Nézegetem a receptet és alapvetően jónak tűnik. A sót felemelheted 2 kávéskanálra, ez nem probléma. A kovász és a főtt burgonya nedvességtartalma lehet valahol a lúdas.
Igen! Biztos, hogy sok volt a folyadék. Az 55 dkg lisztféléhez kb jó lenne a 3,5 dl folyadék+ a margarin, bár már majdnem ez is sok. A kovász ugye hígabb és a főtt burgonya is lágyít. Lehet, hogy eleinte nehezebben állt volna össze, de a második dagasztásra már mindenképpen ellágyult volna. Kevesebb folyadékkal próbáld meg legközelebb. Nézzük csak mennyivel ? Ha ugyanilyen állagú lesz a kovászod és a krumplid is, mint most, akkor 0,5 - 1 dl-rel kevesebb folyadékot tegyél hozzá. Ha a második dagasztásnál még mindig szoros lenne a tészta, csak akkor tegyél hozzá egy ici-pici folyadékot.
Ne csodálkozz, hogy hogy írtam az előbb, de nézegetés és gondolkozás közben egyből gépeltem is :-))
A kanalakról kérdeztél. A kávés és teéskanál ugyanaz. A pici kanál hivatalos neve a mokkáskanál.
Ma már kiment a divatból a szimpla és dupla kávé, a mokka és még egy csomó régi kifejezés, ezért a zűrzavar a kanálméretekkel :-)
A tej helyett a kefír, minimális változtatás, csak finomabb lesz tőle, amit csinálsz.
Meséld el, hogy dagasztás és kelesztés közben hogy alakult a tésztád, de nagyon valószínűnek tartom, hogy igazam lesz az ötletemmel.
Már nekem is eszembe jutott, szedtem is a kertből és szárad a spájzban. A csokiba különben mentaolaj van nem tudom lehet-e valahol kapni. Köszi a tanácsot.
Most lett kész egy kenyerem, amit barnarizzsel sütöttem. A képeket már feltettem, mindjárt bemásolom a receptet is.
Nagyon jól néz ki a kenyér, bár egy kicsit kirepedt az oldala, de ez csak széséghiba. Egyelőre teljesen kemyény a héja, majd meglátjuk, ha kihűl, milyen lesz. Később még beszámolok róla és a felvágott kenyérről is teszek fel képet.
Üdv, Margit
Szia Jégkása!
Rögtön megnézem a receptet és válaszolok, csak a receptet felteszem gyorsan.
Most jutottam géphez. A kenyér nem lett rossz cska lehetne kicsit sósabb, a formájával nem vagyok még megelégedve.
Kovászos burgonyás kenyér
50 dkg BL 80-s liszt, 1,5 kk. só, 1 kk. méz, 5,5 dkg zabkorpa, 20 dkg buzakovász, 1 dkg élesztő, 2 dl langyos kefír, 10 dkg főtt burgonya, 2 dkg margarin, még 1,5 dl víz a dagasztáskor. Beleraktam a gépbe és középre a kovászt az élesztőt, és hagytam 1 órát a napon kelni. A burgonyát és a margarint ekkor tettem bele. 20 perc dagasztás, 1 óra állás, 20 perc dagasztás formázás formába tettem és még kelesztettem mig kikelt a formából, ekkor betettem a sütöbe és megsütöttem.
Kérlek nézd át mi az ami nem lehet jó a receptben, mit javitsak ?
Egy másik fórumon szó volt a kanalak méretéről Nekem a kk. kicsi kávéskanalat takar, lehet hogy ez a baj? Mintha ugy emlékeznék, hogy ez Nálad a teáskanalat jelenti, ebben is segíts?
A sonkás kiflin annyit változtattam, hogy tej helyett kefírt raktam bele.
A porkovásszal én is próbálkoztam, volt is egy sikeres receptem hosszas kísérletezés után. Szerintem semmi köze az igazi kovászhoz. Se a kenyér állaga, se az íze nem hasonlít a valódi kovásszal készült kenyérhez. Nem lehet megpezsdíteni, beindítani a porkovászt semmilyen módszerrel. Zsizsu is írta, hogy beáztatta előző este és nem történt semmi. Persze mindenki szeretné az egyszerűbb módszert használni, ezért próbáltam ki én is, de nekem nem csinált kedvet a további kísérletezéshez.
Természetesen próbáld ki, ha van kedved, hozzá, hátha Neked jobban beválik, mint nekem.
Szia Margitka ! Termésezteen megérkérdezem és ahogy tudok bármilyen választ tájékoztatlak. Jövő héten csütörtökön biztosan megyek az egyik helyre ahol szoktam venni a pelyheket, BL-80 lisztet. P. Zsizsu írt egy krumplis kenyeret porkovásszal készítve, lehet, hogy az egyszerűbb lenne számomra mint a kovász készítése. Üdv. Julika
Nagyon eltaláltad! Ezzel a sütővel szerencsésen a kezdők sorába léptem :-(
Ma olyan rozscipót sütöttem, az egyébként nagyon bevált rozsos-kovászos receptem alapján, hogy ágyúgolyónak is használhatnám. Na, nem keseredtem el. Ugyanis tegnap vettem négy csomag rozspelyhes német kenyeret. 36 szelet vagyis 2 kg. Ezzel egy darabig el is leszek, amíg a cukorrépaszirupot meg nem oldom. Egyébként is az elkövetkező hetekben lesz dolgom bőven. A sütögetést nagyon meg kell gondolnom a hétvégeken.
Örülnék, ha kipróbálnád a kovászt. Ez a leegyszerüsített módszer igazán nem kíván sok pátyolgatást. Egyedül az etetés után néhány órával kell egy kicsit figyelni, hogy ne fusson ki. Kb 3-szor kell a helyére visszakeverni.
A narancsos kalács nagyon finom, érdemes kipróbálni. Azon gondolkozom a mai tapasztalatom alapján, hogy vissza fogom venni az adagját 2/3 vagy 3/4 - re. Sokkal nagyobbra, könnyebbre kelt meg, mit a korábbiak, pedig azok is jók voltak.
Írtad, hogy jársz nagykerekben. Szeretnélek megkérni, hogy érdeklődjél meg nekem valamit. Nem baj?
Itt, ahol lakunk nem tudnak nekem beszerezni árpamalátát, vagy sütőmalátát és melaszt. Még csíráztatni való árpát sem, de ez csak a házi malátagyártáshoz kellene. Szívesebben vennék készet, hogy ne kelljen ezzel külön pepecselni. Meg tudnád kérdezni, hogy valahol lehet-e kapni ezeket? Akkor az itteni boltosnak meg tudnám mondani, hogy hol tudja beszerezni. Előre is köszönöm :-))
Szia Margitka ! Igen, tudom, hogy rozos, magas rosttartalmú kenyereket kellene fogyasszak. Lehet, hogy a kovásszal megpróbálkozok majd. Lenmagom és szezánmagom van is itthon. Egyébként a pelyheket is be tudom szerezni, mert munkámmal kapcsolatban járok gyógynövény nagykerekben is. Ma sütöttem egy csíkos kalácskoszorút. (nálunk ez a sláger) De a narancsos kalácsod is jól hangzik főleg, hogy a gépben sül és nem kell még plusz keleszteni. Ez ugye az időhiány miatt fontos. Jó sütögetést. Julika
Szia Jégkása ! Én már régebben sütöttem többször is After Eight kalácsot. Én úgy csináltam szárított mentát, hogy a cserepesből levágtam a hosszabb szárakat, leveleit leszedtem és napon megszárítottam. Most már zacsiba is tettem a szárítottból, így mindig van kéznél. Én tettem bele marcipánkockákat és teljes adagot sütöttem. Nekünk is és barátainkank is nagyon ízlett. Én a fogyipatika.hu weboldalról vettem anno a recit. Üdv. Julika
Ma sütöttem narancsos kalácsot és keresztes zsömlét. a kalács tésztáját dagasztás után ketté szedtem és két kisebb kalácsot sütöttem belőle. Majdnem akkorára keltek, mint az egy darab szokott lenni. Igaz egy kicsi lisztet kellett még a dagasztásnál a tésztába tennem, mert elég híg volt. Tettem bele a mazsolán kívűl kandírozott narancshéjat is, nagyon finom lett.
A keresztes zsömle tésztájába pedig egy rész lisztet lecseréltem tönkölybúzalisztre. Fehéret és teljes kiőrlésűt is tettem bele 10-10 dkg-ot. Ez is finom lett nagyon.
Köszönöm a dícséretet, mint olvashattad alább, finom is lett a zsömle.
Köszönöm a receptet. Most jöttem rá, hogy honnan ismerős a név, ez egy csoki volt valamikor. Nem is tudom van-e még. Megnéztem a receptet, ezek szerint van még ez a csoki :-))
Jól néz ki a kalács, biztos finom is. A tejbe áztatott mentalevelet nem lehetne apróra vágva beletenni, mint a petrezselymet? Akkor nem kéne hozzá a szárított szerintem. A marcipán édessége hiányzott - gondolom - a Te kalácsodból.
Megjegyzésként a recepthez fűzöm a forrást. Jó?
Szép napot kívánok holnapra és jó sütögetést, üdv, Margit
A zsömlém nagyon puha, könnyű és finom lett. Az ízén semmi jellegzeteset nem tudok felfedezni, egy kicsit talán a teljes kiőrlésű liszt érződik rajta. El tudnám képzelni egy kevéske köménnyel, vagy egy lehelletnyi koriánderes kenyérfűszerrel. Biztos nem ártana neki, de ezt a vonalat én nem erőltetem nagyon itthon. Mákosat is csak azért csináltam, hogy ne változtassam még a nevét is meg. Így legalább mutatóba van rajta mák. Az eredeti recept csak mákkal szórta meg.
Várom a beszámolóidat a "vízilóról" (nekem borzasztóan tetszik ez a név egy vadi új sütőnek). Remélem sok jó tapasztalatról tudsz majd beszámolni és nagyon finomakat fogsz benne sütni. Kíváncsi leszek majd, amikor már összehasonlítgatod a régi gázsütőd és az új sütési tulajdonságait, hogy akkor mennyire leszel elégedett vele. Én igaziból egy kicsit félek is, ha egyszer lesz egy ilyen gyönyörű sütőm, hogy nem is fogok tudni rendesen sütni vele. Szerintem el fogok veszni a hőfokok , alsó-felső sütések és a hőlégkeverés között :-)) A jelenlegi sütőmet jóformán csak be és kikapcsolni lehet.
Köszönöm a dícséretet, örülök, hogy jobban tetszik Neked is az oldal.
A rozsos kenyér elég sűrű, nehezebb kenyér, Neked biztos jó lenne nagyon. A cukorproblémákkal küzdőknek nagyon fontos a magas rosttartalmú kenyérféle fogyasztása, ugyanúgy, mint a fogyókúra miatt diétázóknak. A magas rosttartalom az, ami nem engedi a tápanyagokat hirtelen felszívódni, ezért nem lódulásszerűen emeli meg a vércukorszintet. Ilyen rostdús lisztfélét sikerült ebben a kenyérben összevariálnom. A férjednek nem biztos , hogy ízlene, mert tényleg egy szorosabb, bár nagyon finom kenyér. Az én férjem és gyerekeim eddig nem ették meg, vagy csak morogva az ilyen jellegű kenyeret, de ez kimondottan ízlett nekik is. A sok féle pehely kis változtatással is megoldható. Szezám és lenmagot biztos kapsz valahol, ha pehelyben nem is, de magként igen. Ezt ugyanazon a darálón le lehet darálni, mint a rozspelyhet és máris nem olyan komplikált a recept.
A kovászt én mindig lefedve tárolom, így kifutni is nehezebben tud. Összesen egyszer sikerült csak a fedett dobozból is kimásznia. Meg sosem száradt meg.
Korábban egyszer már én is csináltam kovászt, majd hónapokra sutba vetettem az ötletet, mert nem vált be. A gondolat azonban nem hagyott nyugodni, így újra próbáltam, leegyszerűsítettem és ma már tökéletesen működik a dolog.
Kevesebbet dolgozzál, ha megteheted és néha sütögessél is egy kicsit, üdv, Margit
Az After Eight Süti recepjét Bilonka weboldaláról másoltam az én véleményemet a fórumon olvashatjátok.Nekem sajnos nem lett elég mentás mert nem volt itthon szárított menta és a marcipán sem került bele de nekem igy is finom lett, a párom szerint még több cukor lehetne benne.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit