Megcsináltam újra a kovászos kenyeret. Egy fokkal jobb lett, de én nagyon sűrűnek találom és egy picit nedves hatású. A kovászos gépi kenyeret csináltam meg, de a leírást követve még a sütés előtt ugyanolyan lett volna (4 lépés után) mint az előző (összeesve felére), így azt csináltam, hogy elindítottam a kenyérsütőmön a normál (3.30) programot és mire annak vége lett, megkelve, megrepedezve és persze kiegészítve még némi liszttel egyfajta kenyér lett belőle. Még este ettünk belőle 1-1 szeletet (végülis ehető volt), de ma reggel már nem szívesen ettem belőle. :( Úgyhogy most csakazértis csinálok mégegyet, kicsi módosítással és most másik technikával. Azt hiszem, hogy ennek a kovászos sütésnek az a titka, hogy ki kell tapasztalni. Úgyhogy nem adom fel. Bár azért jó lenne, ha elárulnád, hogy hogy lehet kicsit lazább szerkezetű kovászos kenyeret csinálni. Mit kellene módosítani ahhoz. :)
Megsütöttem a sütöben sült kenyér rozsos változatát ugy, hogy a kb. 25dkg fehérített rozslisztet tettem bele. Mikor a gép megdagasztotta barnakenyér programon indítottam. Kivettem a gépből megfeleztem és kinyujtottam a tésztát és szórtam rá magokat feltekertem és ugy sütöttem, a másik feléből zsemléket formáztam, Sütőben sütöttem kicsit tovább sült de azért nagyon finom lett. Ha pelyhet akarok tenni akkor azt mindig aztassam be előtte, vagy beletehetem csak simán is, emelve gy kicsit a folyadékot? További szép napot. :-))
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a beírt és elküldött recepteket és képeket. Nagyon örülök, amikor így gazdagszik a gyűjteményünk.
Megkérlek benneteket, hogy nézzétek át, hogy mindent jó helyre tettem-e és rendben van-e így, ahogy feltettem. Kicsit már fáradt vagyok, de remélem nem rontottam el semmit :-))
Mindenkinek szép napot kívánok holnapra, üdv, Margit
Nagyon örülök a Bugaci batyu sikerének. Lassan nekem is kellene sütni, már nagyon régen csináltam utoljára.
A kenyérsütőgép a sütés vége után, 1 órán keresztül melegen tartja az elkészült kenyeret-kalácsot. Ennek az elején még annyira forró a gép, hogy utánpirításra is lehet használni. Nem igazán tesz jót a kenyérnek, gondolom, teljesen kiszáradt a kalácsod.
Én programozva nem szoktam sütni. Nem szeretem, mert még mindig figyelem a tészta állagát az első dagasztás közben és korrigálom, ha szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy ez a jó megoldás, de nekem így vált be :-))
Várom a további beszámolóidat a "babéraratásról" :-)) Sok sikert kívánok, üdv, Margit
Sajnálom, hogy ezek szerint a családodnál nem aratott teljes sikert a kenyér. Ez pedig tényleg hasonló a boltihoz, csak finomabb szerintem. Hálistennek nekem nincsenek előítélettel az itthoni kenyérrel szemben, sőt már a boltit nem is tudom hyogy enné meg a családom.
A muffin kalácskák nagyon finomak lettek, érdemes kipróbálni.
További jó sütögetést, majd mesélj, hogy miket csinálsz, üdv, Margit
Köszönöm a recepteket, holnap megpróbálon feltenni őket, remélem lesz rá egy kis időm.
A 6 dkg kovász egyáltalán nem sok egy kenyérbe. Ha megnézted esetleg a tegnapi kalácsfélét, amit sütöttem, ebben rengetetg kovász van és egyáltalán nem savanyú. Szerintem a tudat, hogy kovász van benne, az zavarja a férjedet. Kár, pedig szerintem sokkal finomabb kenyereket lehet kovásszal sütni.
Várom a további recepteket, ha gondolod a receptes fórumba Te is beírhatod őket, onnan tovább tudom szerkeszteni az ABC-s részbe én is. Ha így kényelmesebb neked, akkor természetesen nekem így is jó, majd beírom oda is.
További jó sütögetést kívánok, majd mesélj mit sütsz, üdv, Margit
Szia Margit! Megsütöttem a Bugaci batyut. Nagyon-nagyon finom lett!A 10 újjukat megnyalták utánna :-) Én meg büszkén feszítettem.Viszont a kakaós-csíkos kalácsom (amit már harmadszorra sütöttem), kemény lett mint a beton, és sűrű. Talán az volt a baj, hogy amikor készen lett (éjszaka) nem vettem ki a gépből. Lefeküdtem aludni, gondoltam jó helyen lesz benne reggelig, (még szerencse, hogy a fiam netezett éjjel, és furcsállotta,hogy időnként csönget a gép, így kihúzta, és kivette az üstöt. Ezek szerint még melegen tartotta a gép, vagy tovább sült így? Mindenesetre többet így nem sütök kalácsot. Beprogramozni nem akartam a hozzávalók miatt, nehogy megromoljanak.Te hogyan sütöd a kalácsot? Nem programozol? A kenyérnél megszoktam a programozást,és nagyon bevált.Annyi jó recept van itt, szép sorban megsütögetem majd mindet, és learatom a babérokat. Hálás vagyok a segítségért,amit kapok. Jó éjt kívánok!Judit
Szia Margit!
Küldtem egy pár receptet, láttam hogy megkaptad, és olvastam hogy fel is teszed. Küldök még, csak neki kell ülni és irni őket.
Kösz a kenyértanácsot. Megállt a saját lábán is, elég kemény is volt, de valamiért lapos lett. Tettem bele a buzakovászból, igaz nem annyit. De a férjem azt mondja hogy "savanykás" és ő ezt nem igazán szereti. Neked is annyira érződik rajta. Vagy túl sok a 6 dkg gramm?
A véletlen müve, hogy pont én voltam az ezredik. A sütöben sült kenyeredet sütöttem meg amit javasoltál, hogy ez hasonlít legjobban a boltira.Izlett a családnak bár fentartással fogadták. Nekem nagyon izlik finom puha kenyér ill. zsemle és bagett.Most készítem nagyfiam kedvenc kalácsát ezt legalább szereti. Nagyon tetszik a muffin kalácsod lehet majd én is kipróbálom. még egy hét van a fogyókurámból.:-)) További szép napot. Üdv: jégkása
Köszönöm szépen a beírt receptet, holnap átteszem az ABC-s részbe is és megigazítom az itteni szerkesztését is. Van amikor nem a szerkesztett változat marad meg, hanem így összemosódik, lehet, hogy tényleg az Operától van. Sebaj :-)
Ha van még ilyen finomságod, akkor remélem majd azzal is jelentkezel. További kellemes hétvégét, üdv, Margit
Először is gratulálok az 1000. hozzászólás megírásához a fórumban.
Másodszor is gratulálok, immár a kenyeredhez. Melyiket csináltad meg végül? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a családod mit szól hozzá, majd feltétlenül meséld el légyszíves.
Nagyon örülök a beszámolódnak a hagymás kenyérről. Hozzá is fűzöm az eredeti recepthez. Ha legközelebb másképp csinálsz valamit, akkor azt is írd meg légyszíves, hogy mások is élhessenek a Te tapasztalatoddal. Legközelebb esetleg egy kicsit kevesebb folyadékkal próbáld megcsinálni, vagy amit írtam is, ha a hagymától nagyon ellágyul a tészta, akkor még egy kevés lisztet tegyél a hagyma után is hozzá. (Az ellágyulástól való félelmemet jeleztem is a recept írásakor.)
Örülök, hogy a Gesztenyés kalács finom lett, ez nálunk is igen sikeres volt.
További kellemes hétvégét, mesélj majd a narancsos kalácsról is, ha megsütöd, üdv, Margit
Kíváncsian várom a fotókat. Ezt a kenyeret nem kell formában sütni, megáll a saját lábán is :-)) Viccen kívül, ha elég keményre dagasztod a tésztát elsőre, akkor tényleg elég a sütőtepsire tenni, mert nem mászik el oldalra.
Biztos sok finomságot csináltál, ha van kedved, írjál be néhány receptet a receptes fórumba, vagy a Karácsonyiba, hagy örüljenek mások is.
Várom jelentkezésedet, további kellemes hétvégét, üdv, Margit
Kíváncsian várom a képeket és a kovásszal kapcsolatos beszámolódat is. Én is gondolkoztam már ilyen szilikonos formán, nekem egy koszorú forma és esetleg egy kuglófforma kellene. Majd, ha egyszer látok valahol, akkor veszek, biztos nagyon jó sütni benne.
További kellemes hétvégét és jó sütögetést kívánok, üdv, Margit
Örülök, hogy jelentkeztél és változatlanul várom az ígért recepteket.
A "Néhány tanács és ötlet kezdőknek" leírás kelesztéssel foglalkozó részében találsz a kétszeri dagasztásról és természetesen a kelesztésről is néhány szót. Annyit azért itt is leírok, hogy kétszer szoktam dagasztani szinte minden tésztát, közben a jellegétől függő ideig kel. A második dagasztás után már formázva kelesztem, ha nem a gépben sütöm meg.
A Kenyérvarázsos kovásszal 1 gépi kenyérreceptemet találsz, ezt még a kezdetek kezdetén sütöttem, de szép és finom lett. Ma már házi készítésű kovásszal sütök minden kenyeret. A kovászról is találsz leírást a receptek között.
További kellemes hétvégét és jó sütögetést kívánok, üdv, Margit
Szia Margit! Megsütöttem a kenyeret amit javasoltál de nem kenyérnek, hanem zsemlének és bagettnek nem tettem a tetejére csak tojással kentem meg, Szerintem nagyon finom lett.A család még nem kóstolta meg. Üdv: jégkása
Itt van az oldalon a kipróbálásra váró receptek között. Annyit hozzátennék, hogy én nem tettem a tetejére a narancsos szirupot mert azt most vettem észre a recept lentebbi részén, de nekem igy is finom. Üdv: jégkása
Szia Jégkása ! Most kérdeztem Tőled az NLC fórumon is a narancsos fahéjas kaláccsal kapcsolatban. Milyen reci alapján csinálod és mivel töltötted meg ? Szeretném én is kipróbálni. Köszönöm előre is. Üdv. Julika
Jaj, most látom, hogy kihagytam a Hagymás kenyérnél, hogy a sütő aljára egy kis lábasba tettem vizet a sütéskor. Jó pihenést és sok sütögetést Mindenkinek. üdv. Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit