Persze, hogy érdekel. Írd be a receptes fórumba légyszíves és onnan én átteszem az ABC-s részbe. Ha esetleg tudsz képet küldeni róla, akkor azt is szívesen felteszem hozzá. Mindenféle finomságot hozzál légyszíves, ha jó Karácsonyi ötleted van, akkor azt is.
Sziasztok!
Ma néztem a Stahl konyháját és egy nagyon jó kis mákos-aszaltszilvás muffin volt benne, amit meg is csináltam. Nagyon ízlett a családnak. Érdekel benneteket? üdv. Kartika
Nagyon sajnálom, hogy nem lett jó a kalácsod, de ne keseredj el. Ez csak a rossz program miatt volt. Biztosan van édes kenyér vagy valami hasonló néven program, amin a kalácsot lehet sütni. A sütemény program a sütőporos sütikhez van, ebben nincs kelesztés. A tészta programmal és a csak sütéssel tudsz bármit készíteni, ha nem fix programot használsz. A tésztakészítés program általában némi előmelegítéssel kezdődik, majd dagaszt és végül legalább 1 órát keleszt. Ha a tészta a kellő magasságra feljött, akkor akár előbb is el lehet indítani a sütést, illetve, ha lejárt a program és még nem elég magas a tészta, akkor a langyos gépben még lehet egy kicsit tovább keleszteni a tésztát a sütés előtt.
Nézd meg milyen néven vannak a programjaid és írd meg, hogy tudjunk segíteni, üdv, Margit
A kefirnek igaziból egy kicsit sűrűbbnek kellene lenni. Ha hamarabb elkészül, akkor sűrűbbre érik be, de nekem sem lesz mindig egyforma.
A Bürlit és minden kovászos tésztát egy kicsit hosszabb ideig kell keleszteni, mint a csak élesztőseket. Ha látod, hogy még nem elég nagyra kelt, akkor érdemes még egy kicsit várni a sütéssel. Örülök, hogy azért ízlik.
Én, ha használok a kovászból, akkor szoktam megetetni, majd, ha már savanyú, akkor teszem újra a hűtőbe. Így, ha váratlanul akarok sütni, akkor is mindig van elég kovászom. Egyébként 2 hétig simán eláll a kovász, de rozskovászt vettem már elő 3 hétnyi pihenés után is és nem volt semmi baja.
Várom a következő kovászos sütésedről is a beszámolót, kíváncsi vagyok, hogy sikerül, üdv, Margit
Örülök, hogy jól sikerült a Bürlid és a kovászod állta a sarat :-) Az én kovászom már több hónapos és teljesen jól bírja magát. Ha maradt a bürli után, akkor abból folytathatod a kovászolást, addig amíg egyszer véletlenül el nem fogy. Nekem egyszer majdnem elfogyott, csak 1 kávéskanálnyit tudtam a doboz oldaláról összekaparni. Ugyanannyival kezdtem az etetést, majd apránként sikerült visszaszaporítanom. Azóta jobban vigyázok rá :-) A kefirgombák lassan, de kitaróan növekszenek. Amióta a hűtőben is egy kevés tejben tartom, azóta szebbek és nem töredeznek, mint amikor a vízben tartottam. Hogy ízlik a kicsinek a kefir? Bevált a cseled?
Nagyon várom a Karácsonyi recepteket, előre is köszönöm szépen. A csíkos kalácson már én is gondolkoztam, hogy mivel lehetne még csíkozni, de nálunk se a mák, se a fahéj nem nyerő sajnos. Ha szeretitek a mákot, akkor a tésztát fehéren hagyva, mákkal lehet tölteni és így csíkosra megsütni. Eredetileg egy ilyen képet láttam, onnan jött az ötletem. A megrepedt kenyered biztos finom lett, én azokat szeretem a legjobban. Szerintem ott a legfinomabb az íze a kenyérnek.
Megsütöttem a bürlit. Fele adagból csináltam, 6 buciféle vagy stangliféle péksütemény lett. Kicsit nehéz lett a tésztája (lehet hogy kevés lett a víz), de isteni finom. Egyet langyosan már meg is ettünk a kissrácommal közösen. :)
Meddig állhat a kovász a hűtőben anélkül, hogy hozzányúlnék? Van külön idő meghatározva, hogy mikor kell elkezdeni etetni, vagy elég akkor, ha már az a bizonyos 1 kanálnyi van csak?
Jaaajjjj! Borzasztó lett a kalács :-( A kakaót sem tudtam beletenni, mert nem jól figyeltem mikor van az utosó dagasztás. A legkisebb mérettel próbálkoztam. Még cukros vízzel is megkentem a vége felé, hogy szép fényes legyen. Sűrű lett, olyan mint a bodag, és ehetetlen. Kukába vele! Így jártam. Gyorsan sütök fehér kenyeret, hogy visszanyerjem az önbizalmam, amíg nem tudom meg, hogy melyik programon kellene sütni, ha nincs kalács progi a gépemen. Üdv:Judit
Szia Margit! Nagy bajban vagyok. Most, hogy nekiállnék a csíkos kalács sütésének látom, hogy az én gépemen NINCS ilyen program. Hááát, beijedtem, hogy ebből mi lesz? Most aztán visszaolvastam mindent amit találtam a kalácssütéssel kapcsolatban. Talán 2 féle programot fogok variálni, a Sütemény programot (2 órás) és a Sütő programot (1 órás) Hogy ebből mi lesz? Majd elmesélem. Szép napot mindenkinek! Üdv:Judit
Úgy tudom, hogy maximum 36 órát lehetnek a gombák a tejbe. Most délelőtt, én is kb. 36 óra elteltével vettem elő a kefírt és szűrtem le. A gombákat leöblítettem, majd egy kicsi felforralt, lehűtött tejjel öntöttem le és abba tárolom a hűtőbe. Egyelőre ki kell próbálnom, hogy mennyi fogy és így biztos hogy el van 5-6 napig a hűtőbe (ahogy mondtad). Megkóstoltam és nagyon ízlett. Nekem olyan íze van mint a tejesen folyékony aludttejnek. Szerinten nagyon finom, könnyű íze van. A kovászból még lehet hogy ma csinálok bürlit, majd írok, hogy milyen lett, hogy sikerült.
Szia Margitka! Nem volt gond a kovásszal, bírta a 48 óra állást is 12 helyett :-) Szóval jól sikerült a bürli :-) Nem zsömle alakúra, hanem stangli formájúra csináltam. A kefírgombák is szépen dolgoznak, és egyáltalán nem macerás az előkészítése. Szerintem napi 5 percnél nem kell többet rászánnom. Én is tejben pihentetem a hűtőben, és bár még csak 1 hetesek a picik, kicsit már növekedtek! :-) Julika szépen előnevelte őket :-) Szép vasárnapot mindenkinek!
Kész lett a kenyerem és a zsemle mostanában ugy készítem ,hogy fele tésztából zsemlét sütök. A kenyérbe burgonya, rozsliszt és finom és réteslisztet tettem és lenmagot, köményt, finom ropogós és szétrepedt lett.A karácsonyi receptekhez majd e-mailban küldök mert van egy jó pár sütemény receptem összegyűjtve. Én a szeretteimnek karácsonyra mindig egy csomó aprósüteményt sütök és ajándékozok, nagy sikerrel.Majd küldök még ételreceptet is csak még be kell gépelnem. Az jutott még eszembe, hogy a narancsos kalácsot ugy is meg lehetne sütni, hogy a felébe belekeverni a fahéjat és mint a csikos kalácsot megsütni.További szép estét. Üdv: Jégkása
A gombákat persze, hogy meg szabad nézni, semmi baja nem lesz tőle. 24 óránál hamarabb nem lesz belőle szerintem kefir.
A Bürli jó választás, az adagot nyugodtan elfelezheted. Van még egy-két ötletem a kovászos kezdéshez. A legutóbb sütött kenyerem, a Shell kenyér egy nagyon finom kenyér. Ez eredetileg a Búzacsírás kenyérnek a tésztája, ami nagyon finom volt, csak a gyerekeim nem szerették benne a csírát. A keresztes zsömle is nagyon finom, könnyű és hófehér zsömle, ennek az elkészítése is nagyon érdekes. A tegnap újrasütött Rusztikus zsömlecipónak is van egy kovászos változata, ez is nagyon finom. Tehát választék van bőven, csak győzzél sütni :-)) Itt egy kép róla:
Nagyon örülök, hogy újból jelentkeztél , remélem most már többször is jössz és mesélsz majd, hogy miket sütöttél. (Szégyellnivalód szerintem egyáltalán nincs, előfordulhatnak az ember életében olyan időszakok, hogy nincs ideje vagy energiája Internetezni.)
Az NLC-n kérdezted hogy van-e valami új "találmányom". Hát elég sok mindent sütöttem az elmúlt időszakban is, de nem tudom Te mit szeretnél sütni. Ha megírod mi legyen, akkor jobban tudok segíteni. Kenyér, péksütemény, csak élesztős vagy kovászos?
Nagyon köszönöm, ha beírod a "Karácsonyi receptekhez" a pulykamellet, biztos nagyon finom lehetett. Ha bármi egyéb ötleted van, akkor írd be azt is, én nagyon örülök, minden új, finomságnak.
Szia Margit! Megsült a narancsos fahéjas kalács nagyon finom lett, mivel a 80 dkg liszttel nagyon soknak találtam megfeleztem a mennyiséget és ugy készítettem el.Mire odajutottam, hogy megkelt a kakács nem volt már energiám a kakaóscsigás variációhoz. Ezért csak feltekertem ahogy kell és beletettem egy tortaformába aminek lyukas a közepe olyan mint egy gyűrű, bevágtam mint a csikos kalácsot de hiba volt mert kifolyt a fahéj, de nem lett nagy gond belőle sütöben sütöttem és mégegyszer mondon nagyon finom kalács. Most sütök még egy rozsos burgonyás kenyeret is. Nagyon szép lett a sajtos kenyered megkóstolnám. Üdv:-)) Jégkása
Tegnap este jutottam el odáig, hogy belerakjam a tejbe a gombákat. Addig hűtőben volt a gomba. Azt olvastam egy oldalon, hogy akár 12, 18 óra után is már érhet a gomba és kefír lehet belőle. Ez mennyire igaz? Ki szabad nyitni időnként, hogy megnézzem, hogy hogy áll?
Azt hiszem a bürlivel kezdem a kovászos sütésemet, vagy pedig egy sima kovászos gépi kenyérrel. De ebből valószínűleg csak hétfőn lesz valami. Most még van sok péksütemény és kenyér, amit sütöttem. :) Ha csak a felét szeretném megcsinálni a bürlinek, lehet felezni az adagokat? Jó lesz az az arány is? Te mit ajánlanál kezdésnek a kovászos sütéshez?
Szia Margit. Sziasztok többiek! Jó rég nem jártem itt sem, szégyellem is magam, de most már jó leszek! :)
A karácsonyi receptekhez tudok egy nagyon finomat. Aszalt szilvás vörösboros pulykamell. Elő szedem a receptjét, és beírom. Tavaly előtt nagyon ízlett a csipet csapatnak.
Szia Margit! Köszi a választ a kaláccsal kapcsolatban, így tényleg egyszerűnek tűnik. Hét végén tuti megpróbálom. És az ígért recept:
Piaci lángos: 1/2 l tej, 2-3 dkg élesztőt pici cukros tejben felfuttatni, 1 kg liszt, 1 tojás, 2 púpos teáskanál só 2 dl tejföl + még tej, hogy jól ki lehessen dagasztani. Ha megkel, lecsípni, kézben széthúzogatni, és olajban kisütni. Ami marad, kiolajozott zacskóban a hűtő felső polcán 1 hétig is eláll. Nagyon finom!
Ui: eddig mindíg kézzel dagasztottam, de most majd megpróbálom a géppel is.
Ha valaki még nem küldött gépleírást és van egy kis ideje a hétvégén, nagyon szépen kérem írjon nekem. Nagyon leállt ez a dolog és úgy gondolom, hogy nagyon sok gépről nincs még egyáltalán leírás.
A másik kérésem a karácsonyi receptekre vonatkozik. Kérlek küldjetek, írjatok be recepteket, olyan szegényes még ez a rész. Jó lenne minél több recepttel bővíteni.
Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét, kellemes hétvégét kívánok, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit