Jégkása megint küldött nekünk recepteket, amit ezúton is köszönök szépen. Feltettem őket a karácsonyi részbe, de most sikerült a képeket is elmentenem hozzá. Itt is megmutatom:
A képekre kattintva elolvashatjátok a receptek címét is. Nagyon szép és biztos finom dolgok is ezek. Valóban ajándékozásra is alkalmas.
Előre is köszönöm a recepteket, várom őket. Ha lesz időd, és elkészíted valamelyiket, akkor később is szívesen veszek hozzá fényképet. Legfeljebb nálatok is csodálkozik a család, hogy miért fotózgatsz a konyhában :-))
Megyek majd e-mailt is nézni, remélem lesz még rá időm.
Nagyon jó a recepted, már fel is tettem az ABC-be. A hosszú kovászolási idő alatt szeretnek az ilyen "nagyon kovászos" kenyerek ellapulni, de sebaj, ha az íze viszont jó lett.
A narancslekvárt feltétlen írd be légyszíves. Egyáltalán nem baj, sőt örülök, ha egyéb receptek is a gyűjteménybe kerülnek.
Tulajdonképpen ez az oldal a kenyérsütés miatt jött létre, de nagyon örülnék, ha nem csak erről szólna. Nekem nincs olyan hobbim más, amit az oldalra érdemes lenne új témaként feltenni, de ha valakinek van ilyen és közérdeklődésre tarthat számot, akkor nagyon szívesen adnék neki otthont.
Szia Margitka!
Hétvégén neki ülök és irok több receptet.(rengeteg van) Nekem is digitális gépem van, az az igazság már régebb óta, de a kenyereket nem jutott eszembe mig ide nem találtam lefényképezni. Most már használom és probálgatom feltölteni, nem vagyok egy müszaki zseni, de tanulgatom.
Az email cimedre elküldöm a kenyereket. Üdv. Kartika
A rétes receptje a fórumos receptek közül a rétes 2 amit megcsináltam, nem bonyolultabb mint bármelyik kelt tészta elkészítése csak a nyújtása más én is azt hittem nehezebb lesz de nagyon könnyen nyúlt a tészta és nem is szakadt szét, lehet jó lisztet is sikerült kifognom.
A kovászos kenyér: 15 dkg rozsliszt, 15 dkg fehér kenyérliszt keverék, 295g gyorskovász, 150g joghurt, 5 g élesztő, 1 kk. sikér, 1 kk. só, 1 kk. cukor, 50 g zabpehely, 1 ek burgonyapehely, 20 g margarin, 2 ek víz a dagasztáskor ha még kívánja. Legálább kétszer dagasztottam és nagyon sokáig kelesztettem. Nyujtottam magokat szórtam rá és feltekertem, zacsiban sütöttem sajnos szétlapult, de az íze finom.
A muffin kalács masnapra kívülről is megpuhult narancslekvárral nagyon finom azt hiszem fogok még ilyet sütni. A narancslekvár receptjét megírom ha érdekel valakit, bár ez nem kenyérsütős dolog, de a kenyérhez kell.
Hát most értem csak vissza a gépemhez, a válasz már egy kicsit későn érkezne sajnos:-(
Kíváncsi vagyok, hogy mire jutottál és megpróbáltad-e a kenyeret. Szerintem én a helyedben biztos kipróbáltam volna, legfeljebb egy kicsit emletebb élesztőadag mellett.
A 60dkg a liszt mennyisége. A kovászom este 8 órakor lenne kész, de én mindenáron kiszeretném próbálni kb. 5 óra körül szeretnék elkezdeni összeállítani egy kenyeret. Mi a véleményed, inkább holnap, vagy ma is bele vághatok?
Mostanában sajnos nappal nem nagyon tudok a géphez jönni, a mai nap egy kivételes :-)) Általában csak este, éjjel szoktam írni és válaszolni. Ha 12 órát áll a kovászod, akkor már valószínűleg jó lesz. A külső hőmérsékletre elég érzékeny. Az etetés során, a külső hőmérséklettől függően 6-24 óráig is eltarthat a teljes folyamat lejátszódása.
Mennyi élesztőt és kovász tegyél a kenyérhez? A napokban kezdtem egy kis összefoglaló-piszkozatot írni erről, amit majd fel szeretnék tenni ide az oldalamra, de még nem jutottam a végére. 60 dkg a kész kenyered, vagy ennyi lisztből szoktad sütni? Próbáld ki, hogyelfelezed a élesztőt és 10-12 dkg kovászt teszel a másik fele helyett. A kovászos kenyérnek az állaga, illata és íze is más, mint a csak élesztővel készülté. Olyan "igazibb" kenyér lesz, szerintem.
A kovász, ha megromlik, akkor büdös lesz , különválik a víz és más az állaga, mint addig volt. A jó kovász is érdekes illatú, de ez olyan igazi cefre szag, szerintem ezt nem lehet büdosnek mondani, inkább érdekes :-)) Hűtőben nagyon sokáig eláll és nem lesz semmi baja.
Ne fogyjál ki a kérdésekből, csak kérdezzél bátran. Nem olyan egyszerű a kovászos kenyérbe belevágni.
A kenyérméretre válaszoljál légyszíves, ha még erre jársz, mert ettől függ a kovász mennyisége.
Köszönöm a válaszodat, már nagyon vártam, ............... reggel 8 órakor kevertem be a kovászt, este szeretnék egy próbát tenni, tudom még talán egy kicsit korai, de hát..csaknem ártok vele.
Megint felmerült egy kérdés. 60 dkg-osak a kenyereim /sütőben sütött/ mennyi élesztőt kell hozzá adnom? eddig 2,2-2,5dkg-ot használtam. Felét??? Ezek a kenyerek amelyik kovásszal készülnek, csak az ízük lesz más vagy valamit javít a kenyér állagán, küllemém is? Nagyon kiváncsi leszek az eredményre. Üdv: Böbsi
Sok szeretettel üdvözöllek a honlapomon és a házipékek táborában. Örülök, hogy tetszik az oldalam.
A zsömlét valóban csak kis gombócokká kell formázni, majd szépen megnő és valamelyest elterül a kelés és a sülés közben. Kicsit keményebbre érdemes a sütőben sült dolgok tésztáját dagasztani, mert, akkor kevésbé lapul el. A sütőd nem éget alulról? Milyen kenyérkéd sül?
Majd mesélj az eredményről és a receptről. Üdv, Margit
Örülök, hogy jelentkeztél, már hiányoltalak. A hosszú hétvégén talán Neked is több időd lesz pihenni és esetleg egy kicsit sütögetni is.
A sok munka jó is és rossz is. Ha nincs, az a nagy baj igaziból. Mostanában én is eléggé be vagyok havazva, ezért szoktam inkább csak este, éjjel jelentkezni. Ma kivételes, hogy nappal is egy kicsit a géphez tudtam jönni :-)
Néha jelentkezzél azért, hogy halljunk Rólad! Jó pihenést a hétvégére, üdv, Margit
Sok szeretettel köszöntelek az oldalamon. Nagyon örülök, hogy megtetszett a gyorskovász. Nekem nagyon bevált, hónapok óta ugyanazt az alapot használom. Az, hogy kicsit más aránnyal csináltad, nem probléma, később már úgyis csak szemre kell szaporítani. Kicsi víz, kicsi liszt, hogy nokedlitészta sűrűségű legyen, aztán érlelődhet. A dunsztos üveg is jó, én mindig letakarom a dobozkámat, de az aktív időszakban időnként vissza kell keverni. Általában 3 visszakeverés után már lecsendesedik annyira, hogy már nem akar az edényéből kimászni. Használat (sütés) után szoktam visszaetetni a kovászomat, majd amikor beért és elcsendesedett, akkor teszem a hűtőbe. Innen bármikor elő lehet venni és azonnal használni. Erre írtam, hogy 3 hét volt a leghosszabb idő, amit mozdítatlanul (etetés nélkül) a kovászom a hűtőben töltött. Tehát ennyi idő alatt sem ment tönkre. Egyáltalán nem, haragszom a kérdésekért, sőt örülök neki :-)) Kérdezzél csak, szívesen segítünk itt is egymásnak.
Kíváncsi vagyok a kovászod eredményére és arra is, hogy majd mit, és milyen eredménnyel sütsz belőle. Megírod majd?
Hosszas keresgélés után most bukkantam rátok és amit eddig olvastam csúcs-szuper! Kezdő sütőgető vagyok. Tegnap kipróbáltam egy zsemle recit, hát hulla színű lett a teteje, az alja meg vastag, barna és szétterült, mint amire ráültek. Gombócokat kell formázni talán? Én szépen kínos gonddal zsemleformákat formáztam, lehet, hogy ez volt a probléma? Egyébként most is sütök kenyérkét, és mivel eddig nem nagyon sikerültek, változtattam néhány adagon, most kíváncsian várom a végeredményt. Üdv. Mio
Sziasztok ! Nem vesztem el teljesen, csak a munka útvesztőjében vagyok mostanában. De azért mindig visszaolvaom a hozzászólásokat és gyönyörködök az új remekművekben.és az oldalon található új topicokban. Sajnos nekem sem időm, sem energiám nincs most kisérletzeni és újakat sütögetni. Mindenkinek jó sütögetést kívánok a hosszú hétvégére és persze egy kis pihenést is. Üdv. Julika
Olvasgattam a honlapodat, nagyon tetszik, megakadt a szemem a kovász készítéssel kapcsolatban. Már régóta foglalkoztat a gondolat hogy belekezdjek, a kovászos kenyér készítésében,a te kovászod nagyon megtetszett, egyszerű és télleg gyors. Nekem ez elég fontos.
El is készítettem, de volna pár kérdésem ezzel kapcsolatban. A 13 dkg kenyérliszt nekem soknak bizonyult, ezért kevesebbet tettem bele, hogy nokedli sürűségű legyen. Ez nem gond? Én dunsztos üvegbe tettem, és nem tudom le-e kell takarni amikor 12 órát kint van és erjed.
A következő ami nem volt teljesen egyértelmű számomra, az hogy ezt a kovászt, amit használatnál pótolni kell, 3 hét amig el lehet tartani a hűtőben? Jól értettem? Neharagudj a sok kérdésért, "de az első lépéseket alaposan meg kell tanulni, hogy igazán jól menjen" a válaszodat előre is megköszönöm. Üdv: Böbsi
Most lettem kész Jégkása legújabb gyűjteményének a rendezésével. Tettem recepteket a receptes és a Karácsonyi részbe is. Az ABC-ben és a fórumban egyaránt megtaláljátok az új recepteket.
Köszönöm szépen Jégkása! Te egy sütemény-nagyhatalom vagy :-)) Fantasztikus, hogy mennyi receptet gyűjtöttél össze. Bár mindet még én sem olvastam végig, de jónéhányat igen, hát mondhatom sok finomság van közöttük.
Még gyorsan megmutatom, hogy mit sütöttem ma, aztán lassan elballagok aludni, mert hamar reggel lesz :-)) Szép napot holnapra mindenkinek, üdv Margit
Akkor csak azt írd meg, hogy melyik kenyér mi és legalább a neveket hozzáírom a képhez.
A további recepteket és képeket sok szeretettel várom. Minél hamarabb, minél többet, annál jobb
Fotózni nagyon jó dolog. Nekem semmiféle fotózási lehetőségem nem volt, amikor a sütést kezdtem. Aztán kaptam először egy jó minőségű telefont, mármint a fényképezőgépe volt nagyon jó, és nem túl régen kaptam a férjemtől egy digitális fényképezőgépet is. (Ezt már évek óta szerettem volna, de nagyon drága volt. Most azonban kifogtunk egy akciót, ahol igazán kedvező áron lehetett venni egy jó felbontású és jó minőségű gépet.) Nagyon jó dolog, ha az ember meg is tudja mutatni, hogy miket sütött, mert elmesélni nem mindent lehet. Mondjuk a családom elég érdekesen nézegetett eleinte, amikor a konyha és a számítógép között szaladgáltam a telefonommal, de aztán csak megszokták :-))
Tehát várok minden szépet és finomat, szép napot holnapra, üdv, Margit
Nagyon jó, hogy ilyen egyszerűnek tűnik a rétes elkészítése, de szerintem azért biztos nem az. Nem hiszem, hogy egykönnyen vállalkoznék rá :-)) A receptjét és az elkészítését beírod a receptes fórumba, ha lesz egy kis időd?
A kalácskáim finomak voltak. Könnyű, de puha lett. Igaz, amikor megsül, akkor a kalácstészta is kicsit ropogós, de nagyon hamar visszapuhul és ezt mindig nylonban szoktam tartani, hogy puha is maradjon.
Milyen kenyérkét sütöttél kovásszal?
Az e-maileket most fogom megnézni, eddig még nem volt sajnos időm rá.
Szia Margitka! A köszi a sok munkát. A két kenyér recept már fent van, a sütiket tőletek vettem, mindnek meg van fent a recetje. A kupokat Margit2 honlapjáról vettem, csak bemásolni tudnám a receptet, az ő ötlete volt.
Küldök majd egy-két receptet még, és ahogy készül képeket is. Sajnos az elején nem fotoztam, nem gondoltam hogy "megszállott" leszek.
Sziasztok. jó éjt mindenkinek.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit