja, hogy az élesztőt
a lisztre utoljára kell hejezni úgy , hogy ne érintkezzen a folyadékkal. Én most igy csináltam, nem ez a baj? Régen bele tettem a fólyadékban akkor is ez volt az eredményem. Nem adom fel! Újra megprobálom. Vettem: bió teljes kiőrlésű búzalisztet,BLTK 200, GL 200 GRAHAM búzalisztet,Cerbona szalagos teljes kiőrlésű búzalisztet, RL 60 fehér rozslisztet meg sütő géphez szalagos barna sütőlisztet az üzletben ezek kaphatóak. BL 80 MILYEN? Elnézést, hogy ennyit írtam de szomorú vagyok.
Üdvözlettel Erzsi
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit