Nem csodálom, hogy elfáradtál. Ez a torta nem egyszerű, biztos jó sokat dolgoztál vele. Biztos nagyon finom lesz, a hozzávalókból nekem legalábbis úgy tűnik.
A Joli napocskáját már nekem is meg kellene sütnöm, de állandóan valami mást sütök, pedig az is biztos nagyon finom.
Holnapra már nagyjából kitaláltam valamit, még pontosítanom kell magamban az ötletet, de remélem sikerülni fog. Valami kenyérfélét pedig keresek a német receptjeim között. Van egy nyers reszelt krumplis, az nagyon izgatja a fantáziámat, lehet, hogy azt választom.
Kíváncsi vagyok hogy sikerül a kalácsod. Az édes tészták jobban bírják a gyors programokat, ilyenkor még egy kicsit több élesztőt is lehet bele tenni.
Ha a kelesztési idő végére nem kel meg rendesen a tészta, akkor ki lehet a gépet kapcsolni, hagyni tovább kelni a tésztát, majd a sütés programon megsütni.
Ezzel már biztos elkéstem, de lehet, hogy még máskor vagy másnak jól jöhet az ötlet :-))
A stressz és a magas vérnyomás nem jó dolog, sokkal jobb a jó kedv. Ez még a magas vérnyomáson is segítehet. Az lenne a jó, ha inkább, ennek tudnánk hódolni :-)
Köszönöm a segítségedet, amíg nem voltam itt, az undok papírjaim nem engedtek el.
Ma megsütöttem Joli napocskájának rozslisztes változatát 30 dkg bl 80-as és 20 dkg teljesőrlésű rozslisztből máson nem változtattam. Én most két napocskát sütöttem belőle naygon guszták lettek.
A torta méteres kalács tésztájábol sütöttem két lapot ezeket felvágtam és egymásra raktam a következő töltelékkel 1 -1 cs vaníliás - és csokoládés pudingot megfőztem 4 dl tejben, langyosra hűtöttem és hozákevertem 25 dkg túrót természetesem megfelezve.Mint a méterest felváltva fehér lap barna krém, barnalap fehér krém amig el nem fogyott a hozzávaló a végén bevontam csokimázzal. Holnap lesz felvágva majd elmesélem milyen igy kóstolgatva nekem izlik. Mást már nem sütöttem mert elfáradtam.
:-)) Olyan jópofa dolgokat tudsz kitalálni, most a jó öreg.....
Vannak olyan Vorteig-gel készülő receptek amiket kovász nélkül ill. gyorskovásszal is meg lehet csinálni. Csak azért gondoltam, hogy ne kelljen 1 hetet várnia Poppi-nak, amíg magának is süthet kenyeret. Eközben elkészülhet az igazi kovásza, aztán már tud azzal sütögetni.
A délutáni szundikálásért irigyellek, nekem sajnos nem jön össze. Most megyek undok papírmunkát végezni, de azért időnként benézek ide is.
Persze, hogy emlékszem Rád, csak ott más néven voltál azt hiszem.
Ha megnézed a képeken, Kenyérkének egy befőttes üvegben van a kovásza, szeirntem a nagyobb, de normál méretű az üveg.
Én egy fél kilós vajasdobozzal kezdtem, ma egy 1 literes dobozban tartom a kovászom. Az etetés utáni aktív fázisban kb. 3-szor szoktam visszakeverni a helyére, utána már békességben elfér, nem akar kimászni. Elkezdtél már kovászt csinálni? Jó huzatmentes hely kell, főleg az élesztőmentesen indított kovásznak.
Ha nem kezdtél még el kovászt csinálni, akkor kitalálhatunk valamit, hogy hamarabb is süthessél magadnak kenyeret, mert arra majd egy hetet kell várni. Van ötletem :-)) A németek elég sok receptje indul egy rövidebb kovászolt jellegű, úgynevezett "előtésztával", ezzel lehet helyettesíteni a rendes kovászt, amíg az elkészül.
Azt teljesen komolyan írtam, hogy kíváncsi vagyok a továbbiakra. Jó dolog valakinek az első lépéseit követni és vele együtt izgulni :-)
Akkor majd beszámolok mindenről:) szerintem kíbirom, mert annyira szeretném ha reggel friss meleg kenyérrel üdvözölhetném a családot:) Egyébként én vagyok nlc-ről a rozsos,sikér mentes kenyeret sütni akaró leány, csakhogy összeálljon a kép, ha emlékszel:) az első sütésekből még nem fogok sokat enni csak csínján 1-1 szeletet, majd ha kész lesz a Kenyérke útmutatásai alapján készített rozskovászom, és csinálok sikérmenteseket, akkor jön el az én időm:)) mmm,nyami, már alig várom:) mekkora befőttesüvegben érdmes csinálni a kovászt, mekkorára fog az megnőni? még sose készítettem...
A BL 80-as kenyérliszt sima üzletekben kapható, de nem mindenhol. Tescoban tudom, hogy van. Én egy malomban szoktam venni. Ha nem kapsz akkor finom és rétesliszt keverékével süssél, fehér kenyérnek ez is tökéletesen jó. Az arányt a receptnél feltüntettem.
Ezt a kenyeret sima fehérkenyérprogramon, vagy alapprogramon sütheted. Elsőre a közepes színt válasszad, aztán meglátod, hogy milyen lesz az eredmény. Utána már eszerint tudsz dönteni.
Csodálom, ha kibírod reggelig sütés nélkül :-)) Én biztos nem bírnám ki, mint ahogy annak idején, ahogy hazakerült a gépem, azonnal nekiláttam sütni.
De túl a viccen, tényleg érdemes rengeteget sütni az első 3 napban, hogy ha baja lenne a gépnek, akkor azonnal kicseréljék és ne kelljen a szervízre várni 1-2 hetet.
Na, kíváncsi vagyok mindenre, majd jelentkezzél, üdv, Margit
És hány órás a program ehhez az "alap" kenyérhez általában? gondolom minden gépnél kicsit más, de azért mégis. Mert felkelek és akkor hajnalban beledobálom a cuccokat, csak reggelre szeretném ha kész lene:) tudni fogom melyik programot válasszam hozzá, használhatók a leírásai a gépeknek, vagy az ember inkább maga tapasztalja ki melyik kenyérhez melyik sütési mód kell és milyen barnasági fokozaton. BL 80as liszt egy sima matcben vagy ilyesmiben is kapható? csakmert mikor megyek koraeste a gépért a mammutba a saturnba (ott most 9900, ez a reklám helye:) akkor ott venném meg a hozzávalókat.
Szerintem a kisebb változatot csináld majd meg, mert bizonyos mennyiségnél kevesebbet nem tudnak a gépek dagasztani.
Az első három napban érdemes a szomszédoknak is sütni, hogy minél többet menjen a gép. Így derülhet ki a csereidő alatt, ha valami hibája van.
Elsőre ne süssél előre programozva. Figyelni kell a tésztát és meg kell tanulni, hogy milyennek kell lenni a jó kenyértésztának. Sok keserűségtől kímélheted meg magad ezzel.
A programozáshoz az a lényeg, hogy az élesztő csak a liszttel érintkezhet. Sem folyadékkal, sem cukorral, sem a sóval. A liszt az egyetlen, ami nem indít el semmilyen reakciót az élesztővel.
Ha nem programozva sütsz, akkor ez nem olyan fontos, hiszen rövid időn belül, úgyis mindent összekever a gép.
Sok sikert a vásárláshoz és az első sütéshez. Várom a további jelentkezésedet és a beszámolót az első kenyeredről, üdv, Margit
Ha el tudsz jönni e kefirgombáért, az lenne a legjobb megoldás. Szerintem a továbbiakat már e-mailben megbeszéljük. Jelentkezzél légyszíves, hogy mikor lenne Nektek alkalmas az út.
A gyerekeim nem itták soha a kefirt, de ezt nagyon szeretik. Kis csúsztatással "gyümölcsjoghurtot" is tudsz belőle csinálni a kisfiadnak. Azon kívűl, tényleg ebből és aludttejből csinálom a kenyereimet is.
A sima fehérkenyeredet fogom megcsinálni, remélem sikerül! beprogramozva szeretném csinálni, hogy érdemes akkor a hozzávalókat belepakolni, milyen sorrendben? mert tufom h az élesztő miatt fontos, hogy csak liszttel érintkezzen. De a többit? Irnál egy sorrendet hogy hogy öntsem bele a dolgokat az üstbe? Ja és ha minden értéket felezek a nagyobb kenyered mértékeinél, akkor ugyanolyan kenyerem lesz csak kisebb? Mert igazából csak 2személyre kellene kenyér, meg elsőre nem is szeretnék olyan hatalmasat sütni, hátha nem lesz olyan jó...köszi a segítséget, és szuper a honlapod, gratulálok hozzá!:):)
Örülök a Weggli sikerének. A lapossága lehet, hogy a kevesebb liszttől volt. Ha a kisfiadnak ízlett, akkor már nagy baj nem lehet
Nagyon megköszönöm, ha küldesz a gépedről leírást, örülnék neki.
A képeket is örömmel fogadom. A hozzászólásomnál a nevemre kattintva előugrik egy ablak, és abban megtalálod az e-mail címemet. Ide tudod a képeket és a gépleírást is küldeni.
A recepteket, ha megkérhetlek, a receptes fórumba írd be, onnan tovább tudom szerkeszteni és áttenni a receptes ABC-be.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit