Szia Margitka ! Ki fogom próbálni én is, hogy tejben tárolom a kefírgombákat. Gépleírással kapcsolatban: nekem is Nethausom van, ahogy visszaolvastam a hozzászólásokat Kenyérke már küldött Neked erre a típusra leírást.
Sajnos csak ma sütöttem a szokásos csíkos kalácsksozorút, ami ismét nagyon finom lett. Az újdonságok közül az Aranygaluska muffin receptet már kinyomtattam. Privit is írtam Neked. Üdv. Julika
Szia Kila ! Nem haragszom. Úgy gondolom ez a fórum arra is szolgál, hogy segítsünk egymásnak amiben tudunk. Én Budapesten Erzsébeten lakom. Nagyon szívesen megosztom Veled a kefírgombámat. Ha gondolod jelentkezz nyugodtan és megbeszéljük a részelteket. Üdv. Julika
A kalácsot meg lehet csinálni csak BL 80-as lisztből is. A csíkok eltűnését az szokta okozni, hogy túl hamar tetted bele a kakaót a tésztába és belekeveredett a kelleténél jobban. Ezt legközelebb könnyen tudod korrigálni.
Ha legközelebb sütőben szeretnéd sütni, akkor csináld egy kicsit keményebbre a tésztát, hogy meg tudja tartani a formáját kelés és sülés közben.
Hát az első tapasztalatodat megszerezted, mégpedig, hogy mérni pontosan kell. Sajnos hasraütésre, csak elég sokára fogsz tudni sütni, akkor sem teljesen biztos, hogy sikerrel.
A folyadék biztos kevés lehetett, ha olyan volt a kenyér állaga, ahogy írtad. Az élesztővel azonban vigyázz!! Ha kellő mennyidégű folyadékkal csinálod a tésztát, akkor rendesen meg tud kelni. Ha túl sok élesztőtt teszel, akkor sütésnél visszaesik a kenyér teteje.
Remélem azóta sikerült már jobb kenyeret sütni, majd mesélj, üdv, Margit
Nagyon örülök, hogy láthattalak titeket. Nagyon aranyosak a képek, gratulálok a fiaidhoz :-))
Nincs miért elnézést kérned, ez a fórum nem kenyeres fórum. Legalábbis reményeim/vágyaim szerint nem az. Azt szeretném, ha itt bármiről tudnánk beszélgetni, nem csak a kenyerekről. Meg lehet beszélni, hogy hol mit lehet olcsóbban venni, ki mit főzött, vagy milyen pulóvert köt éppen. Annak örülnék, ha kötetlen beszélgetéssé válna az itteni és nem mindig én lennék a címzettje a leveleknek, hanem egymással is leveleznétek.
Most viszont csipogott a gépem, mennem kell, mert nem lesz "meglepi-süti" a gyerekeimnek. Majd jelentkezem vele.
Köszönöm a leveledet, átjavítottam mindent. A Nethaushoz betettem mindent, az AFK-nál csak egy utalást hagytam, majd nézd meg légyszíves.
A kisfiam honlapjának a linkjét már feltettem a Kedvenc oldalaim közé. Ő tuningolt autókról csinált egy oldalat. A középső fiamnak még nagyon kezdetleges az oldala, az övét majd akkor linkelem be, ha már lesz nézegetni való rajta. Ő letölthető játokokkal és ezzel kapcsolatos dolgokkal tölti fel az oldalát, de még csak néhány napja kezdte el. Hát, őket ezek a dolgok érdeklik most.
Mikor először vettem sütős-zacskót, otthon derült ki, hogy elég kis méret, nem fér bele a tészta, vagy ha bele is fér, nincs helye kelni. Így szétvágtam két zacskót lappá, az egyiket a tészta alá tettem, a másikat rá és jól betűrögettem, hogy nem legyen rés :-) Nem liszteztem semmit. Ha zacskóba tenném, se lisztezném.
Szerbusztok! Szóval megsült a kalács, több hibát elkövettem, pl.BL80-as liszttel sütöttem csak, pedig a receptben nem így van. Ízre finom lett ugyan, de a csíkok csak itt-ott látszanak benne. Majd legközelebb megpróbálom sütőben sütni. Milyen zacskóban sütitek a kenyeret, és hogy teszitek bele a masszát? Tesztek bele lisztet, vagy hogy kell? Én nagyon szeretek főzni, de a sütés soha nem volt erősségem.
Az első kenyérkém valóban csak kenyérKE lett,a legnagyobb jóindulattal mondva,ugyanis alig lett nagyobb mint egy cipó:D Margit fehérkenyerének kisebb változatát csináltam meg, de a méricskélést csak szemre végezve, mert a hajnali kelés után eszméltem rá, hogy a mérleg a szomszédban van:)) Csak nem megyek át fél 6kor:) Ugyhogy valószínűleg meg van a ludas az aprócska méretért, a 4 mmes kemény héjért és az igen masszív belsőért. De az íze finom lett, a reakciók a következők voltak:"jaj, de kis aranyos", "mi, ez?", "hmmm", "jópofa". :D Asszem ezzel mindent elmondtam. :) Meg lehet hogy azt is elrontottam, hogy beraktam a hozzávalókat elindítottam, és miután gyúrta 9 percig, lecsekkoltam hogy milyen az állaga és beleraktam egy evőkanál vizet. na de nem tudtam hogy 10perc után áll le a gyúrás, és még nem dolgozódott bele a tésztába a víz.. Igy kikapcsoltam a a masniát, és újrainditottam a programot, és megint 10percet gyúrattam a kicsikét, hozzáadva még néhány kanál vizet, mert az állaga annyira kemény volt, hogy az ujjamnak majdhogynem kűzdenie kellett hogy belemenjen. Na jó azért nem, de távol állt a puhától. Ugyhogy a problémaa mérleghiányból adodott, melyre a kezdő pék szerint több folyadék és több élesztő a gyógyír, a mérlegen kívül persze. Jól mondom?:)
Gyönyörű lett a kenyér az izét sajnos nem tudom mert a sógornőmnek készült ezért nem vágtam meg.Két fiam van igen nagyon élvezem a kicsivel való dolgokat most szokjuk az óvodát.Az NLC fórumon tetten egy pár képet a családomról igaz múlt évben készültek, ott megnézheted. Sajnos a számítógépes világ sok rosszat is tartogat főleg az internet, hogy összevagyunk kötve nem tudod ki mikor nyúl a dolgaidba, hát nagyon sajnálnám ha az oldaladdal történne valami mert rengeteg munkád van benne, és sok-sok pékecskének segítesz vele. Bocs ha most nem a sütés volt a fő témám.
Köszönöm, hogy feltetted a gépeimről írt ismertetőt. Egy kis változtatást azért mégis kérnék.
Szándékosan írtam együtt a két gépről, mert technikailag teljesen megegyeznek, viszont igazán tapasztalatom csak a NetHausról van, ezért csak a NetHaushoz tedd be legyenlőre légyszíves. Ha az AFK-t is hosszabb ideje használom s kellő, megbízható tapasztalatokról tudok beszámolni, akkor szétbonthatjuk.
Egy picit kiegészítve és átformázva újra megküldöm a leírást. Szeretném ha hasonlóan lehetne betenni, ahogyan én megszerkesztettem, mert a kiemeléseknek és a mondanivalóhoz való megformázásnak csak ekkor van jelentősége.
Köszönöm a dícséretet a fiam nevében. Egész belepirult, amikor megmutattam neki :-)) A középső fiam is most csinál egy oldalt, de az övé még nagyon ketdetleges állapotban van. A kicsi már megcsinálta egyszer az oldalát, de egy hacker feltörte és mindent ellopott róla. Névjegyet is hagyott, de nem lehet semmit tenni ellene. Amióta a kicsivel ez történt, azóta félek, hogy ne járjak én is így, mert nem tudom, hogy tudnám újra ezt az egészet megcsinálni.
Nálatok jó nagy korkülönbség van a két gyerek között. Fiúk, lányok? Jó lehetett ilyen hosszú idő után újra babázni.
Ennél szerintem már nem is lehet többet sütni, mint amennyit Te sütsz. Minden nap rengeteg finomsággal kényezteted a családodat már így is.
Most tettem a sütőbe a kenyeret csak nem birtam megállni, hogy a gép süsse meg. A második dagasztás után kivettem és jól átgyurtam kerekre formáztam és egy zacsiba és egy kerek jénaiba tettem kelesztettem és olyan nagy lett, hogy majd kifolyt a jénaiból ezért bedugtam a sütőbe, remélem jó lesz.Ha kész megyek aludni.A jövő héten szabin leszek lesz több időm sütögetni. Az én gyermekeim egyik 13 a másik 3 éves. A fiadnak gratula a honlapjához.
Valóban én is egy bagoly vagyok, van, hogy 1/2 3 - 1/2 4 között megyek el aludni.
Ilyenkor tudok nyugodtan a gépnél ülni, keresgélni és dolgozni. A gyerekeim nekem már elég nagyon, péntek szombaton, amikor nincs másnap suli éjfélig itt lehetnek. Hét közben 10-kor mennek el aludni. A férjem meg nagy TV néző, itt megy a hátam mögött minden este a sok film, amit én nem nézek. Nekem ez a szórakozásom, persze csak a kenyérsütés után van a sorban :-))
Nem volt a torta túl macerás van benne gyakorlatom minden születésnapra én készítem a tortákat.Ez ugy jött, hogy először méteres kalácsot akartam sütni, de hát születésnapra torta dukál ezért kitaláltam, hogy igy csinálom meg. Mikor meg a töltelék készült eszembe jutott a túró és igy lett a torta.Most pihentem de nem nyugszom sütök még egy Stahl féle Rozsos-diós kenyeret, most dagasztja a gép. A leghosszabb programon gondoltam elkésziteni.
Majd beszámolok róla.További szép estét Üdv:-)) Jégkása
Szia! Nekem pont ilyen gépem van. Ezen az oldalon is találsz a nevem alatt reciket hozzá, de még többet találsz margit2.uw.hu/kata25.html cimen. Ha a gépleírásoknál elolvasod amit a gépről írtam az is segítségedre lehet. Én is nagyon kíváncsi vagyok az eredményre. Sok sikert kívánok.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit