Nagyon szép az ünnepi kenyered! A középső képen lévő kenyérre ha kötöttél volna egy nemzetiszinü szalagot teljesen olyan lenne a kenyérkéd, mint az igazi nemzeti új kenyerek.
Köszi a gyümölcscukor javaslatot. Én fogyókúrás diéta miatt nem sütök cukorral, csak folyékony édesítőszerrel, mert ebben szinte 0 a kalória. A kenyérfélékbe való 1-1,5 kk cukrot beleteszem, mert ez szerintem teljesen elbomlik az élesztős erjedés során. Csak a sütikbe való sok cukrral nem tudok minden esetben mit kezdeni. Ott, ahol jelentős tömeget, térfogatot is képvisel a tésztában a cukor, nem tudom néhny kávéskanál édesítőszerrel helyettesíteni. Lehet, hogy ezért sütöttem még a tortát is kalácsból :-))
Bioboltban lehet teljesen natur burgonyapelyhet kapni, de, ha ezt nem kapsz, akkor a pürének való is megfelel. Annak idején én is azzal kezdtem, amig nem sikerült szereznem másikat.
Keressél valami szimpatikus receptet, örülnék, ha kipróbálnád és a véleményedet, tapasztalatodat a recepthez írhatnám.
Kíváncsi vagyok, hogy fog ízleni a káposzta, majd meséld el.
Szia Margitka ! Igen, lehet, hogy ma vagy holnap már jó lesz akáposztám. A cukor pótlásához szeretnék hozzászólni. Én minden sütésnél a kristálycukrot gyümölcscukorral helyettesítem. Ebből 30 %-kal kevesebb kell mint a sima cukorból. Még a párom is megeszi a gyümölcscukorral készült sütiket, édességeket. A kenyerekbe beleteszem a kis mennyiségű cukrot. Tudomásom szerint bioboltokban lehet kapni. Nekem felírja az orvos. Nem olcsó, de pl. nem emeli meg a vércukorszintet olyan gyorsan mint a rendes cukor.Sanos lusta voltam és nem sütöttem semmit. Látom már megint tettél fel új reciket a kipróbálsára váró receptekhez. Kacérkodok a gondolattal, hogy melyiket süssem. Úgy látom burgonyapelyhet is kell beszrezzek hamarosan. Egyre több ilyen recit látok.Üdv. Julika
Kész lett a kenyérkém, nagyon szép lett. Még nem vágtam meg, mert most vettem ki a sütőből. Mindjárt teszem fel a képét és a receptjét Ünnepi kenyér néven. A felvágott kenyérről később lesz kép.
Nagyon jól hanzik ez a süti, biztos nagyon finom. Beírnád a pontos receptjét a receptes fórumba? Biztos lenne aki szívesen megsütné. Én is kipróbálnám, ha cukor nélkül is el lehet készíteni :-)
További szép napot és sok finomságot kívánok, üdv, Margit
Örülök, hogy finom lett a kenyered, ezt is hozzáírom a recepthez :-)
Vigyázz, mert a sütőben sütéssel nagyon meg lehet fertőződni :-)) a következő lépés pedig a kovászolás. Én legalábbis ezt az utat jártam végig, most szinte csak sütőben sütök. Nagyon finom kenyereket lehet így csinálni. A gépi is kategóriákkal jobb, mint a bolti, de ezek még azt is felülmúlják szerintem.
További sok sikert kívánok, máskor is számolj be az eredményeidről, üdv, Margit
Szia!
Ma joghurtos, epres, tejszínes tortát sütöttem az unokaöcsémnek, akinek ma van a névnapja.
A krémben csak joghurt, felvert tejszín, befőtt lé és eperbefőtt van, zselatinnal összekeverve. Az alapja pedig, kakaós piskóta. Imádja a család, és bármilyen gyümölcsből finom:)
Tetejére pici csokifigurákat szoktam kiönteni a gyerekek régi adventi naptárjának a műanyag formáiba.
Üdv: Irén
Tegnap az NLC-n kérdezte valaki, hogy az ünnepre való tekintettel süt-e valaki valami extra kenyeret. Nekem ma mindenképpen kenyeret kellett sütnöm, ezért egy igazi magyar kenyeret godoltam ki. Csak búzalisztekből, búzakovásszal és persze egy kis élesztővel sütök ma egy kenyeret. remélem jó lesz, bár még csak a legelső éledezési fázisában van. Éjjel elővettem a kovászomat a hűtőből, megetettem, majd reggel visszaterelgettem a dobozába :-))
Majd beszámolok az eredményről. Mindenkinek szép napot és jó ünneplést kívánok, üdv, Margit
Köszönöm, hogy megosztottad velünk a véleményedet a kalácsról. Természetesen hozzáírom a recepthez, ha nem bánod.
Örülök, hogy ízlett és úgy gondolod, máskor is meg fogod csinálni. Kíváncsi lennék a narancsos változatra is, biztos az is finom. Narancsos kalácsot szoktam én is sütni, nagy sikere van. Nem régen vettem kandírozott narancshéjat, legközelebb azzal fogom kipróbálni mazsola helyett.
További jó sütögetést és meséld el az eredményeidet, üdv, Margit
Örülök, hogy egyből kipróbáltál egy új kenyeret és úgy tűnik jól sikerült. Remélem nem bánod, ha a véleményedet és a hozzáfűzött tapasztalatodat hozzáírom a recepthez.
Az üzenőfalon feltett kérdésedről már lekéstem, de most tudtam csak a géphez jönni, bocs.
Várom a híreket, ha megvágtad a kenyeret, hogy hogy ízlik, üdv, Margit
Megsütöttem az egyszerű burgonyás kenyeret, én tettem még bele 1 kk. sikért és nem halgattam a tanácsra és beletettem az egész vizet mert a gépben a dagasztás során nem állt össze a tészta. Mire megkelt kicsit lágy lett kivettem és egy kanálnyi liszttel átgyúrtam. Mivel nagyon izgatta a fantáziámat a zacskóban sütés ezért a gépi kelesztés lejárta elött 10 percel kivettem kicsit megformáztam beletettem a zacsiba és úgy sütöttem mivel kicsit lágy volt a tészta nem lett szép magas, de külsőre szép kenyér lett. Még nem kóstoltam mert hűlik.Majd jelentkezem.
Szia Margitka!
Akkor most megpróbálom összefoglalni a mákos, citromos kalács tapasztalatait. Olvastam, hogy kráteres lett az első kipróbálónak. Nos, nekem is behorpadt a teteje. Ez az élvezeti értékét nem befolyásolja. Puha, nem foszlós, inkább kicsit kenyér jellegű a bélzete. A kefírem picit több volt, a tejet csökkentettem, hogy az összfolyadék meglegyen, de talán még 5 dkg lisztet elbírt volna, nem biztos. Forralt házi tejet használok, és most belekerült a teljes tejpille mennyiség is. Legközelebb egy kevés vaniliás cukrot is teszek bele, nagyon finom az illata így is, de próba, szerencse. Sajnos az Alaszka gépem, mint minden kalácsnál, túl vastagra süti a héját, és nem mindig vagyok ott, hogy hamarabb lakapcsoljam.
Citromhéj helyett naranccsal is ki fogom próbálni, mert tapasztalataim szerint a mák és narancs íze nagyon finoman harmonizál.
Köszi a receptet, nem utoljára készült nálam!
Üv: Irén
Szia Margitka!
Köszi, hogy feltetted. Megnéztem, nekem jó így, ha te nem gondolod túl hosszúnak.
Egyszer ígértem neked olyan pogi recit, amit egyik nap gyúrunk másik nap sütünk. Na ezt beírom a recikhez és mailbe küldök képet is.
Kellemes új kenyér ünnepet mindenkinek sziasztok.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit