A pontos recept ismeretében könnyebb lenne segíteni, hogy mi lehetett a kenyereddel a probléma. A gyorsprogram nem igazán jó, csak ha tényleg nagyon kevés az ideje az embernek és sürgősen kenyérre van szüksége. A kelesztési időt nem igazán lehet megrövidíteni büntetlenül.
Nagyon aranyos vagy, hogy segítesz és a kolleganődet is belevontad a dologba. A kovászos változatra is hamarosan, lehetőleg még e hét végén sort kerítek. Remélem nem jön közbe semmi. Sietnem kell vele, hogy a kolléganődnek mihamarabb tudjál Te is nyújtani belőle :-))
Tegnap sütöttem egy kenyeret, majd annak a képeivel jelentkezem ma először. Másfél napja nem nagyon tudtam a géphez jönni, de legalább egy kenyeret csináltam tegnap. Ma meg semmit, de már nincs is hozzá erőm ma :-(
Nekem kétlapátos Eta gépem van, gondolom hasonló a Tiedhez. Ha javasolhatom, próbáld ki a Fehér kenyeret. Ez egy bevált, sokak által próbált kenyér, ami elsőre is szokott sikerülni. Nagyon jó alaprecept, amit rengeteg féle képpen lehet a későbbiekben variálni.
Mesélj majd, hogy sikerülnek a kenyereid és miket sütsz. Várom a beszámolót, üdv, Margit
Kicsit elmaradtam mostanában, de nagyon köszönöm szépen a segítséget. (tényleg finomliszt és rétesliszt keveréke) Megpróbáltam a sütőlisztből angol teakenyeret sütni, de nem sok sikerrel. :( Sajnos beesett a teteje, és ehetetlen is lett (vizes, szivacsosszerű). Nekem Clatronic típusú 2 lapátos gépem van (de lehet hogy ezt már írtam) és ennek a normál programjával - ami erre a mennyiségre 3 óra 20 perc - sütöttem. Szerintetek mit kéne másképp adagolnom? Vagy egy gyors sütési programot választani? (az 2 órás)
Előre is köszi a segítséget! :)
Annyi a jó recept, hogy alig várom hogy teljenek a napok és fogyjon a hami amiket sütök, mert rengeteget szeretnék kipróbálni még! :)
Szia MargitT
Ígérem a pacsni elnevezésével nem zaklatlak többet, inkább megsütöm! De beszélgettem ma az egyik kolléganőmmel, aki német szakos, és érdeklődtem a Wandas Seelen, és a Schwabicshe Seelen jelentéséről, hogy ő hogy fordítaná. Az utóbbi egyből adta magát: Sváb szelet, az előző (a pacsni) már gondolkodóba ejtette egy kicsit, s miután lerajzoltatta velem, hogy hogy néz ki, ő a nyújtott szelet, vagy ívelt szelet fordítást tartaná jónak. Mivel a recept szerint meg kell nyújtani a szeleteket, inkább a nyújtott szeletet tartja hozzá illőnek. ezután természetesen ő kérdezett, hogy mikor nyújtanák neki belőle át egy párat, mert már olyan régen sütöttem! (A múlt héten, kínáltam meg utoljára!) A kovászom már újra erjesztem, kíváncsian várom a kovászos verziót!
Üdv Ilus.
Szép napot kívánok! Ma beléptem a kenyérsütő gép tulajdonosok táborába.Meg is sütöttem az első alapkenyeremet. Jó sós lett, de finom. Van valakinek még Elta gépe? Két keverő lapátos. Mi a vélemenyetek róla?
Örülök, hogy kipróbáltad ezt a kenyeret is és megírtad a véleményedet róla. Azt hiszem, hogy hozzáfűzöm a recepthez és a végére írok egy kis módosítás ötletet. Nekem is egy kicsit szorosabb jellegű kenyér lett, de nagyon finom volt. Arra gondolok, hogy a kovász mennyiségét lehetne egy kicsit csökkenteni és az élesztőt megemelni. Még kigondolom, de lehet, hogy ki is próbálom, úgyis most készülök valamit sütni :-)
Szeretnék beszámolni legujabb sütésemről.Sütöttem egy kovászos kenyeret a Te Ünnepi kenyér receptje alapján, de ugy, hogy este bedagasztottam egy tálba tettem mivel hűvös az este kiraktam az ablakba, reggel fél hatkor felkeltem és átgyurtam formáztam zacskóba tettem és még kelesztettem ugy 7-g. Sütöbe tettem és begyujtottam kicsit ráaludtam ezért sötétebb lett mint szerettem volna. De nagyon szép kenyér lett, megkóstoltam a héja vastag egy kicsit de nem kemény hanem jó ropogós.A kenyér kicsit sűrű.
A Fehér kenyér a legegyszerűbb gépi receptem, ennek variációja a soklisztes, vagy a tönkölylisztes kenyér. A porélesztő lesz csak a probléma, mert én csak friss élesztőt használok. Írd meg milyen porélesztőt használsz, valahol van egy porélesztő-friss átváltásom, majd megkeresem. Ahány féle porélesztőt lehet kapni, annyi féle az átváltás is.
Köszönöm a válaszodat. Nálam is az a probléma, hogy egy tepsi péksütemény nem elég. A második mindig sokkal tovább kel, mint az első. Van hogy bedugom a hűtőbe, főleg amikor nagyon meleg volt, hogy ne keljen túl. Ha ehhez nincs kedvem, akkor meg sűrűbben rakom, de akkor eléggé összekelnek.
Örülök, hogy tetszik a gesztenyés csiga, nagyon finom volt. Ezt nem locsoltam meg tejjel, így is puha, szaftos volt.
Sok sikert hozzá, mesélj majd a sikeréről, üdv, Margit
Szia Margitka!
Kicsit el voltam havazva, ezért a késői válasz.
A légkeveréses sütőben süteményekből egyszerre 2 tepsivel lehet sütni, mindegyik egyformán szépen megpirul. Én rendszeresen sütök így, pl. brióst, mert ha mindenki itthon van akkor a férfinépnek 1 tepsivel kevés :))))
A sütő tisztítása nekem nem okoz gondot, igaz mindjárt sütés után ahogy langyosra hűl, ki szoktam takarítani, mert ha ráég akkor már nehezebb kitisztítani, de a hideg zsíroldóval a ráégést is le lehet takarítani.
A gesztenyés csigádat már ki néztem magamnak a hétvégére megsütöm. Te meglocsoltad tejjel, úgy mint a kakaós csigánál szokás, vagy csak simán megsütötted?
Szép napot jó sütögetést holnapra is.
üdv.
Buzablans
Köszönöm, hogy Te is töröd a fejedet a pacsni új nevén :-))
Azt gondolom, hogy ha a masni feliratra kattintana valaki és meglátna a recept mellett egy egyenes tésztadarabkát, akkor csalódottan csukná be a recept-ablakot.
A masni aranyos név lenne, találjunk ki hozzá egy péksüteményt ! :-))
Írd meg, ha van további ötledet, mert ezt a szegényt tényleg jó lenne elkeresztelni valami jó névre!
Megsütöttem a Szarvacskát,csak kiflinek.Először szarvacskát akartam ,de mikor formáztam és elvágtam túl kicsinek találtam,ezért egyben hagytam.Így lett 8 db kiflim.Nagyon szépek lettek,tennék fel képet is róla csak nem tudom hogy ide hogy lehet beszúrni .
Sajnos én is a rohanás időszakát élem, nagyon kevés időm jut mindenre, amire szeretném. Emiatt is csináltam meg ezt a pacsnit, mert van még egy a tarsolyomban :-)) Schwäbische Seelen a neve. Ez kovászos(abb) jellegű, ezt is szeretném kipróbálni.
Napok óta azon töröm a fejem, hogy a Wandas Seelent, be kellene dobni és megsüttetni. Kinyomtattam, képekkel együtt, de egyszerűen nincs időm semmire :-( A halálom az agytalan összedobált munka, pedig nap mint nap erre kényszerülök az idő szorításában.
Szerintem a PACSNI nagyon találó. A mi nyelvi szemléletünket is jól tükrözi. A Seelen technikája és mondandója számomra nem kapcsolatos a német kulturával. A lélek a keleti kulturákban a mindennapokban erősebben dominál. A miénkben is. Egyenlőre ennyire futotta. Rohannom kell. HÁLÁS KÖSZÖNET A SZÉP MEGLEPETÉSÉRT ;-))
Engem pedig a más nyelvek kevéssé intenzív ismerete tesz bizonytalanná a fordításokban ,de azért igyekszem.
Erről jut eszembe, nem tudsz valami jó kifejezést a mai sütésem eredeti nevére?
Seelen - nek hívják és bármennyit kutakodtam, nem találtam egy olyan kifejezést, amivel egy péksüteményt lehetne illetni. Van pedig egy nagyon komoly német szótáram, amiben rengeteg olyan kifejezést megtaláltam már, ami itt a Neten nem volt fent. Ez a szó is benne van és van is egy csomó magyarázat hozzá, csak egyik sem felelt meg. Ezzel a pacsni névvel egy kis képzavart fogok okozni, de nem tudtam jobbat kitalálni.
Várom válaszod, hátha keresztmamája tudnál lenni a kis pacsnimnak
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit