Nagyon finom lett a pizza, most kefír helyett joghurtot tettem bele. Sütöttem még narancsos fahéjas kalácsot abba is joghurtot tettem és megcsináltam ugy mint a kakaós csigát, a másik felét háromba vettem tettem bele tölteléket feltekertem és befontam az ugy sült meg nagyon finom lett. Még a töltelék sűrűségén kéne tökéletesiteni mert mindig kifolyik,most tettem hozzá kis zabkorpát és zsemlemorzsát, de nem lehetett észre venni. A kenyeret amit javasoltál majd megsütöm és beszámolok róla. További szép estét én megyek mert reggel korán kelek. Üdv: jégkása
Köszönöm a receptet, majd átteszem az ABC-be. Remélem a hétvégén már több időm lesz, mint az elmúlt napokban :-)
A kovászt tulajdonképpen bármikor megetetheted. Én használat után szoktam a maradékot felszaporítani, így mindig van kész kovászom, ha hirtelen támad kedvem sütni vele, akkor is. Ha sokat áll a hűtőben, akkor szokzott víz kicsapódni rajta, de ez nem baj.
Nagyon finom kiflireceptem van, ezt megtalálod a péksütemények között. Érdemes kipróbálni, én nagyon sok mindent sütöttem már vele. Egy "hibája" van, ahhoz képest, amit kérdeztél, hogy nem ropogós. Puha, lágy, "majdelröpül" tésztája van, de a héja sem kemény.
Mesélj majd, hogy áll a kovászod és, ha kipróbálod a kiflit, akkor arról is. Üdv, Margit
Én is annyi friss élesztőt használok, mint amit Kila írt. Ezt az arányt szerintem beépítheted a porélesztő helyett a receptekbe. Mesélj majd, hogy miket próbálsz ki, nagyon kíváncsi vagyok az új sütéseidre.
Szerintem a kölespelyhet ugyanúgy lehet használni, mint a zabpelyhet vagy a pehelymixeket. Az olajos magok pelyhes változatának használatánál látok némi különbséget, de ennél nem.
SZia Jégkása ! Nagyon szépen köszönöm a részeltes tájékoztatót. Ebből megpróbálom kisilabizálni. Biztos tudom majd hasznosítani. Még egyszer köszönöm szépen. Üdv. Julika
Szia Margit!
Bocs de nem nagyon értem rá begépelni a zsemle recit.Most pótolom!
Császár zsemle
45 dkg liszt,1 ek cukor,1tk só,25g élesztő,2,5 dl tej,30g margarin
Az élesztőt felfuttatom és elkészítem gépbe a tésztát a DOUGH programon.Utána 8 felé osztom, tetejére kereszt vágást teszek, tepsire rakom,kelesztem.Tetejét vagy felvert tojással,tejjel,de volt hogy csak vízzel kentem le.
Hamburger buci
Ugyan ez a recept de 4-5 evőkanál + cukorral,és 5 felé osztom.Tejes tojással kenem le.Hatalmas nagy bucik lesznek akár a boltiak.
Nem saját a reci de a hambi zsemlét azt én fejlesztettem ki.A császár zsemit valaki a netre írta de már nem tudom hová és ki.
Megsütöttem már 2x a kenyered nagyon fini lett.A kovászt azt hogy kell etetni ? Csak akkor kell hozzá tenni mikor sütsz vele,vagy mindíg. Az enyém most kicsit leült,de megetettem most mintha életre kelne. Hűtőben volt és valami viz szerű lé is lett rajta az nem baj ?Valami finom ropogós igazi kifli recid nincs ? Üdv! Nogea
Szia Julika! Én egy 1 kg-os kenyérbe (amiben durván 600 g liszt van) teszek 1/4 kockaélesztőt. Ez kb. 12 g. A kalácsba is ennyit teszek, és ha ugyanennyi lisztből zsömlét csinálok, abba is. Amikor még porélesztővel csináltam, akkor ennyi liszthez egy csomagot tettem bele. A gépem könyvében az állt, hogy mindenképpen porélesztővel kell sütni benne, frisset nem szabad használni! Fogalmam sincs, miért???!!! Drága volt (az Oetker porélesztő szerintem kb. 60-70 Ft, így kijövök a tizedéből) és nem is lettek olyan szépek a kenyerek. Ráadásul a recept néha csak egy kiskanálnyi porélesztőt írt, amitől gyakorlatilag semmit nem csinált a tészta, muszáj volt emelnem az adagon. Szóval 600 g liszt-12 g friss élesztő, ami nekem bejött. Ezen nem változtatok akkor sem, ha magokat, "extra" liszteket, pelyheket teszek bele. Max. a kelési idő módosul (teljes kiőrlésű programra rakom, az hosszabb).
Sziasztok ! Most egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek. Kaptam ugyanis a barátnőmtől "Száz recept kenyérsütőgéphez" című könyvet és ott csak porélesztővel vannak leírva a recik, de én nem szeretem használni. Csak friss élesztőt használok. De teljesen tanácstalan vagyok az átszámítással kapcsolatban. Ha valaki tud közületek segíteni ez ügyben megköszönném. Vagy esetleg hogy hol tudok utánanézni. Üdv. Julika
Szia Era ! Én is azóta sütögetek sokkal többet amióta rátaláltam az NLC-s kenyérfórumra és rendszeresen olvasom ezt oldalt is . Nagyon sok tapasztalatot és új reciket gyűjöttem és persze sokfélét sütöttem már. Nálunk sláger pl. a csíkos kalácskoszorú. Jó sütögetést és előtte persze olvasgatást kívánok ! Üdv. Julika
Nagyon-nagyon szépen köszi a tanácsokat. Elolvasgatom amiket tanácsoltál és el fogom kezdeni az egyszerű fehérkenyérrel. Majd ha ezt már jól begyakoroltam, akkor térek át magosokra meg hasonlókra. Olyan kedvet kaptam tőletek! Mégegyszer köszi a gyors választ.
Szia Era ! Azt tanácsolom, hogy olvasd el itt az oldalon a néhány tanács és ötlet kezdőknek című topicot valamint a lisztekről és magokról a leírást című topicot. Nagyon sok jó ötletet tudsz meg belőlük. Bárcsak akkor találtam volna ilyesmit amikor én is elkezdtem sütögetni. Mindenképpen egyszerű fehér kenyér sütésével kezdjed el. Találsz itt az oldalon E. Margit receptjei között is ilyet. A bonyolultabbakat később érdemes elkezdeni, amikor már az egyszerűbbekkel sikerélményed volt. Pár dolog amit mindenképp szükséges az egyszerű kenyérhez is beszerezni: BL-80-as liszt (kenyérliszt, nagyobb bevásárlóközpontokban lehet kapni), de ezt pótolhatod rétes és sima liszt keverékével margarin vagy olivaolaj élesztő kefír vagy joghurt esetleg aszkorbinsav (gyógyszertárban kapható) sikér (gyógynövény boltban kapható)
Remélem tudtam segíteni Neked egy kicsit. De vannak itt nálam sokkal tapasztaltabbak és ügyesebbek biztos Ők is jelentkeznek majd. Kérdezz nyugodtan ha bármit nem értesz, itt nagoyn sok segítőkész ember van a fórumon. Üdv. Julika
Már egy rövidebb ideje olvasgatlak benneteket és rám ragadt ez a nagy sütögetési láz! Nagy túlzásokba még nem estem, de már egy Hausmeister 1300 gép tulaja vagyok! Hát már ez is valami... Engem legfőképpen az vezérelt, hogy olyan kenyeret, péksüteményt szeretnénk enni, amiben tudjuk, hogy mi van! Megnézegettem a bolti kenyerek csomagolását (már amin van) és egyszerűen hihetetlen, hogy miket raknak manapság egy sima kenyérbe! Meg úgy általában mindenbe... Szóval, kedvet kaptam a kenyérsütéshez, meg a kalácshoz is. Miket érdemes beszerezni a kenyérsütéshez (tervezek egy nagybevásárlást és be szeretnék "spájzolni") és melyik receptekkel kezdjem el? Ha tudtok segíteni (akármiben is) nagyon-nagyon megköszönném!!
Ma pizzát sütök a családnak.Lenne még egy kérdésem láttam a boltban kölespelyhet szerinted, hogyan lehet használni mert olvastam hogy nagyon egészséges. Sajnos a csomagoláson nem sok minden van, a neten még utánnanézek, de hátha Te már ismered?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit