Szia Joli ! Nagyon örültem mikor a receptek között megtaláltam a Töki pompos recijét. Ugyanis nyáron Párkányban voltunk strandon és ott ettünk, igaz ott kemencében sütötték, de nagyon ízlett. Biztos kipróbálom. csak azt szeretném kérdezni, hogy milyen hőfokon és mennyi ideig sütötted ? Üdv. Julika
Szia Margitka ! Ki fogom próbálni én is, hogy tejben tárolom a kefírgombákat. Gépleírással kapcsolatban: nekem is Nethausom van, ahogy visszaolvastam a hozzászólásokat Kenyérke már küldött Neked erre a típusra leírást.
Sajnos csak ma sütöttem a szokásos csíkos kalácsksozorút, ami ismét nagyon finom lett. Az újdonságok közül az Aranygaluska muffin receptet már kinyomtattam. Privit is írtam Neked. Üdv. Julika
Szia Kila ! Nem haragszom. Úgy gondolom ez a fórum arra is szolgál, hogy segítsünk egymásnak amiben tudunk. Én Budapesten Erzsébeten lakom. Nagyon szívesen megosztom Veled a kefírgombámat. Ha gondolod jelentkezz nyugodtan és megbeszéljük a részelteket. Üdv. Julika
A kalácsot meg lehet csinálni csak BL 80-as lisztből is. A csíkok eltűnését az szokta okozni, hogy túl hamar tetted bele a kakaót a tésztába és belekeveredett a kelleténél jobban. Ezt legközelebb könnyen tudod korrigálni.
Ha legközelebb sütőben szeretnéd sütni, akkor csináld egy kicsit keményebbre a tésztát, hogy meg tudja tartani a formáját kelés és sülés közben.
Hát az első tapasztalatodat megszerezted, mégpedig, hogy mérni pontosan kell. Sajnos hasraütésre, csak elég sokára fogsz tudni sütni, akkor sem teljesen biztos, hogy sikerrel.
A folyadék biztos kevés lehetett, ha olyan volt a kenyér állaga, ahogy írtad. Az élesztővel azonban vigyázz!! Ha kellő mennyidégű folyadékkal csinálod a tésztát, akkor rendesen meg tud kelni. Ha túl sok élesztőtt teszel, akkor sütésnél visszaesik a kenyér teteje.
Remélem azóta sikerült már jobb kenyeret sütni, majd mesélj, üdv, Margit
Nagyon örülök, hogy láthattalak titeket. Nagyon aranyosak a képek, gratulálok a fiaidhoz :-))
Nincs miért elnézést kérned, ez a fórum nem kenyeres fórum. Legalábbis reményeim/vágyaim szerint nem az. Azt szeretném, ha itt bármiről tudnánk beszélgetni, nem csak a kenyerekről. Meg lehet beszélni, hogy hol mit lehet olcsóbban venni, ki mit főzött, vagy milyen pulóvert köt éppen. Annak örülnék, ha kötetlen beszélgetéssé válna az itteni és nem mindig én lennék a címzettje a leveleknek, hanem egymással is leveleznétek.
Most viszont csipogott a gépem, mennem kell, mert nem lesz "meglepi-süti" a gyerekeimnek. Majd jelentkezem vele.
Köszönöm a leveledet, átjavítottam mindent. A Nethaushoz betettem mindent, az AFK-nál csak egy utalást hagytam, majd nézd meg légyszíves.
A kisfiam honlapjának a linkjét már feltettem a Kedvenc oldalaim közé. Ő tuningolt autókról csinált egy oldalat. A középső fiamnak még nagyon kezdetleges az oldala, az övét majd akkor linkelem be, ha már lesz nézegetni való rajta. Ő letölthető játokokkal és ezzel kapcsolatos dolgokkal tölti fel az oldalát, de még csak néhány napja kezdte el. Hát, őket ezek a dolgok érdeklik most.
Mikor először vettem sütős-zacskót, otthon derült ki, hogy elég kis méret, nem fér bele a tészta, vagy ha bele is fér, nincs helye kelni. Így szétvágtam két zacskót lappá, az egyiket a tészta alá tettem, a másikat rá és jól betűrögettem, hogy nem legyen rés :-) Nem liszteztem semmit. Ha zacskóba tenném, se lisztezném.
Szerbusztok! Szóval megsült a kalács, több hibát elkövettem, pl.BL80-as liszttel sütöttem csak, pedig a receptben nem így van. Ízre finom lett ugyan, de a csíkok csak itt-ott látszanak benne. Majd legközelebb megpróbálom sütőben sütni. Milyen zacskóban sütitek a kenyeret, és hogy teszitek bele a masszát? Tesztek bele lisztet, vagy hogy kell? Én nagyon szeretek főzni, de a sütés soha nem volt erősségem.
Az első kenyérkém valóban csak kenyérKE lett,a legnagyobb jóindulattal mondva,ugyanis alig lett nagyobb mint egy cipó:D Margit fehérkenyerének kisebb változatát csináltam meg, de a méricskélést csak szemre végezve, mert a hajnali kelés után eszméltem rá, hogy a mérleg a szomszédban van:)) Csak nem megyek át fél 6kor:) Ugyhogy valószínűleg meg van a ludas az aprócska méretért, a 4 mmes kemény héjért és az igen masszív belsőért. De az íze finom lett, a reakciók a következők voltak:"jaj, de kis aranyos", "mi, ez?", "hmmm", "jópofa". :D Asszem ezzel mindent elmondtam. :) Meg lehet hogy azt is elrontottam, hogy beraktam a hozzávalókat elindítottam, és miután gyúrta 9 percig, lecsekkoltam hogy milyen az állaga és beleraktam egy evőkanál vizet. na de nem tudtam hogy 10perc után áll le a gyúrás, és még nem dolgozódott bele a tésztába a víz.. Igy kikapcsoltam a a masniát, és újrainditottam a programot, és megint 10percet gyúrattam a kicsikét, hozzáadva még néhány kanál vizet, mert az állaga annyira kemény volt, hogy az ujjamnak majdhogynem kűzdenie kellett hogy belemenjen. Na jó azért nem, de távol állt a puhától. Ugyhogy a problémaa mérleghiányból adodott, melyre a kezdő pék szerint több folyadék és több élesztő a gyógyír, a mérlegen kívül persze. Jól mondom?:)
Gyönyörű lett a kenyér az izét sajnos nem tudom mert a sógornőmnek készült ezért nem vágtam meg.Két fiam van igen nagyon élvezem a kicsivel való dolgokat most szokjuk az óvodát.Az NLC fórumon tetten egy pár képet a családomról igaz múlt évben készültek, ott megnézheted. Sajnos a számítógépes világ sok rosszat is tartogat főleg az internet, hogy összevagyunk kötve nem tudod ki mikor nyúl a dolgaidba, hát nagyon sajnálnám ha az oldaladdal történne valami mert rengeteg munkád van benne, és sok-sok pékecskének segítesz vele. Bocs ha most nem a sütés volt a fő témám.
Köszönöm, hogy feltetted a gépeimről írt ismertetőt. Egy kis változtatást azért mégis kérnék.
Szándékosan írtam együtt a két gépről, mert technikailag teljesen megegyeznek, viszont igazán tapasztalatom csak a NetHausról van, ezért csak a NetHaushoz tedd be legyenlőre légyszíves. Ha az AFK-t is hosszabb ideje használom s kellő, megbízható tapasztalatokról tudok beszámolni, akkor szétbonthatjuk.
Egy picit kiegészítve és átformázva újra megküldöm a leírást. Szeretném ha hasonlóan lehetne betenni, ahogyan én megszerkesztettem, mert a kiemeléseknek és a mondanivalóhoz való megformázásnak csak ekkor van jelentősége.
Köszönöm a dícséretet a fiam nevében. Egész belepirult, amikor megmutattam neki :-)) A középső fiam is most csinál egy oldalt, de az övé még nagyon ketdetleges állapotban van. A kicsi már megcsinálta egyszer az oldalát, de egy hacker feltörte és mindent ellopott róla. Névjegyet is hagyott, de nem lehet semmit tenni ellene. Amióta a kicsivel ez történt, azóta félek, hogy ne járjak én is így, mert nem tudom, hogy tudnám újra ezt az egészet megcsinálni.
Nálatok jó nagy korkülönbség van a két gyerek között. Fiúk, lányok? Jó lehetett ilyen hosszú idő után újra babázni.
Ennél szerintem már nem is lehet többet sütni, mint amennyit Te sütsz. Minden nap rengeteg finomsággal kényezteted a családodat már így is.
Most tettem a sütőbe a kenyeret csak nem birtam megállni, hogy a gép süsse meg. A második dagasztás után kivettem és jól átgyurtam kerekre formáztam és egy zacsiba és egy kerek jénaiba tettem kelesztettem és olyan nagy lett, hogy majd kifolyt a jénaiból ezért bedugtam a sütőbe, remélem jó lesz.Ha kész megyek aludni.A jövő héten szabin leszek lesz több időm sütögetni. Az én gyermekeim egyik 13 a másik 3 éves. A fiadnak gratula a honlapjához.
Valóban én is egy bagoly vagyok, van, hogy 1/2 3 - 1/2 4 között megyek el aludni.
Ilyenkor tudok nyugodtan a gépnél ülni, keresgélni és dolgozni. A gyerekeim nekem már elég nagyon, péntek szombaton, amikor nincs másnap suli éjfélig itt lehetnek. Hét közben 10-kor mennek el aludni. A férjem meg nagy TV néző, itt megy a hátam mögött minden este a sok film, amit én nem nézek. Nekem ez a szórakozásom, persze csak a kenyérsütés után van a sorban :-))
Nem volt a torta túl macerás van benne gyakorlatom minden születésnapra én készítem a tortákat.Ez ugy jött, hogy először méteres kalácsot akartam sütni, de hát születésnapra torta dukál ezért kitaláltam, hogy igy csinálom meg. Mikor meg a töltelék készült eszembe jutott a túró és igy lett a torta.Most pihentem de nem nyugszom sütök még egy Stahl féle Rozsos-diós kenyeret, most dagasztja a gép. A leghosszabb programon gondoltam elkésziteni.
Majd beszámolok róla.További szép estét Üdv:-)) Jégkása
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit