Szia Julika! Tegnap megittuk az első kefírt! :-) Nagyon hamar elfogyott az 1 liter, pedig volt egy kis érdekessége: kissé lakapott forraláskor a tej, és így a kefírnek is lett égett utóíze :-) Szerencsére a gombácskákat nem zavarta a dolog! A kenyeret is ezzel készítettem! Sütöttél az amaránttal? Szia, szép napot! kila
Közeledik a Karácsony. Kinek jutott már eszébe? Nekem eszembe jutott róla valami, amiért is a receptes fórumban nyitottam egy új részt, Karácsonyi ételek és sütemények címmel. Arra gondoltam, hogy megoszthatnánk egymással, ki, mit szokott sütni-főzni az ünnepekre. Lehet, hogy új ötleteket, elkészítési módokat leshetnénk el egymástól. Így új dolgokkal lephetnénk meg a családjainkat. Mit szóltok hozzá?
Remélem hamarosan sok-sok recept fogja igazolni az ötletemet.
Várom a recepteket, amiket természetesen - ugyanúgy, mint a többit - egy külön ABC-ben, egybegyűjtve hozzáférhetővé teszek.
Ma kivételesen nem kelt tésztát készítettem. A férjem nagyon szereti a boltban kapható Müzli szeleteket. Egy ideje már foglalkoztat a gondolat, hogy valami hasonlót kellene sütni. Hát ma megtettem és egészen jó eredménnyel. Kicsit puhább lett, mint a boltiak, de szerintem (és a férjem szerint is) nagyon finomak lettek. Az itthon lévő dolgokból készítettem, de szerintem a hozzávalók elég rugalmasan cserélhetők másokra is.
Jó szívvel ajánlom kipróbálásra, egyszerű elkészíteni is.
Az elrontott kenyerek rovata nem is lenne rossz ötlet, bár nem hiszem, hogy túl sok képet kapnék hozzá :-)) Kíváncsi vagyok a nagyobb méret, hogy sikerül, de szerintem siker esetén is érdemes elgondolkozni, hogy nem akarsz-e inkább a hagyományos lisztekkel sütni.
Szia Margit! Köszi a felvilágosítást, kipróbáltam a lisztet. Biztos ami biztos egy kis porélesztőt raktam még külön is hozzá. A baj csak az lett, hogy a legkisebb kenyérméretet választottam az anyagok adagolásakor - minél kevesebbet veszítsek, ha nem lesz jó - és nem töltötte ki a formát rendesen. Egyébként ehető lett csak a formája lett elképesztő. Le sem fényképeztem, bár ha lenne olyan rovatod, hogy elrontott kenyerek galériája, abba befért volna. Holnap megcsinálom közepes mérettel, ha az sem lesz jó maradok a hagyományos liszteknél. Üdv: Csemi
Gondoltam, hogy Te is körülnézel, de nekem is volt éjjel egy kis ráérős időm :-)) Kíváncsi vagyok, ha elszánod magad a rétessütésre, akkor hogy megy majd, mennyire nehéz, melyik változatot csinálod? Szóval mindenfélére ezzel kapcsolatban.
Milyen az a Havasi kifli? Ha ilyan finom lett, beírnád a receptjét a receptes fórumba? Esetleg, ha képet is tudsz hozzá küldeni, akkor azt is feltenném mellé.
Friss élesztővel lehet programozottan sütni, ez nem okozhat problémát. Igaz én nem szoktam így sütni, de másoktól olvastam már ezt a tapasztalatot. A lényeg - de ezt biztos így is csináltad - hogy nem érintkezhet az élesztő semmi mással a liszten kívül. Én pontosan amiatt nem sütök programozva, mert szeretem a tésza állagát figyelni dagasztás közben és korrigálni, ha szükséges.
Köszönöm a recepteket bár már én is kerestem egy párat a neten, gyakorlati tapasztalatokra lettem volna kíváncsi. Talán majd ha jó kedvem lesz és végzek a fogyókúrámmal, ami még 3 hét.Sütöttem programozva egy egyszerű fehér kenyeret amibe nem tettem kefírt csak vizet, lisztet, élesztőt, sót, cukrot, ecetet és olajat. Jó lett csak alul lett kemény a héja. További szép napot. Jégkása
Tegnap megkívántam este egy kis édességet. Sütöttem havasi kiflit. Életemben először. :) Nagyon finom lett. A család a dupla adagot reklamálta. :) Este még odakészítettem a teljes kiőrlésüs kenyérkémet, hogy reggelre finom, friss legyen. Az is lett, csak icipicit beesett a teteje. De azt hiszem az a megoldás, hogy friss élesztővel nem lehet időzítéses kenyeret csinálni. :( Ha valakinek van tapasztalata ezügyben, az írja meg nyugodtan. :)
Szép hétvégét kívánok mindenkinek! (így a végére is) :)
Ildi kérésére feltettem a maláta és a melasz képét. Így könnyebb az üzletekben keresni, ha valaki szeretne venni. A liszteszacskót a dobozok mérete miatt tettem a képre.
Söci ma megcsinálta a kipróbálásra váró receptek közül a Pizza-kenyeret. Nézzétek meg a képét és a véleményét róla, hozzáfűztem az eredeti recepthez. Ezúton is gratulálok hozzá, nagyon szép lett, üdv, Margit
A második kenyerem már az első dagasztása alatt áll, majd csak lesz belőle valami. Azért a kis keletlent is meg lehet enni, a gyerekek a vacsorájukhoz már abból ettek és nem reklamáltak :-))
A réteshez sajnos sokat nem tudok hozzászólmi, annyit tudok csak, hogy maags sikértartalmú lisztből kell készíteni, mert akkor lehet hajszálvékonyra nyújtani. Ha lesz egy kis időm éjjel - márpedig elidőzöm még egy darabig - akkor megpróbálok egy kicsit a Neten körülnézni.
Nagyon finom lett a svájci tejes zsemle és kenyér, sütöttem még tegnap egy kalácsot is.Gratulálok a kalácsodhoz nagyon szép szivesen megkóstolnám.Mostanában a rétes készítése foglalkoztat de olyan formán ahogy régen készítették.Volna hozzá ötleted? Megyek aludni most mert hosszú és fárasztó napom volt .Kitartás a kenyeredhez.
Feltettem egy tegnapi kalácsom képét és receptjét.
Ma egy új kenyeret próbálok ki és úgy jártam, ahogy még sose :-)) A gyorsprogramot szoktam dagasztásnak elindítani, ha nem akarom a tészta programon kivárni az előmelegítés fél óráját. Most is így tettem a kovászos tésztámmal, majd el kellett szaladnom itthonról és a gépet úgy felejtettem. Mire észrevettem már sütötte a teljesen lapos kenyértésztát. Szépen felrepedt a teteje, mint a keletlen tésztáknak szokott, és most ott süldögél magában. Én meg nagy mérgesen összeraktam a másik gépben ugyanezt a tésztát, most már juszt is megsütöm rendesen, ahogy szántam. A kellemetlen benne csak az hogy szerintem éjjel 2 körül lesz csak kész. Sebaj :-))
Majd jelentkezem a kenyeremmel, ha kész lesz, üdv, Margit
A burgonyapehely másképp viselkedik, mint a zabpehely, de ettől nyugodtan tehetsz ezt a burgonyapehely helyett. Akár lisztet is tehetsz helyette, a lényeg, hogy a szárazanyag-folyadék arány megmaradjon.
Ilyen lisztekeverékeket én nem használok, tehát érdemben nem is nagyon tudok hozzászólni. Annyit azonban olvastam már róla, hogy elég megbízhatatlan a benne lévő élesztő minősége. Van amikor elég, de van amikor kell hozzá másik élesztő is. Szerintem ezt úgy tudod eldönteni, hogy az alső dagasztás után megnézed, milyen intenzitással kezd kelni a kenyér, és ha nem tartod elégségesnek, akkor a második daagsztásnál teszel bele még egy kis élesztőt. Tudom, hogy nem a legtökéletesebb megoldás, de maga a lisztkeverék sem az szerintem. Ne haragudj, nem elkeseríteni akarlak , de sok problémát olvastam már ilyen lisztekkel kapcsolatban.
Remélem Neked nem lesz gondod vele, sok sikert kívánok hozzá, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit