Szia Margit! Köszi a választ a kaláccsal kapcsolatban, így tényleg egyszerűnek tűnik. Hét végén tuti megpróbálom. És az ígért recept:
Piaci lángos: 1/2 l tej, 2-3 dkg élesztőt pici cukros tejben felfuttatni, 1 kg liszt, 1 tojás, 2 púpos teáskanál só 2 dl tejföl + még tej, hogy jól ki lehessen dagasztani. Ha megkel, lecsípni, kézben széthúzogatni, és olajban kisütni. Ami marad, kiolajozott zacskóban a hűtő felső polcán 1 hétig is eláll. Nagyon finom!
Ui: eddig mindíg kézzel dagasztottam, de most majd megpróbálom a géppel is.
Ha valaki még nem küldött gépleírást és van egy kis ideje a hétvégén, nagyon szépen kérem írjon nekem. Nagyon leállt ez a dolog és úgy gondolom, hogy nagyon sok gépről nincs még egyáltalán leírás.
A másik kérésem a karácsonyi receptekre vonatkozik. Kérlek küldjetek, írjatok be recepteket, olyan szegényes még ez a rész. Jó lenne minél több recepttel bővíteni.
Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét, kellemes hétvégét kívánok, üdv, Margit
Örülök, hogy nem vesztél el, tényleg hiányoltalak :-) A narancsos kalácsot tekercsekben gondoltad megsütni? Biztos finom lenne úgy is. Kíváncsian várom az erdménybeszámolót.
Sajnos nálunk is ugyanaz a járvány dúl, mint amit írtál, de mi már nagyjából túl vagyunk rajta. Nekem szerencsére sikerült kihagyni.
Nem vesztem el csak ha délutános vagyok akkor nincs sok időm se sütni se a géphez jönni, főleg hogy a kicsi fiamat is viszem az oviba. A narancsos kalácsot igy is ugyis szeretném sütni, ugy is gondoltam mint a kakaóscsigát, fahéjjal megtölteni.Szerinted jó az ötlet.? Majd beszámolok róla, főleg ha nem ver le jobban ez a betegség mert felénk torokfájásos járvány van.
A lapát kiszedéséhez nem kell a tésztát kivenni, csak félrehúzni és a gépet sem kell lekapcsolni. Csak gyorsan belenyúlsz, kikapod a lapátot és egy kicsit eligazítod a tésztát. Ha egyszer más csinálod, akkor rájössz, hogy teljesen egyszerű.
Szia Margit! Most értetlenkedem kicsit.. Addig értem, hogy a péppé kevert kakaót beleteszem, kever még kicsit, aztán ha leállt, akkor kiszedem a tésztát, kiveszem a lapátot, és visszateszem a tésztát? A gépet közben kikapcsolom, vagy nem? Húúú,nem értem. Lángos receptet holnap beírom. Szép estét! Judit
Minden receptet örömmel fogadok, légyszíves írd be a lángost.
A kalácshoz: az utolsó dagasztás, akkor van, amikor csipog a gép a mazsoláért. Nekem ezután még 5 percet dagaszt. Ebből a 4. perc végén szoktam a kakaót a gépbe tenni. Előzőleg a kakaót egy kevés vízzel sűrű péppé kikeverem. Ha ezután a gép megáll, akkor kell a dagasztólapátokat a gépből kivenni, akkor biztos nem tudja ejteni a kelés közben a gép a tésztát.
Szia Margit! Ma eltrécseltem az időt a barátnőmmel, úgyhogy a fehér kenyér be lesz programozva reggelre. De a piaci lángos(beírjam a receptejét? nagyon finom!) most kel (kézi dagasztás), és reggel sütöm ki. A csíkos kalácsot terveztem be hét végre, azt hiszem nekiveselkedek. Igaz, nem tudom mikor van az utolsó dagasztás, meg "dobja"-e még a gép a tésztát :-) Úgyhogy lehet, hogy egyszínű kakaós lesz belőle. A fiam azt mondta, hogy neki bármilyen jó, csak már ehesse :-))) Szép estét kívánok! Judit
Szia Margitka! A bürliről lemaradtam! :( Illetve, megcsináltam a kovászt, de nem volt időm tegnap sütni belőle, úgyhogy a 12 óra helyett kb. 40 órát állt szegény! Dobjam ki, vagy még használható, szerinted? Ha még jó, akkor ma bürlizek :-) Köszönöm a segítséged! kila
Megsütöttem a Fehér kenyeret recepttáradból, de sajnos nem lett tökéletes. De csak formára. Picit beesett a teteje, de a belseje isteni finom lett. Mindig így járok, amikor nem kifejezetten az én kenyérsütőmre való receptet sütöm. Valamit mindig elhibázok. :)
Hétvégén sütök majd valami kovászosat. Anyósék jönnek köszönteni a páromat és főzök, majd akkor kiegészítésnek csinálok valami kovászosat is. :)
Köszönöm szépen! Annyira fantasztikus reggel a friss kenyérillatra kimenni a konyhába. Ennél csak az boldogítóbb, amikor látom a gyerekeim arcát, ahogy élvezettel reggeliznek :-))) Mindenkinek szép napot! Üdv:Judit
Hiányoltalak már, örülök, hogy jelentkeztél :-)) Gratulálok a kenyeredhez és kíváncsian várom a híreket narancsos kalácsról, ha megcsinálod. A gépi vagy a sütőben sült változatot gondoltad elkészíteni?
A tekerés leginkább csak a külsején látszik a kenyérnek, belül egybekel.
A nagy üvegtállal akkor szoktam a kenyeret letakarni, ha nincs alatta begyújtva a sütő. A tálat meg szoktam töletni forró vízzel, majd amikor átmelegedett, akkor teszem a kenyér fölé. Letakarom egy jó vastag ruhával és így sokáig tartja a meleget és jobban kel a kenyér. Ez a módszer az élesztős kenyerekhez nagyon jó. Én a teljes kelés után már nem nagyon szeretem bolygatni a tésztámat. Olyat már próbáltam, hogy langyos, kilisztezett jénaiban kezdtem a kelesztést, majd kb. félidőben borítottam ki a tésztát óvatosan a tepsire. Így még nem tört össze a tészta és folytatta a tepsin a kelést. Ha a konyhában hűvösebb van (mint most), akkor begyújtom a sütőt és fölé, a gáz tetejére teszem a tepsit. Ilyenkor egy nagy műanyag tállal takarom le a kenyeret.
Majd mesélj, hogy mit sütsz a kovásszal elsőre és hogy sikerül az első kefired. Sok sikert mindenhez, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit